Boende

Trädgård med bänkar

Staffanstorps läge är fantastiskt. Mitt i en expansiv region, mitt i det vackra öppna skånska landskapet. Här finns Sveriges bästa jordbruksmark, pilevallar, bronsåldershögar, lummiga byar och artrika naturområden.

Har du någonsin hört talas om att en hel centralort låter göra en ”extreme makeover”. Det krävs mod för en sådan insats, men det har vi. Efter en arkitekttävling 1989 byggde vi om vårt centrum totalt. Från trist förort till vacker levande skånsk småstad.

Inne i Staffanstorp finns nästan allt, dessutom är Malmö, Lund och Köpenhamn på bekvämt pendlingsavstånd. Kan man bo bättre?

Var kan jag hitta bostad?

Här hittar du bostäder av alla typer, allt från hyreslägenheter via bostadsrätter till större tomter med fribyggda villor. I Staffanstorps och Hjärups tätorter finns tätare bebyggelse med lägenheter där kommunikationer, service och nöjen finns runt hörnet, här finns också villa- och radhusområden där du ofta har en tomt att njuta av. Beger du dig sedan utanför tätorten hittar du både lantgårdar och annan typ av boende där naturen oftast är en viktig faktor.

Hyresvärdar i Staffanstorp,(med reservation för att den inte är fullständig)

Projektkatalog för Bostadsbyggande

För information om bostadsbyggnadsprojekten i Staffanstorps kommun läs Tillväxtkatalogen 2014-2023

Syftet med projektkatalogen är att ge en samlad redovisning över utbyggnaden av bostäder och verksamhetsområden i ett tioårsperspektiv Den är ett viktigt styr- och planeringsdokument och används som underlag för budgetarbete och olika prognoser och är också ett viktigt beslutsunderlag för investeringsbudgeten. Projektkatalogen används som informationsmaterial såväl internt som externt, för kommunin-vånare, exploatörer, nyinflyttade, bostadssökande och andra.

I Sydvästskåne bedöms att tusentals nya bostäder behöver byggas. Väldigt många köar efter bostad i Staffanstorps kommun och byggare står i kö för att få bygga i kommunen. Utan ökande befolkning blir vi färre unga och fler äldre. Skatteintäkterna påverkas – och då påverkas också servicen. Kommunfullmäktiges beslut om tillväxt bygger på denna kunskap och önskan om att Staffanstorp ska delta i Öresundsregionens starka tillväxt.

Bostadsbyggande där kommunen är markägare

Största delen av kommunens markinnehav finns inom våra tätorter, Staffanstorp och Hjärup men även på landsbygden. En del av kommunens markinnehav utgörs av Vikhemsområdet och Sockerbruksområdet som är två stora utbyggnadsområden. Det finns även många andra markägare som utvecklar sina markinnehav för bostadsbyggande. Staffanstorps Kommun har tagit fram riktlinjer för hur kommunen och privata aktörer bör samarbeta för att uppnå en effektiv plan- och genomförandeprocess.

Detaljplaner i Staffanstorps Kommun

För information om pågående och avslutade detaljplaner i kommunen läs mer Stadsplanering>>

Hoppa till navigering

421 kommentarer till Boende

 1. Hej!
  Som alldeles nyinflyttad till Apoteksgatan undrar jag nu om det finns något som säger hur dags man får påbörja leveranser etc till butiker runt området. Halvfyra på morgonen känns alldeles för tidigt…
  Mvh/
  Pia

  1. Hej Pia,

   Vad jag vet så finns det inga bestämmelser om vilka tider som leveranser får ske. Däremot så kan du, om du vill, komma in med ett klagomål till oss på Miljöenheten, och därefter behandlar vi ärendet samt gör en utredning. Du kan höra av dig till oss via mejl eller via växeln (Tfn: 046-25 11 00).

   Mvh
   Katia Lilja, Miljöenheten

 2. Hejsan!
  Jag undrar varför det aldrig sopas på Ingvarshem. Allt gräsklipp ligger kvar på vägarna inne i området om inte de boende själv sopar bort det. Nu kommer hösten och med det alla löv som inte heller sopas bort. Kan inte vara bra för brunnarna inom området.

  1. Hej Inga!
   Ingvarshem sopas lika ofta som andra bostadsgator. Nu vid denna tiden när gräset är vått och löven trillar ner så går det inte att hålla rent hela tiden. Jag var på plats i dag 22/9 och då såg området bra ut kanske beroende på att boende tar ett bra initiativ och städar av själva.
   Mvh Bengt Larsson, Staffanstorps kommun

   1. Det var ju synd att jag själv tog bort sommarens gräsklipp på kommunens gavel den 20/9.
    Men du skriver att våra gator sopas lika ofta som andra bostadsgator, hur ofta är detta som andra gator sopas då?
    För jag har aldrig sett någon som sopar här i alla fall.
    Hälsar Inga

 3. Hej!
  När börjar bygget av bostäder vid borggårdsallén / Rudolf Bååths väg?

  1. Hej Christer
   Så fort bygglovet blir godkänt ska byggaren etablera sig på ytan. Sannolikt sker det vilken dag som helst nu.

   Mvh
   Pontus Borgstrand

 4. Nu finns det en massa hästbajs på Ryttarevägen. När tas den bort? Samma regler borde väl kunna finnas för hästar som för hundar. Skicka ut ridskolan att rensa upp efter sig!

  Ingegerd

 5. Hej!
  På cykelgången på Knutsborg mellan villorna och bostadsrätterna (mitt emot tennisbanan, vägen mellan tennisbanan och lekplatsen) där är en bänk borttagen och endast ställningen finns kvar. Denna är vass och det är konstigt att den inte är vidgjord för den har varit så i flera månader. Vägvisning: kör in på Knutsborg – kör sedan rakt fram förbi första vägarna – följ cykelvägen på höger sida tills den svänger höger – direkt till vänster är det. Det finns en papperskorg bredvid. Tacksam om ni gör vid det.

  1. Hej Ann!
   Green Landscaping kommer att återställa bänken i nästa vecka och dom menar att den har stått så 2 till 3 veckor beroende på att det är leveranstid på materialet.
   Mvh Bengt Larsson, Staffanstorps kommun

 6. Hej,
  Som ett svar på mitt påpekande att fordonsförare ofta kör fort på Oxievägen meddelade kommunen att vi skulle få svar på vilken hastighet som är den faktiska. Vad jag kan se är detta inte besvarat.
  Se nedan inklippt svar från augusti 2012:

  ”Vi har bett polisen göra en hastighetsmätning på Oxievägen och då får vi svar på vad som gäller för denna gata vad gäller hastigheten.
  Med vänlig hälsning
  Lisa Callréus, Trafik- och Gatuingenjör”

 7. Hej.
  Undrar om nya bygget (började igår) vid cykelbanan vid Långdansvägen i riktning mot Mellanvångsskolan och gamla cykelcrossbanan.

  Enligt ”byggubbarna” ska det bli en stooor lekplats. Hittar ingen information om detta på staffanstorp.se.
  Kan ni upplysa mig?
  /Qvintus

  1. Hej Qvintus!
   Det stämmer att vi har påbörjat anläggandet av lekplats och park i den gamla Mellanvångsparken. Lekplatsen ska ha temat sagor och kommer vara belägen i de sydvästra delarna av parken, ungefär där cykelbanan ligger idag.
   Vi kommer också utöka och renovera upp delar av gång- och cykelbanorna.
   Mer information kommer läggas upp på hemsidan inom kort!
   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Tekniska Enheten

   1. Låter spännande, tack för snabbt svar Karl.

    /Qvintus

 8. Hej.

  Banderollerna jag har anmält den 19/6 -2014 sitter fortfarande uppe .
  Dessutom har det kommit upp fler banderoller efter detta.
  ärendenummer 10762 .

  Hur länge har ni semester ? Läs nedan

  Thomas Lexén
  27/6, 2014 @ 13.19

  Hej Christer,
  Vi har tagit emot din anmälan och kommer att tag ta i detta så snart vi har möjlighet. Jag beklagar att du inte har fått så snabba svar som man kan förvänta sig och att vi inte har agerat så snabbt som du önskar. I dagsläget måste vi dock prioritera att handlägga den stora mängd ansökningar om bygglov som inkommit under våren och försommaren. Vi har inte obegränsat med resurser och nu är det dessutom semesterperiod. Jag hoppas att vi ska kunna gå vidare med dessa eventuella tillsynsärenden direkt efter semestrarna.

 9. Hej. Jag bor på Nevisborg 21 och undrar över vändplatsen i slutet av gatan, där finns en liten fyrkant med ett par halvdöda träd, någon halvvissen buske och högt oklippt gräs som aldrig tycks klippas, om inte någon boende här gör det! Just här skulle vi boende gärna vilja ha en Julgran med belysning uppsatt till julen och som skulle glädja många boende här omkring, det skulle lysa upp en hel del denna underbara tid.
  Men att man då tar bort de halvdöda träden, buskarna och ogräset och sätter dit stenplattor istället som markerar ”rondellen”, vet att vi är många på detta området som gärna skulle vilja ha en sådan julgran här!
  Är det ni som har ansvaret på denna lilla plätt på gatan? Som skall skötas av Er? Om inte, vart vänder jag/oss annars i denna fråga?

  Mvh
  Göran.

  1. Hej Göran
   Det är kommunen som har ansvaret för ytan och vi tittar över den tillsammans med entreprenören för att se vad som behöver göras. Staffanstorps kommun har inte för avsikt att sätta julgranar ute i bostadsgator.
   Mvh Bengt Larsson

   1. Hej och tack för svar. SYND..det hade varit väldigt trevligt annars vid denna juletid för att lysa upp i höst&vintermörkret!

    Då hoppas jag/vi att man istället gör något åt förfallet på aktuellt ställe och åtgärdar innan nämnda halvdöda träd, buskar och ogräs för trevnadens skull, inte minst.

    Mvh
    Göran.

 10. Hej!
  Jag har en fråga om ”hundrastgården” på Lars väg i Hjärup. Finns det några planer för vad som ska hända med den? Vi är många som passerar genom denna varje dag vid hämtning och lämning vid skola/förskola. Förr kunde den användas som hundrastgård, men eftersom den nuförtiden är öppen på båda sidor är den bara en genomfartsled för oss som promenerar i Hjärup. Den är mörk (ej upplyst) och geggig. Ett förslag är att alfaltera eller grusa en gång i den och kanske t.o.m sätta ut några bänkar eller en gungställning :) Och belysning! Hade varit ett stort lyft mot idag!
  Med vänlig hälsning
  Anna

  1. Hejsan Anna!
   Beklagar det sena svaret, det föll tyvärr mellan stolarna. Vi har inga planer på att göra något med denna yta i nuläget, men vi tar emot ditt förslag och ser vad vi kan göra åt den under 2015.
   Med vänlig hälsning Karl Andersson

 11. Hej! Tycker ni borde följa upp det här med vedeldning står ju i stagarna att det är trivseleldning som gäller men har en granne som eldar i stort sett varje dag jag kan inte vistas utomhus när det eldas eller i mitt garage vi får in osen i både hus o förråd är så himla trist vad har dom för skyldigheter egentligen borde ju finnas sunt förnuft iaf

  1. Hej Benny!

   I aktuella rättsfall är det praxis att endast tillåta trivseleldning i kompletterande värmekällor t.ex. kaminer, vilket innebär eldning endast några gånger per vecka och några timmar per gång. Det första du bör göra är att prata med din granne och berätta att du är störd av vedeldningen, förhoppningsvis kan ni lösa detta ihop. Blir det inte bättre kan du kontakta kommunens miljöenhet.

   Kontakta gärna Miljöenheten (via växeln på 046 – 25 11 00) så kan vi berätta mer om vad som gäller.

   Vänligen Göran Eriksson, Miljöenheten

 12. Hej!

  Jag skrev den 24/11, men har inte fått svar. Min fråga var vad som händer med ”hundrastgården” på Lars väg i Hjärup, som just nu mest är mörk och geggig. Vi är många som passerar genom den varje dag vid hämtning/lämning på förskola/skola.

  Med vänlig hälsning
  Anna

  1. Hejsan Anna!
   Beklagar det uteblivna svaret, det föll tyvärr mellan stolarna.
   Vi har inga planer på att göra något med denna yta i nuläget, men vi tar emot ditt förslag och ser vad vi kan göra åt den under 2015.
   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson

   1. Tack för svaret. Det hade nog varit uppskattat av många om ytan kan rustas upp under nästa år.

   2. SOm hundägare hade det varit en perfekt hundrastgård då vi bara har en i HJärup eller en trevlig lekplats. Det är ju trist om inget händer med den. Ser ju bara tråkig ut.

    Med vänlig hälsning Emma

 13. Hej! Jag vet inte om någon påpekat detta, men nu har det varit kolsvart i halva Nordanå i en vecka. Från järnvägsövergången fram till Malmgrens väg och på hela Malmgrens väg har gatubelysningen slutat fungera.
  Hoppas detta åtgärdas snarast.
  // Roger

  1. Hej Roger
   Belysningen som inte fungerar i Nordanå är inte Staffanstorps kommun ansvar, den tillhör Trafikverket.
   Mvh Bengt Larsson, Staffanstorps kommun

 14. Läste i senaste Spegeln om en kund till er som belyste avsaknaden av belysning längs ”heta linjen”. Imorse var mer än hälften av belysningspunkterna släckta så det fanns fortfarande en hel del relevans i insändaren. Det som fångade mitt intresse var svaret på frågan från insändaren om ”någon ansvarig”, att kommunen inte har något ansvar för detta utan att det var Kraftringen som ägde och ansvarade för detta! Detta enligt insändaren. Kraftringen arbetar bland annat med entreprenad och gör därmed vad som avtalas och givetvis betalas för. Ett sådant avtal borde rimligen komma från kommunen (eller?) och därmed ha någon ansvarig som följer upp att avtalat arbete sköts. Kan det verkligen vara så att Kraftringen äger belysningspunkter i Staffanstorp och kommunen inte behöver bry sig? Tittar man närmare på reflektorglasen så ser man att drygt hälften har stora hål. Nu när det regnar horisontellt så behöver man inte ha så stora studieskulder för att förstå att detta inte blir bra i längden.
  Eftersom insändaren skrevs för ett tag sedan och belysningen fortfarande uteblir så kanske man skulle fråga om vart man ska vända sig om man önskar ljus? Speciellt om det nu är så som det nämndes i insändaren, att kommunen inte har något ansvar för detta.
  Mvh
  Anders

  1. Hej Anders
   Jag vet inte var personen i fråga som skrev i Spegeln har fått till svar att det är Kraftringen som är ägare av belysningen. Det är Staffanstorps kommun som äger belysningen och Tekniska enheten som har ansvaret och ingen här på Tekniska enheten som har svarat något annat. Kraftringen är kommunens entreprenör när det gäller skötseln. Nu har man haft ett kabelfel som har varit svårt att hitta därför har det tagit tid innan det är ok igen. Kraftringen har nu hittat felet och håller på att reparera.
   Mvh Bengt Larsson

   1. Tack för svar. Nu lyser det som sagt igen och ägandet är där det hör hemma.
    Trevlig helg
    Anders

 15. Hej, igen! Fortfarande ingen gatubelysning i halva Nordanå… Och inget svar förra gången jag skrev.
  // Roger

  1. Hej Roger
   Belysningen som inte fungerar i Nordanå är inte Staffanstorps kommun ansvar, den tillhör Trafikverket.
   Mvh Bengt Larsson

 16. Måndagen 15/12 lyser alla lamporna på gång-och cykelstigen Biblioteksgården – Västanbyn efter att många av dem har varit nedsläckta i mer än 5 veckor. Tack! Kan det bero på min insändare i Spegeln 14/2?

  Eftersom Kraftringen äger och ansvarar för gatubelysningen i Staffanstorp undrar jag om de äger klockan på Rådhuset också. Den har nämligen stått stilla i snart 3 veckor.

  Tacksam för svar!
  Vänligen!
  Göte Elleström

  1. Hej Göte!
   Medborgarkontoret har felanmält klockan för 3 veckor sen till Staffanstorps centrum AB som har hand om Rådhuset.
   Det är så stort fel på klockan så att man har fått kontakta leverantören. Det kommer nog att ta ett par veckor till på grund av alla helger. Din andra fråga är skickade till Tekniska enheten.
   Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

 17. Bengt Larsson undrar i sitt svar till Anders (se ovan)17/12 kl 13.51 var jag har fått uppgifterna att Kraftringen ansvarar och äger belysningen i Staffanstorp.
  Dessa uppgifter har jag fått från Medborgarkontoret 12/4 kl 08.20. Jag citerar exakt vad det står i mailet.
  ”Det är Kraftringen i Lund som har ansvar och äger belysningen i Staffanstorp och jag har meddelat dem att de skall kontakta dig”.
  Någon kontakt från Tekniska Enheten i Staffanstorps Kommun eller Kraftringen har icke skett.
  Problemet med dessa lampor och alla mail hade naturligtvis varit ur världen den 6/11 om någon tagit kontakt med mig och förklarat det verkliga läget. Men att det ska ta 6 veckor för att komma på ett fel är icke acceptabelt.
  Tack för ett rakt svar ang. klockan på Rådhuset.
  Ser fram mot samtal med Bengt Larsson.
  Vänliga hälsningar!
  Göte Elleström
  tel. 046/256196

 18. Datum i ovanstående skall naturligtvis 4/12 2014.
  D.S.


Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.