Förberedelser för bredband i Trubadurbyn och Symfonibyn

Karta bredbandsutbyggnad

Torsdagen den 26 juli startade ett nytt gatuarbete i Staffanstorp. Det kommer att  grävas ner rör i gångbanorna för utbyggnad av bredband i Trubadurbyn och del av Symfonibyn.

Grävningsarbetet startar i Symfonibyn för att sedan avslutas i Trubadurbyn. Arbetet beräknas vara klart under vecka 39. Efter utförda grävningar kommer beläggningsarbeten igång för återställning.

Berörda fastigheter blir informerade via brev.

Förberedelser för kommande fibernät

Detta är ett förberedande arbete med nedläggning av tomrör. Fiberkabeln kommer att läggas i rören vid ett senare skede. När det blir aktuellt kommer Skanova att gå ut med förfrågan om intresse hos fastighetsägarna.

Arbetet utföres av Göranssons Anläggnings AB.

Dessa arbeten gör man innan asfaltbeläggningen sker av gångbanor och gator i området. Asfaltarbetet kommer att starta någon gång efter vecka 36.

Läs mer om Staffanstorps kommuns långsiktiga vision och strategi för bredbandsutbyggnad.

 

 

22 kommentarer till Förberedelser för bredband i Trubadurbyn och Symfonibyn

 1. Hej!

  Vi är flera här på Fugavägen som inte har blivit informerade om ovanstående bredbandsutbyggnad. Berörs inte alla fastighetsägare på Fugavägen eller?

  Eva

 2. Hej Eva,
  Fastighetsägarna på respektive gata kommer att bli informerade efter hand som de börjar arbetet med bredbandsutbyggnaden. Det är ett stort arbete som kommer pågå under längre tid.
  Vänligen
  Marie Schyllert

 3. Hej,

  Gäller detta en utbyggnad av nytt fibernät? Om så är fallet, vad är det som avgör vilka hushåll som får ta del av utbyggnaden? Vi på Orkesterbyn är också intresserade av ett fibernät.

  Med vänlig hälsning
  Maria

  1. Hej Maria!
   Detta är ett förberedande arbete med nedläggning av tomrör. Fiberkabeln kommer att läggas i rören vid ett senare skede. När det blir aktuellt kommer Skanova att gå ut med förfrågan om intresse hos fastighetsägarna.

   Vänligen Marie Schyllert, Staffanstorps kommun

 4. Vi som bor på andra gator runt omkring som är intresserade av ”fiber” hur ska vi gå tillväga?

  1. Hej Jacob!
   Detta är ett förberedande arbete med nedläggning av tomrör. Fiberkabeln kommer att läggas i rören vid ett senare skede. När det blir aktuellt kommer Skanova att gå ut med förfrågan om intresse hos fastighetsägarna.

   Vänligen Marie Schyllert, Staffanstorps kommun

   1. Jacob skriver: ”Vi som bor i andra gator runt omkring..”, jag är precis lika nyfiken som boende i Orkesterbyn om vilken tidsplan kommunen har när det gäller utbyggnaden av ert /vårt fibernät.
    1.När kommer grävandet börja i Orkesterbyn?
    2.Har ni nån prisplan färdig både för installationskostnad, men även för månadskostnaden?
    //Richard

    1. Hej Richard!
     Just nu finns det inga tidsplaner vad det gäller utbyggnad av fibernät. Grävningsarbetet i Trubadurbyn och Symfonibyn är ett förberedande arbete med nedläggning av tomrör. Fiberkabeln kommer att läggas i rören vid ett senare skede. När det blir aktuellt kommer Skanova att gå ut med förfrågan om intresse hos fastighetsägarna.
     Vänligen Ralp Hargemyr, Staffanstorps kommun

 5. Ja trubadurbyn och symfonibyn grävs det i nu. Men finns det några planer på orkesterbyn också?

 6. Hade varit fint om man gjort detta innan man asfalterade i Orkesterbyn, för förr eller senare kommer det nog att göras, men varför ska man samarbeta?

 7. +1 på Peters kommentar.

  Det känns skumt att bo på en relativt nyasfalterad väg i Symfonibyn och se hur Fugavägen plöjts upp. Men efter att ha sett kartan ovan antar jag att vi får vänta ett tag till… tyvärr.

 8. Jag skriver det igen; gör kanaliseringen via dagvattnet så långt det går. Sparar både tid, pengar, miljön och allmänt stök och bök. Se följande referens från Kalmar kommun (Hultsfred) http://www.hultsfred.se/templates/Page____2343.aspx. Även ett vanligt tillvägagångssätt i Tyskland. Det ligger en färdig infrastruktur under marken och väntar!

  1. Hej Johan,
   Tack för tipset! Vi kommer titta närmare på tekniken under hösten och efter det får vi utvärdera i vilken omfattning den kan användas inom detta projekt.
   Med vänlig hälsning,
   Mattia Hedenrud
   Staffanstorps kommun

   1. Hej Mattias!

    Som boende i Trubadurbyn så är jag med flera väldigt intresserade av när nästa fas ska inledas, nämligen insättningen av fibern och inkoppling? Det hade varit intressant att veta vad som är avtalat mellan Skanova och kommunen och vem man kan jaga för att skynda på processen :)

    Tack på förhand!

    1. Hej,
     De tomrör som Skanova lägger ner är inte avsedda för det planerade Stadsnätet. Vi har alltså inte avtalat något med Skanova i detta fall, och därför får jag be dig kontakta Skanova.
     Med vänlig hälsning,
     Mattias Hedenrud,
     Staffanstorps kommun

     1. Hej!
      Då jag har missförstått artikeln. Jag förstod det som att det var kommunen som anlitat Göranssons för markarbetet och Skanova som skulle lägga ner fibern. Det var säkert för att det nyligen skrivits om kommunens nya bredbandsstrategi (vilket är ett steg i rätt riktning) :)

      Tack för att ni förtydligar det även om det kunde varit tydligare i artikeln.

      mvh
      Mattias

 9. Hej!
  Jag undra bara vi som bor i Polonäsbyn kommer också få denna möjlighet att få fiber nergrävda under detta året??

 10. Jag har samma fråga som Mattias här ovan. Finns det möjlighet till mer information om när en eventuell inkoppling kan ske. Det är ytterligt frustrerande att sitta på ett bredband som inte ens möjliggör att ta emot tv digitalt.

 11. Hej, med risk för att låta tjatig :-)
  Finns framtida planer att även Polnäsbyn m.fl ska få fibernät och nyasfalterade gator?
  Får inte fram något vettigt svar av kommentarerna ovan. Finns det planer eller inte?

  1. Hej Peter!
   Här kan du läsa mer om Staffanstorps kommuns långsiktiga vision och strategi för bredbandsutbyggnad.
   Länk till nyheten!
   Länk till dokumentet!
   vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

 12. Hej

  Om man vill få fiber från exempelvis Telenor eller Telia kan man göra det fast än att Skanova lägger kabelen ?

  1. Hej Henrik,
   Det är i så fall något som hanteras direkt mellan Skanova och den operatör som avser tillhandahålla bredband. Jag får be dig kontakta Skanova eller operatören direkt.

   Med vänlig hälsning,
   Mattias Hedenrud
   Staffanstorps kommun.


Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.