Boende

Trädgård med bänkar

Staffanstorps läge är fantastiskt. Mitt i en expansiv region, mitt i det vackra öppna skånska landskapet. Här finns Sveriges bästa jordbruksmark, pilevallar, bronsåldershögar, lummiga byar och artrika naturområden.

Har du någonsin hört talas om att en hel centralort låter göra en ”extreme makeover”. Det krävs mod för en sådan insats, men det har vi. Efter en arkitekttävling 1989 byggde vi om vårt centrum totalt. Från trist förort till vacker levande skånsk småstad.

Inne i Staffanstorp finns nästan allt, dessutom är Malmö, Lund och Köpenhamn på bekvämt pendlingsavstånd. Kan man bo bättre?

Var kan jag hitta bostad?

Här hittar du bostäder av alla typer, allt från hyreslägenheter via bostadsrätter till större tomter med fribyggda villor. I Staffanstorps och Hjärups tätorter finns tätare bebyggelse med lägenheter där kommunikationer, service och nöjen finns runt hörnet, här finns också villa- och radhusområden där du ofta har en tomt att njuta av. Beger du dig sedan utanför tätorten hittar du både lantgårdar och annan typ av boende där naturen oftast är en viktig faktor.

Hyresvärdar i Staffanstorp,(med reservation för att den inte är fullständig)

Projektkatalog för Bostadsbyggande

För information om bostadsbyggnadsprojekten i Staffanstorps kommun läs Tillväxtkatalogen 2013-2022 .

Syftet med projektkatalogen är att ge en samlad redovisning över utbyggnaden av bostäder och verksamhetsområden i ett tioårsperspektiv Den är ett viktigt styr- och planeringsdokument och används som underlag för budgetarbete och olika prognoser och är också ett viktigt beslutsunderlag för investeringsbudgeten. Projektkatalogen används som informationsmaterial såväl internt som externt, för kommunin-vånare, exploatörer, nyinflyttade, bostadssökande och andra.

I Sydvästskåne bedöms att tusentals nya bostäder behöver byggas. Väldigt många köar efter bostad i Staffanstorps kommun och byggare står i kö för att få bygga i kommunen. Utan ökande befolkning blir vi färre unga och fler äldre. Skatteintäkterna påverkas – och då påverkas också servicen. Kommunfullmäktiges beslut om tillväxt bygger på denna kunskap och önskan om att Staffanstorp ska delta i Öresundsregionens starka tillväxt.

Bostadsbyggande där kommunen är markägare

Största delen av kommunens markinnehav finns inom våra tätorter, Staffanstorp och Hjärup men även på landsbygden. En del av kommunens markinnehav utgörs av Vikhemsområdet och Sockerbruksområdet som är två stora utbyggnadsområden. Det finns även många andra markägare som utvecklar sina markinnehav för bostadsbyggande. Staffanstorps Kommun har tagit fram riktlinjer för hur kommunen och privata aktörer bör samarbeta för att uppnå en effektiv plan- och genomförandeprocess.

Detaljplaner i Staffanstorps Kommun

För information om pågående och avslutade detaljplaner i kommunen läs mer Stadsplanering>>

Hoppa till navigering

403 kommentarer till Boende

 1. Hej!
  Som alldeles nyinflyttad till Apoteksgatan undrar jag nu om det finns något som säger hur dags man får påbörja leveranser etc till butiker runt området. Halvfyra på morgonen känns alldeles för tidigt…
  Mvh/
  Pia

  1. Hej Pia,

   Vad jag vet så finns det inga bestämmelser om vilka tider som leveranser får ske. Däremot så kan du, om du vill, komma in med ett klagomål till oss på Miljöenheten, och därefter behandlar vi ärendet samt gör en utredning. Du kan höra av dig till oss via mejl eller via växeln (Tfn: 046-25 11 00).

   Mvh
   Katia Lilja, Miljöenheten

 2. Hejsan!
  Jag undrar varför det aldrig sopas på Ingvarshem. Allt gräsklipp ligger kvar på vägarna inne i området om inte de boende själv sopar bort det. Nu kommer hösten och med det alla löv som inte heller sopas bort. Kan inte vara bra för brunnarna inom området.

  1. Hej Inga!
   Ingvarshem sopas lika ofta som andra bostadsgator. Nu vid denna tiden när gräset är vått och löven trillar ner så går det inte att hålla rent hela tiden. Jag var på plats i dag 22/9 och då såg området bra ut kanske beroende på att boende tar ett bra initiativ och städar av själva.
   Mvh Bengt Larsson, Staffanstorps kommun

   1. Det var ju synd att jag själv tog bort sommarens gräsklipp på kommunens gavel den 20/9.
    Men du skriver att våra gator sopas lika ofta som andra bostadsgator, hur ofta är detta som andra gator sopas då?
    För jag har aldrig sett någon som sopar här i alla fall.
    Hälsar Inga

 3. Hej!
  När börjar bygget av bostäder vid borggårdsallén / Rudolf Bååths väg?

  1. Hej Christer
   Så fort bygglovet blir godkänt ska byggaren etablera sig på ytan. Sannolikt sker det vilken dag som helst nu.

   Mvh
   Pontus Borgstrand

 4. Nu finns det en massa hästbajs på Ryttarevägen. När tas den bort? Samma regler borde väl kunna finnas för hästar som för hundar. Skicka ut ridskolan att rensa upp efter sig!

  Ingegerd

 5. Hej!
  På cykelgången på Knutsborg mellan villorna och bostadsrätterna (mitt emot tennisbanan, vägen mellan tennisbanan och lekplatsen) där är en bänk borttagen och endast ställningen finns kvar. Denna är vass och det är konstigt att den inte är vidgjord för den har varit så i flera månader. Vägvisning: kör in på Knutsborg – kör sedan rakt fram förbi första vägarna – följ cykelvägen på höger sida tills den svänger höger – direkt till vänster är det. Det finns en papperskorg bredvid. Tacksam om ni gör vid det.

  1. Hej Ann!
   Green Landscaping kommer att återställa bänken i nästa vecka och dom menar att den har stått så 2 till 3 veckor beroende på att det är leveranstid på materialet.
   Mvh Bengt Larsson, Staffanstorps kommun

 6. Hej,
  Som ett svar på mitt påpekande att fordonsförare ofta kör fort på Oxievägen meddelade kommunen att vi skulle få svar på vilken hastighet som är den faktiska. Vad jag kan se är detta inte besvarat.
  Se nedan inklippt svar från augusti 2012:

  ”Vi har bett polisen göra en hastighetsmätning på Oxievägen och då får vi svar på vad som gäller för denna gata vad gäller hastigheten.
  Med vänlig hälsning
  Lisa Callréus, Trafik- och Gatuingenjör”

 7. Hej.
  Undrar om nya bygget (började igår) vid cykelbanan vid Långdansvägen i riktning mot Mellanvångsskolan och gamla cykelcrossbanan.

  Enligt ”byggubbarna” ska det bli en stooor lekplats. Hittar ingen information om detta på staffanstorp.se.
  Kan ni upplysa mig?
  /Qvintus

  1. Hej Qvintus!
   Det stämmer att vi har påbörjat anläggandet av lekplats och park i den gamla Mellanvångsparken. Lekplatsen ska ha temat sagor och kommer vara belägen i de sydvästra delarna av parken, ungefär där cykelbanan ligger idag.
   Vi kommer också utöka och renovera upp delar av gång- och cykelbanorna.
   Mer information kommer läggas upp på hemsidan inom kort!
   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Tekniska Enheten

   1. Låter spännande, tack för snabbt svar Karl.

    /Qvintus

 8. Hej.

  Banderollerna jag har anmält den 19/6 -2014 sitter fortfarande uppe .
  Dessutom har det kommit upp fler banderoller efter detta.
  ärendenummer 10762 .

  Hur länge har ni semester ? Läs nedan

  Thomas Lexén
  27/6, 2014 @ 13.19

  Hej Christer,
  Vi har tagit emot din anmälan och kommer att tag ta i detta så snart vi har möjlighet. Jag beklagar att du inte har fått så snabba svar som man kan förvänta sig och att vi inte har agerat så snabbt som du önskar. I dagsläget måste vi dock prioritera att handlägga den stora mängd ansökningar om bygglov som inkommit under våren och försommaren. Vi har inte obegränsat med resurser och nu är det dessutom semesterperiod. Jag hoppas att vi ska kunna gå vidare med dessa eventuella tillsynsärenden direkt efter semestrarna.

 9. Hej. Jag bor på Nevisborg 21 och undrar över vändplatsen i slutet av gatan, där finns en liten fyrkant med ett par halvdöda träd, någon halvvissen buske och högt oklippt gräs som aldrig tycks klippas, om inte någon boende här gör det! Just här skulle vi boende gärna vilja ha en Julgran med belysning uppsatt till julen och som skulle glädja många boende här omkring, det skulle lysa upp en hel del denna underbara tid.
  Men att man då tar bort de halvdöda träden, buskarna och ogräset och sätter dit stenplattor istället som markerar ”rondellen”, vet att vi är många på detta området som gärna skulle vilja ha en sådan julgran här!
  Är det ni som har ansvaret på denna lilla plätt på gatan? Som skall skötas av Er? Om inte, vart vänder jag/oss annars i denna fråga?

  Mvh
  Göran.

  1. Hej Göran
   Det är kommunen som har ansvaret för ytan och vi tittar över den tillsammans med entreprenören för att se vad som behöver göras. Staffanstorps kommun har inte för avsikt att sätta julgranar ute i bostadsgator.
   Mvh Bengt Larsson

   1. Hej och tack för svar. SYND..det hade varit väldigt trevligt annars vid denna juletid för att lysa upp i höst&vintermörkret!

    Då hoppas jag/vi att man istället gör något åt förfallet på aktuellt ställe och åtgärdar innan nämnda halvdöda träd, buskar och ogräs för trevnadens skull, inte minst.

    Mvh
    Göran.

 10. Hej!
  Jag har en fråga om ”hundrastgården” på Lars väg i Hjärup. Finns det några planer för vad som ska hända med den? Vi är många som passerar genom denna varje dag vid hämtning och lämning vid skola/förskola. Förr kunde den användas som hundrastgård, men eftersom den nuförtiden är öppen på båda sidor är den bara en genomfartsled för oss som promenerar i Hjärup. Den är mörk (ej upplyst) och geggig. Ett förslag är att alfaltera eller grusa en gång i den och kanske t.o.m sätta ut några bänkar eller en gungställning :) Och belysning! Hade varit ett stort lyft mot idag!
  Med vänlig hälsning
  Anna


Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.