Boende

Invigning av sagolekplatsen. Foto: Ivar Sjögren

Staffanstorps läge är fantastiskt. Mitt i en expansiv region, mitt i det vackra öppna landskapet. Här finns Sveriges bästa jordbruksmark, pilevallar, bronsåldershögar, lummiga byar och artrika naturområden. I tätorterna finns väl utbyggd service i form av bland annat förskolor och skolor. Dessutom finns Malmö, Lund och Köpenhamn på bekvämt pendlingsavstånd.

Med de många fördelar och den bredd av boendemiljöer som erbjuds är det inte så konstigt att byggare står i kö för att få bygga i kommunen och att många privatpersoner köar efter bostad!

Vill du kanske bygga eller bosätta sig i en lägenhet med service, handel och pendelbusshållplats inpå knuten? Då är Staffanstorps trevliga småstadscentrum något för dig. Centrumet genomgick en total makeover under 90-talet, en omvandling som fick mycket uppmärksamhet och vann Sveriges Arkitekter planpris. Nu följer vi upp detta arbete och förlänger centrum ner mot Malmövägen, med utvecklingen av Södra Stanstad. På några års sikt kan du också bosätta sig i Sockerstan – Staffanstorps centralt belägna gamla sockerbruksområde som är på väg att omvandlas till en ny, funktionsblandad stadsdel. Vikhem i södra delen av orten är ett alternativ för dig som när eget hus-drömmar.

Letar du kanske efter en villa med egen trädgård, med Lunds och Malmös arbetsplatser bara några minuter bort med tåg? Då kan svaret vara Hjärup, med sitt svårslagna läge, nära till allt. Hjärup växer så det knakar med bostäder såväl som en ny skola, idrottsplats och stor park och om några år blir pendlingen härifrån om möjligt ännu bättre när dagens två spår på stambanan byggs ut till fyra.

Eller vill du kanske hitta ditt alldeles egna smultronställe på landet, omgärdad av böljande raps- och vetefält, kanske en gård? Även här har Staffanstorps kommun mycket att erbjuda.

Bo du redan i Staffanstorp kommun och är nyfiken på vad som planeras i ditt närområde, eller funderar du på att flytta hit och vill läsa mer om alla pågående planerings- och utbyggnadsprojekt, läs mer under Samhällsplanering. Praktisk information om bland annat bygglov, enskilda avlopp  och återvinningsstationer hittar du också under respektive flik på denna sida.

Hoppa till navigering

373 kommentarer till Boende

 1. Åkt förbi Flackarp några gånger nu och funderat på byggnationen som pågår intill järnvägen i höjd med väg 108. Vad är det man bygger här?

  MVH Johan Svärd

  1. Hej!
   Byggnationen gäller en omformarstation för strömförsörjning av järnvägen. Mer information om den kan du bland annat hitta i detaljplanen för omformarstationen.
   MVH Katarina Jeraeus, planarkitekt

 2. Parken i Trädgårdslunden ser inte längre ut som en park, snarare en övervuxet fält med klöver. Är inte tanken att parken skall skötas och underhållas på ett bra sätt så att den kan utnyttjas? Det här är inte första gången som den här parken inte underhålls på ett bra sätt!

  1. Hej Kalle!
   Jag har tagit detta med entreprenören. De var i Fensalen och klippte och rensade igår. Det östra parkområdet är fortfarande på garantitid efter anläggandet, men jag har påtalat det för dem också.
   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Staffanstorps kommun

 3. Hej,
  Var idag på cykel-crossbanan bakom Hjärupslundsskolan med min son för att cykla lite rundor. Döm om min förvåning när jag ser en fint skött gräsmatta, men häcken som är en del av banan växer in så långt att min son ramlade pga all buskage. Är inte tanken att de som sköter banan även klipper häckarna? De är inte klippta i år, de buskarna…

  1. Hej!
   Det området ska bebyggas med planerad start i höst (Detaljplan Tågvägen) så därför gör vi lite mindre skötselinsatser än vad som kanske gjorts tidigare år.

   Vänlig hälsning Anna Palm, Tekniska enheten

   1. Uppföljningsfråga: Kommer det att anläggas någon ny cykelcross bana för att ersätta den gamla? Tänker att det är ett bra sätt att få barnen intresserade av cykling. Min son gillar den banan och den är ett bra komplement när vi bor en bit bort från andra mountainbike banor som i Häckeberga m.m.?

    1. Hej Johan!
     Det har diskuterats att eventuellt förlägga en sådan bana i den nya parken som byggs i Hjärup. Dock är inga beslut fattade i frågan. Om du vill lyfta frågan mer formellt är du alltid välkommen att lämna in ett medborgarförslag.
     Vänlig hälsning
     Anna Palm, Tekniska enheten, Staffanstorp kommun

   2. Kom på en sak till: Men borde man inte sköta om banan under sommaren, även om man till hösten ska ta bort den?

    1. Hej igen!

     Buskagen som omger banan är inte att betrakta som häck utan naturplanteringar och det ingår ingen klippning i den ordinarie driften. Att då sätta in en extra skötselinsats när området så snart ska förändras känns som fel sätt att prioritera resurser.

     Vänlig hälsning
     Anna Palm, tekniska enheten, Staffanstorp kommun.

 4. Nu får ni lyssna på boende här i kommunen : Fy farao bara

  Se upp! Vad är inte roligare för barn som älskar att klättra eller bara är väldigt nyfikna på att pilla på det alla andra vuxna pillar och har sig på än en sånhär. I vår gata, där våran bom inte varit låst sen ett par år tillbaka (trots att grannen påtalat detta vid flertalet gånger till kommunen.. Ja och utan någon vidare respons såklart. Bara senast så som i onsdags förra veckan efter att en personbil passerat där ett par gånger skrevs det ett mail på nytt till kommunen om just detta) när då barnen fick nys om detta igen, att denna faktiskt gick att snurra på skulle det såklart pillas på nytt och vet ni vad, trots att jag som förälder samt att grannen hade full koll på barnen hann olyckan träda fram, vi var precis på väg att säga till barnen som hann stå där i två röda, att det är livsfarligt, men vad hjälpte det när olyckan redan var framme. När vi sprang dit hörde jag min son på 2,5år skrika rätt ut, hysteriskt, lyfter upp honom och ser att det blöder, hinner gå en halv sekund innan jag lokaliserat var det kommer ifrån och då skriker jag rätt ut: Hans finger är av, hämta en handduk och ring ambulansen. Kan ni sätta er in i denna situationen, förstå den rädslan och paniken jag som förälder fick. Nä det tror jag inte, idag är det måndag och olyckan skedde i fredags, jag har fortfarande inte återhämtat mig och kommer inte göra detta på ett tag heller. Det har verkligen satt sina spår! Men nu vill jag verkligen uppmärksamma er alla, vuxna som barn, att verkligen hålla koll så att inte fler barn råkar ut för något sådant här, för så vitt jag vet är det inte bara här bommen varit olåst utan även på andra ställen… / Vänligen Sara Andersson!

  1. Från kommunens sida så för vi i nuläget en dialog med Sara och hennes familj om det som inträffat.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm, tekniska enheten, Staffanstorp kommun

 5. Info: Bivägens skylt första när man svänger ner till vänster är övermålad.
  Längre ner på gatan (andra efter Brågarpsvägen) finns en liten gröning.
  Fortsätter man ner på Bivägen från denna lilla gröning så är trottoaren övervuxen så man måste gå över gatan. Tror det företag som sköter detta tror att det hör till den tomten som ligger granne här. Kan inte sända bild för hade nog förenklat det.

  1. Hej Lennart!
   Jag skickar ett mail till dig så ska vi försöka åtgärda det.
   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Staffanstorps kommun

  2. Hej igen, och tack för ditt mail!
   Jag har pratat med våra driftentreprenörer och de åtgärdar detta så snart som möjligt.
   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Staffanstorps kommun

 6. Hejsan.
  För ca 2 år sedan hade vi en vattenläcka där asfalten revs upp utanför vår tomt på Ängavägen. När blir det åtgärdat?

  1. Hej Ulrica
   Tack för påpekandet, det kommer att asfalteras i nästa vecka.
   Vänligen Brittmarie Ohlsson, Staffanstorps kommun

   1. Tack! Det gick snabbt! :)

 7. Belysningen på cykel/gångbanan mellan Lottas väg och Slättvägen behöver tittas till. Fem eller sex lampor som ej fungerar.

  1. Hej Jonny!
   Tack för att ni felanmäler belysningen, vi har för avsikt att det ska lysa på kommunens gator och cykelvägar för trygghet och trafiksäkerhet, men ibland blir det fel på anläggningarna. Om ni ser att det inte lyser så är vi tacksamma om ni felanmäler det till medborgarkontoret eller via kommunens webbplats http://staffanstorp.se/kommunen/om-kommunen/kontakt/ då går felanmälan direkt till belysningsentreprenören som ska ha detta och de kan påbörja felsökning direkt. Vi har anmält detta fel till kommunens belysningsentreprenör Kraftringen som får undersöka var felet ligger och åtgärda det så snart det är möjligt.

   Hälsningar Kerstin Jensen, Staffanstorps kommun

 8. Just nu håller man på att asfaltera Domarringen vilket vi som bor här naturligtvis uppskattar.
  Något som vi däremot inte uppskattar är att Domarringens infart med förlängning västerut alltid har varit en fartsträcka, dessutom speciellt av dem som bor där. Inte ens när hastighetsbegränsningen på 30 km/infördes vid infarten till Tingsvägen har hastigheterna minskat. Efter vägguppet på Tingsvägen tycks man ha glömt bort att det stod ”30” vid infarten. Makabert är att inte ens med pågående asfalteringsarbete verkar man bekymra sig om hastighetsbegränsningen.
  Vårt förslag är att man nu i samband med asfalteringen målar ”30”-markeringar vid infarten till Domarringen. Kanske även en påminnelse efter vägguppet på Tingsvägen skulle kunna få upp ögonen på ”fartdårarna”.

  1. Tack för din synpunkt. Vi ska ta det i beaktande i den fortsatta planeringen.
   Vänlig hälsning
   Anna Palm
   Tekniska enheten.

 9. Hej!

  Sedan lång tid tillbaka så rids det på cykel/gångbanorna i Hjärup. Framför allt kring Trädgårdslunden. Inget fel i det kanske men det som lämnas efter är inte okej. Gång på gång så är det fullt med hästskit över hela cykel/gångbanan. Inte så fräscht att cykla och gå i. Eller när det lämnas massa skit precis utanför lekplatsen i Trädgårdslunden där barn leker hela dagarna…

  Det finns en stackars undangömd skylt i korsningen vid Ljungs handel men inga förbudsskyltar in mot Hjärup/Trädgårdslunden. Jag mejlade precis till Medborgarkontoret 4 foton där ni finner den senaste veckans ranson… Det är vid tre olika platser från inne på Trädgårdslundsområdet vid husen och på cykel/gångbanan ut mot Ljungs handel.

  Jag undrar nu vad kommunen gör åt detta för nu börjar i alla fall vi tröttna rejält. Hade jag sett vem som orsakat det så hade jag pratat direkt med dem men det har jag aldrig gjort. Lika som jag hade sagt till en hundägare som inte plockade upp efter sitt djur. Misstänker då hästgården vid Ljungs handel eftersom den ligger närmast men det vet jag ju inte säkert.

  Jag skulle verkligen uppskatta ett svar i denna fråga.

  Tack på förhand!

  1. Hej Tina!

   Då gång- och cykelvägen är just en gång- och cykelväg är det förbjudet att färdas till häst där. Läs mer om hästar i trafiken på Trafikverkets webbplats (se länk nedan).
   Vi får be dig kontakta polisen i detta ärende.
   https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/Gaende-rullstolsburen-rullskridskor/Hastar-i-trafiken/

   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Parkingenjör

   1. Hej Karl!

    Tack för ditt svar även om jag anser att det känns väldigt misströstande och intetsägande. Tror knappast polisen kommer göra något åt denna saken med sina begränsade resurser.

    Önskar dig en trevlig dag!

    Mvh Tina Jensen

 10. Hej,
  Ämnesvägen i Hjärup har ju stora träd. Jag tror det är lindar mot Vikingsrosidan. Dessa har blivit väldigt stora och jag undrar om det inte finns möjlighet att ta ner dem en stor bit då de skuggar våra tomter på Terminsvägen.

  Tack för en annars mycket välskött parksida i Hjärup.

  1. Hejsan Hans!
   Roligt att höra att även ni medborgare tycker att driften av grönytorna fungerar bra!

   Vi beskär i stort sett aldrig träd på höjden. Det beror på att öppna snittytor i toppskotten, det vill säga topparna på träden, är en väldigt vanlig ingång till röta. Det i sin tur leder till att träden kan dö helt, något som vi så klart vill undvika. Träd som beskärs på höjden blir också ganska vanprydande och glesa. Beklagar att svaret kanske inte är vad du önskar höra, men jag hoppas att du har förståelse för detta.

   Trevlig helg! Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Parkingenjör.

 11. Hej!
  Det finns två lyktstolpar i den lilla parken mellan Lindvägen och gång- och cykelstigen som sträcker sig mellan Kronoslättsvägen/Järnvägsgatan och Stamvägen. ”Parken” gränsar till en industrifastighet. Dessa två lyktstolpar har inte varit i funktion på väldigt länge och jag hoppas att kommunen åtgärdar saken när vi nu går mot mörkare tider.

  1. Hej
   Belysningen i parken kommer att ersättas med lägre pollarbelysning.
   Planen är att detta utförs i år i samband med förbättring av belysningen utmed gång- och cykelstråken söder om denna park som går mellan Stamvägen och Klågerupsvägen.
   Hälsningar
   Kerstin Jensen, Projektledare infra

   1. Bra att ni fixar detta. Jag hoppas att ni kommer igång med jobbet inom kort.

 12. Vad ska hända på Anneroskolans område?

  Ska skolan rivas? Vad ska hända på marken sen? Bostäder? Tomter till salu?

  MVH
  Jennifer

  1. Hej!

   Skolan kommer att rivas. Troligtvis kommer det sedan att bli aktuellt med nya bostäder på platsen, men för det finns det ännu inget politiskt uppdrag.

   MVH Katarina Jeraeus, planarkitekt

 13. Hej,

  Är själv, liksom många andra flitig användare av Hjärups ”gamla” idrottsplats. Dessvärre hålls den inte efter som önskat. Krossat glas, ogräs på löparbanan och annan bråte stör oss som vill nyttja idrottsplatsen så länge den nu finns kvar i byn.

  Återkom gärna med åtgärd. I synnerhet med tanke till närheten till skolor och förskola. Barn och krossat glas är ingen bra kombination.

  Tack på förhand

  1. Hej Margareta,
   Så ska det naturligtvis inte behöva vara! Vår driftsentreprenör kommer så snart det är möjligt att se över området och städa rent från glaskross och annat.
   Med vänlig hälsning
   Thomas Lexén, Staffanstorps kommmun

 14. Grusparkeringsplatsen vid Balderskolan.

  Denna parkering är alltid överfull – vilket inte är underligt eftersom den ligger nära både centrum och Balderskolan.

  Finns det planer på att bygga ett parkeringshus i 2 eller 3 våningar på detta perfekta läge för en stor stadsparkering?

  Gatan vid Baldersskolan är dessutom alltid full med parkerade bilar som skulle få plats där.l

  1. Hej Irene!
   Staffanstorps kommunfastigheter (046-280 43 00) har ett parkeringshus som heter Köpmannagårdens p-däck som ligger nära Baldersskolans parkeringsplats, här finns 30 lediga parkeringsplatser att hyra för 399 kr/månad. Innan dessa parkeringsplatser är uthyrda planeras inga nya parkeringshus att byggas.
   Med vänlig hälsning Staffan Jakobsson, fastighetschef på Staffanstorps kommunfastigheter.

   1. Menar du att om man några gånger i månaden behöver parkera (som många behöver) skall man hyra en parkeringsplats för 399 kr/månad?

    1. Du menar att det ska byggas ett parkeringshus för x antal så du kan parkera ett par gånger i månaden.

     1. Nej jag menar att man kanske skall hitta ett ställe för parkering för den trakten av Staffanstorp. Eftersom grusplanen vid Balderskolan + gatan vid skolan alltid är proppfull antagligen av lärare etc så finns det ingen plats för andra att parkera.

 15. Hur går det med utbyggnaden av området Åkerslundhusen?

  1. Hej Oskar,
   Utbyggnaden av Åkerslundshusen kommer förhoppningsvis att starta innan årskiftet. Just nu håller fastighetsbildningen på att avslutas och därefter sker upphandling av entreprenör och utbyggnaden av gator och annan infrastruktur inom området kan påbörjas.
   Med vänlig hälsning
   Thomas Lexén, Staffanstorps kommun

   1. Tack för svar.

    Mvh

 16. Hej
  Just nu finns det nästan inga gångstigar i närheten av Hjärupslundsskolan som inte är sörjiga pga fibernedläggning och bostadsbyggande, även gångstigen från Lommavägen norrut längs Blomstergården. På vissa sträckor går det jättefort, uppstädat och klart på någon dag medan det på nämnda ställen går betydligt långsammare. Skulle kommunen inte kunna sopa gångstigarna åtminstone en gång per veckan, trots att arbetena inte är klara, så att man kan promenera utan att bli alltför smutsig?

  1. Hej
   Gällande arbetet med bostadsbyggandet vid Tågvägen har arbetet kommit så långt att entreprenören inte behöver nyttja gång och cykelvägarna längre.
   När det gäller områdena Näktergalen och Stinsgården sopar entreprenören dessa områden en gång per vecka. Detta kommer att utökas till sopning varannan dag med tanke på det väder vi har just nu.
   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson

 17. Hej,
  undrar hur ni tänkt när ni gjorde parkeringen vid Ängslyckan/Bonum/Hjärups skola. Det är alltid fullpackat o man får antingen fulparkera för att hämta ungarna från fritids eller ställa sig på annan gata. Personalen på skolan är frustrerade för att de inte kan parkera, föräldrar är frustrerade, osv. Det var även så här innan byggarna till Bonum kom. Fler platser behövs!

  Undrar även, då områdena har olika namn, vad heter bostadsområdet med tjejgatorna?

  1. Hej Anna.
   Ber om ursäkt för sent svar.
   Ja, det är ofta fullt på denna parkering, framförallt nu medan Bonum bygger. Förhoppningsvis lättar det lite när byggnationen är klar.
   Däremot finns det gott om p-platser vid Hjärupskroken och Gamla Lommavägen, samt vid Slättvägen/Åttevägen.
   Med vänlig hälsning
   Pontus Borgstrand, Stadsbyggnadschef

 18. Hej,
  Jag har några frågor gällande exploateringsarbetena på Gårdsallén i Hjärup.
  Vi fick ett informationsbrev fredagen den 27 november om att Gårdsallén skulle stängas av på grund av VA-arbeten. Arbetet beräknades ta ca. 10 arbetsdagar. Idag har det gått 10 arbetsdagar och vad jag kan se så lär detta arbetet ta ytterligare några eller många arbetsdagar till innan det är klart.
  Jag tycker informationen om arbetena är bristfällig. När skall arbetena bli klara? Jag efterlyser en tydlig tidplan samt redovisa arbetsordning.
  Det är inte så trevligt om det kommer se ut så här med uppgrävd gata och lera överallt under jul- och nyårshelgerna. Var skall våra gäster tex. parkera och ta sig fram till husen?
  I informationsbrevet stod det att tillfälliga parkeringsmöjligheter skulle ordnas. Detta fungerade i början men nu finns det få plats att parkera på. Och de få tillfälliga parkeringsplatserna som finns används av arbetsfordon samt platserna är leriga. Våra bilar är leriga både invändigt och utvändigt. Och leran finns inomhus i våra hus via leriga skor. Vem bekostar invändig och utvändig tvättning av bilarna när arbetena är klara samt under tiden?
  Så jag efterlyser en detaljerad tidplan för VA-arbetena, en redovisad arbetsordning för VA-arbetena, bättre tillfälliga parkeringsmöjligheter utan lera och bättre städning. Slutligen så skulle jag vilja få en tydlig redovisning och tidplan på de övergripande arbeten av exploateringen och hur den påverkar boende på Gårdsallén,
  Jag förväntar mig att jag skall kunna parkera bilen på en plats utan att behöva kliva i lera.

  1. Hej!
   Jag har pratat med entreprenören som lovar att gårdsallén ska öppnas helt idag. Det innebär att ni kommer att kunna köra fram till ert hus och parkera där. Inga ytterligare arbeten/avstängningar kommer att utföras i Gårdsallén före helgerna.
   Det är tråkigt att det blir lerigt när vi arbetar men det är tyvärr ofrånkomligt. Jag har påpekat för entreprenören att de måste hålla bättre rent. Någon ersättning för biltvätt/städning kommer inte att utges. Entreprenören kommer att kontakta er med detaljer för det fortsatta arbetet. Enligt nu gällande tidplan så kommer Gårdsallén att vara helt klar med asfalt första veckan i februari.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm
   Projektledare
   Tekniska enheten

 19. Hejsan. Skulle ni vilja laga gatubelysningen vid Ängavägen 1, Hjärup?

  1. Hej
   Det är bra att ni felanmäler belysningen.
   Felanmälan på kommunens belysning ska göras på kommunens hemsida under http://staffanstorp.se/kommunen/om-kommunen/kontakt/ längst ner till höger så kommer detta direkt till Kraftringen som är kommunens belysningsentreprenör.
   I detta fallet skickar även jag ett meddelande till Kraftringen om att en lampa är sönder.
   Hälsningar
   Kerstin Jensen


Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.