Boende

Trädgård med bänkar

Staffanstorps läge är fantastiskt. Mitt i en expansiv region, mitt i det vackra öppna skånska landskapet. Här finns Sveriges bästa jordbruksmark, pilevallar, bronsåldershögar, lummiga byar och artrika naturområden.

Har du någonsin hört talas om att en hel centralort låter göra en ”extreme makeover”. Det krävs mod för en sådan insats, men det har vi. Efter en arkitekttävling 1989 byggde vi om vårt centrum totalt. Från trist förort till vacker levande skånsk småstad.

Inne i Staffanstorp finns nästan allt, dessutom är Malmö, Lund och Köpenhamn på bekvämt pendlingsavstånd. Kan man bo bättre?

Var kan jag hitta bostad?

Här hittar du bostäder av alla typer, allt från hyreslägenheter via bostadsrätter till större tomter med fribyggda villor. I Staffanstorps och Hjärups tätorter finns tätare bebyggelse med lägenheter där kommunikationer, service och nöjen finns runt hörnet, här finns också villa- och radhusområden där du ofta har en tomt att njuta av. Beger du dig sedan utanför tätorten hittar du både lantgårdar och annan typ av boende där naturen oftast är en viktig faktor.

Hyresvärdar i Staffanstorp (med reservation för att den inte är fullständig)

Projektkatalog för Bostadsbyggande

För information om bostadsbyggnadsprojekten i Staffanstorps kommun läs Tillväxtkatalogen 2014-2023

Syftet med projektkatalogen är att ge en samlad redovisning över utbyggnaden av bostäder och verksamhetsområden i ett tioårsperspektiv Den är ett viktigt styr- och planeringsdokument och används som underlag för budgetarbete och olika prognoser och är också ett viktigt beslutsunderlag för investeringsbudgeten. Projektkatalogen används som informationsmaterial såväl internt som externt, för kommuninvånare, exploatörer, nyinflyttade, bostadssökande och andra.

I Sydvästskåne bedöms att tusentals nya bostäder behöver byggas. Väldigt många köar efter bostad i Staffanstorps kommun och byggare står i kö för att få bygga i kommunen. Utan ökande befolkning blir vi färre unga och fler äldre. Skatteintäkterna påverkas – och då påverkas också servicen. Kommunfullmäktiges beslut om tillväxt bygger på denna kunskap och önskan om att Staffanstorp ska delta i Öresundsregionens starka tillväxt.

Bostadsbyggande där kommunen är markägare

Största delen av kommunens markinnehav finns inom våra tätorter, Staffanstorp och Hjärup men även på landsbygden. En del av kommunens markinnehav utgörs av Vikhemsområdet och Sockerbruksområdet som är två stora utbyggnadsområden. Det finns även många andra markägare som utvecklar sina markinnehav för bostadsbyggande. Staffanstorps Kommun har tagit fram riktlinjer för hur kommunen och privata aktörer bör samarbeta för att uppnå en effektiv plan- och genomförandeprocess.

Detaljplaner i Staffanstorps kommun

För information om pågående och avslutade detaljplaner i kommunen läs mer under Samhällsplanering >>

Hoppa till navigering

514 kommentarer till Boende

 1. Hej
  Har idag besökt Staffanstorp och sett alla fina urnor med uteplanteringar. I Hjärup finns bara en plantering vid Klockargårdsvägen, en plantering som inte många ser. Fick också idag veta att t ex Nafnes torg i Hjärups ägs av kommunala bostadsbolaget och att de är dom som i så fall skall placera ut en ev plantering. Men borde inte kommunen med lite god vilja kunna placera några urnor med blommor där ändå? Ringa och fråga om det är OK? Eller be det egna bostadsbolaget att göra så? Om inte, borde ni väl annars kunna hitta någon mer central plats till en kommunal plantering till mångas glädje, precis som i huvudorten.

  1. Hej Annette
   Blomsterkärlen vid Klockargårdsvägen är placerade mitt i ett gång- och cykelvägs stråk, som är rikligt trafikerat av både gående och cyklister. På Nafnes Plats har vi också krukor med sommarblommor. Dessa är också placerade där både gående och cyklister rör sig dagligen. Torget vid skolan tillhör Staffanstorps kommunfastigheter. Jag får be dig kontakta dem angående blomsterkrukor på torget, 046-280 43 00.
   Vänligen
   Marie Schyllert

 2. Jag undrar när gångstigen mellan Tvillingarnas väg o Stenbockensväg ska asfalteras`? Finns minst en gångstig till som behöver åtgärdas.

  1. Hej!

   De gångstigarna finns inte med i vår planering för vare sig detta eller kommande år. Jag kommer att titta på dem på plats för att se om vi då gör en annan bedömning.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm

   1. Hur tänker du där Anna Palm? Vet inte den ena handen vad den andra gör?
    Skrivet av Daniel Velin den 11:e Juni:”Entreprenören Kasab har fått till 29 juni på sig att färdigställa allt inom projekt Kyrkbyn, så även gångstigen mellan nämnda vägar.”

    1. Hej!

     Som frågan var ställd anade jag inte att det rörde sig om återställning efter fibergrävning. Det är inte jag som ansvarar för grävtillstånden och jag har därför ingen möjlighet att ha koll på allt som händer inom det området. Jag har ansvar för beläggningsunderhållet. Dock är vi på kontoret samtliga medvetna om att återställningen efter grävningen dragit ut på tiden men att det precis som Daniel skriver snart ska vara klart.

     Vänligen Anna Palm, Staffanstorps kommun

 3. Tack för den nya, fina sagolekplatsen vid Mellanvången! Den är välbesökt och populär och många som besöker den har fika och annat med sig som behövs när man är ute med barnen. Tyvärr är papperskorgarna alldeles för små och saknar lock. Detta betyder att de snart blir överfulla samt att fåglarna tömmer innehållet på marken i jakt på mat. Överallt ligger plast, papper, flaskor, ja, till och med blöjor. Både här och på andra välbesökta platser och genomfartsleder är det samma syn tyvärr: överallt skräp som plockats från soptunnorna av fåglarna. Vänligen sätt ut större soptunnor med lock, vilket gör att tunnorna kanske inte behöver tömmas så ofta samt att fåglarnas jakt på mat försvåras!

  1. Hej Anna!
   Ber om ursäkt för det sena svaret, din kommentar måste ha fallit mellan stolarna under semestrarna.
   Vi har satt upp kedjor vid inkasten på papperskorgarna för att försvåra för fåglarna, men lock fungerar tyvärr inte på grund av skadegörelse. Om du märker att de är fulla får du gärna ringa eller skicka in ett ärende via hemsidan så tömmer vår driftentreprenör papperskorgarna så fort som möjligt.
   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Staffanstorps kommun

 4. Hej.

  Dags att klippa ängen mellan meteor & satellitvägen.

  Det är riktigt högt nu

  1. Området ligger på kvartersmark och har tidigare inte klippts. Troligtvis kommer området att bebyggas inom en snar framtid.
   Hälsn Carin Nilsson Exploateringsavdelningen.

   1. Hej.

    Konstigt svar man får ,men läs nedan , ni har klippt det 2013 & 2014 .

    Fråga Bengt Larsson han brukar fixa det.

    Christer
    11/7, 2013 @ 08.26

    Hej,

    Undrar bara varför ängen mellan Meterorvägen & Satellitvägen inte är klippt någon gång i år?

    Svara

    Joel Sandler
    15/7, 2013 @ 10.46

    Hej Christer!

    Klippning av ängen är beställt och kommer utföras så fort som möjligt

 5. Hej
  Jag undrar vart man vänder sig när någons ”häck” växer betydligt längre ut på gatan än vad deras tomt är och dessutom vuxit förbi skyltar?
  Mvh
  Katarina

  1. Hej Katarina!
   Antingen skriver du in det som ett medborgarärende eller så mejlar du teknik@staffanstorp.se. Du kan också pröva att ringa medborgarkontoret och be att få bli kopplad till rätt tjänsteman, men det är inte alltid vi kan svara.
   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Staffanstorps kommun

 6. Hur går det med mitt förslag om större soptunnor med lock? Se tidigare inlägg.

  1. Hej Anna!
   Soptunnor med lock har prövats innan och tyvärr blir de ofta vandaliserade. Vår entreprenör kommer sätta upp kedjor som försvårar för fåglarna på papperskorgarna vid Sagolekan. I entreprenörens uppdrag ingår att tömma papperskorgarna vid behov, dock minst en gång i veckan. Upplever du att det är fullt någonstans får du gärna meddela detta via hemsidan.
   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Staffanstorps kommun

 7. I går var jag i hundrastgården i Hjärup. Det behövs verkligen klippas där nu! Bara en massa tistlar och klöverblommor. Blommorna är ju fina i sig men det fanns också massor av bi som gillade dem och min hund blev stucken i tassen :( Och så är latrintunnan överfull. Det behövs helt klart tätare tillsyn, både tömning och gräsklippning.
  Tack för en i övrigt jättebra rastgård !

  1. Hej Wiktor!
   Vi har meddelat vår driftsentreprenör detta.
   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Staffanstorps kommun

 8. Hej! Jag bor i Trädgårdslunden, Hjärup. Jag tycker att något borde göras åt parkeringen på området. Det finns flera besöksparkeringar men dessa används väldigt sällan. Istället parkerar besökare på gatan vilket gör det väldigt svårt att köra förbi och också att komma ut från sin egen uppfart. Kan man reglera parkeringen på något sätt?

  1. Hej Sandra,
   Det finns många trafikregler som gäller utan att de är utmärkta med vägmärke. Grundreglerna för parkering är att man inte får stanna eller parkera så att fara uppstår eller så att man hindrar eller stör andra. Man får inte heller parkera framför infarten till en fastighet, eller så att in- och utfart till fastigheten försvåras. För mer information om parkering se broschyr på Transportstyrelsens hemsida.

   Lisa Callréus, Trafik- och exploateringsingenjör

   1. Förstår inte riktigt svaret här…
    Menar du att Sandra ska printa ut broschyren från Transportstyrelsens hemsida och gå runt med den till olika bilägare? Det är väl inte hennes uppgift?
    Om bilägare inte förstår hur det fungerar, så får man helt enkelt vara tydligare med vad som gäller genom skyltning och kontroller.
    MVH Johan Svärd

    1. Hej Johan,
     De regler som skyltas är sådana som gäller platsspecifikt och inte generellt. Regler som inte är skyltade är sådana som man ska känna till speciellt om man har körkort. Det är för övrigt inte rimligt att skylta alla regler som finns i trafiklagstiftningen. Vi hade då fått en skog av skyltar i alla tätorter. När det gäller övervakning är det en polisiär uppgift alternativt en fråga för parkeringsvakt.

     Lisa Callréus, Trafik- och exploateringsingenjör

 9. Häckarna runt koloniområdet i Hjärup har aldrig sett hemskare ut än just nu. Uruselt klippta för ca 2 veckor sedan och med skräpet fortfarande liggande kvar på gräset utanför. Hur man kan misshandla en häck på detta sätt är obegripligt. Som om inte detta vore nog verkar det som om entreprenören fått besked om att bara klippa halva ovansidan (utsidan), kolonisterna själva är nog tänkta att klippa ”sin” halva. Resultatet av detta är att stora delar av häckarna inte är klippta på halva ovansidan! Det ser verkligen inte klokt ut! Borde inte entreprenörens uppdrag vara att klippa utsidan och hela ovansidan? Det är verkligen synd att ett annars så fint område skall misshandlas på detta sätt.

  1. Hej Annette!
   Kul att höra att du gillar området med kolonierna och rosariet! Häckklippningen har lämnat mycket att önska. Vi har tagit diskussionen med entreprenören och de kommer att klippa med en större maskin som når bättre på måndag (6/7). I deras uppdrag ingår mycket riktigt att klippa utsida och ovansida på häckarna.
   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Staffanstorps kommun

   1. Hej igen
    Ja utsidan och ovansidan av den yttre häcken är omklippt, men hur är det tänkt med den inre häcken? Den är inte omklippt, den är högre än yttre häcken och dessutom olika höjd på olika ställe. Insidorna på häckarna är bara klippta på en den ställen. På de kolonier som inte är uthyrda skall väl kommunen klippa? Det ser allmänt ganska slarvigt ut och skräphögen på området bara växer.

    1. Hej Annette!
     Jag har varit ute på koloniområdet idag med vår driftentreprenör och de ska åtgärda det de missat vid tidigare insatser. Tyvärr kan du inte få svar på exakt vad som ingår i kommunens åtagande förrän ansvarig tjänsteman för det är tillbaka från semestern vecka 33.
     Vänligen Anna Palm, Staffanstorps kommun

 10. Jag undrar var det är tänkt att husägare med mer än en bil och besökare till Griffelvägen i Hjärup skall parkera. Om man parkerar på gatan kan inte bilar köra förbi utan att köra upp på trottoaren på motsatta sidan och på trottoaren får man väl inte lov att parkera?

  1. Hej Annette,
   Det är inte tillåtet att stanna eller parkera på gångbanor och man får inte heller parkera så att man hindrar annan trafik. Hur många bilparkeringar det finns per fastighet är något som man måste ta i beaktande när man köper hus. Allmän parkering för besökande finns på många ställen i Hjärup, t ex i slutet av Tågvägen.

   Lisa Callréus, Trafik- och exploateringsingenjör

 11. Åkt förbi Flackarp några gånger nu och funderat på byggnationen som pågår intill järnvägen i höjd med väg 108. Vad är det man bygger här?

  MVH Johan Svärd

  1. Hej!
   Byggnationen gäller en omformarstation för strömförsörjning av järnvägen. Mer information om den kan du bland annat hitta i detaljplanen för omformarstationen.
   MVH Katarina Jeraeus, planarkitekt

 12. Parken i Trädgårdslunden ser inte längre ut som en park, snarare en övervuxet fält med klöver. Är inte tanken att parken skall skötas och underhållas på ett bra sätt så att den kan utnyttjas? Det här är inte första gången som den här parken inte underhålls på ett bra sätt!

  1. Hej Kalle!
   Jag har tagit detta med entreprenören. De var i Fensalen och klippte och rensade igår. Det östra parkområdet är fortfarande på garantitid efter anläggandet, men jag har påtalat det för dem också.
   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Staffanstorps kommun

 13. Hej,
  Var idag på cykel-crossbanan bakom Hjärupslundsskolan med min son för att cykla lite rundor. Döm om min förvåning när jag ser en fint skött gräsmatta, men häcken som är en del av banan växer in så långt att min son ramlade pga all buskage. Är inte tanken att de som sköter banan även klipper häckarna? De är inte klippta i år, de buskarna…

  1. Hej!
   Det området ska bebyggas med planerad start i höst (Detaljplan Tågvägen) så därför gör vi lite mindre skötselinsatser än vad som kanske gjorts tidigare år.

   Vänlig hälsning Anna Palm, Tekniska enheten

   1. Uppföljningsfråga: Kommer det att anläggas någon ny cykelcross bana för att ersätta den gamla? Tänker att det är ett bra sätt att få barnen intresserade av cykling. Min son gillar den banan och den är ett bra komplement när vi bor en bit bort från andra mountainbike banor som i Häckeberga m.m.?

    1. Hej Johan!
     Det har diskuterats att eventuellt förlägga en sådan bana i den nya parken som byggs i Hjärup. Dock är inga beslut fattade i frågan. Om du vill lyfta frågan mer formellt är du alltid välkommen att lämna in ett medborgarförslag.
     Vänlig hälsning
     Anna Palm, Tekniska enheten, Staffanstorp kommun

   2. Kom på en sak till: Men borde man inte sköta om banan under sommaren, även om man till hösten ska ta bort den?

    1. Hej igen!

     Buskagen som omger banan är inte att betrakta som häck utan naturplanteringar och det ingår ingen klippning i den ordinarie driften. Att då sätta in en extra skötselinsats när området så snart ska förändras känns som fel sätt att prioritera resurser.

     Vänlig hälsning
     Anna Palm, tekniska enheten, Staffanstorp kommun.

 14. Nu får ni lyssna på boende här i kommunen : Fy farao bara

  Se upp! Vad är inte roligare för barn som älskar att klättra eller bara är väldigt nyfikna på att pilla på det alla andra vuxna pillar och har sig på än en sånhär. I vår gata, där våran bom inte varit låst sen ett par år tillbaka (trots att grannen påtalat detta vid flertalet gånger till kommunen.. Ja och utan någon vidare respons såklart. Bara senast så som i onsdags förra veckan efter att en personbil passerat där ett par gånger skrevs det ett mail på nytt till kommunen om just detta) när då barnen fick nys om detta igen, att denna faktiskt gick att snurra på skulle det såklart pillas på nytt och vet ni vad, trots att jag som förälder samt att grannen hade full koll på barnen hann olyckan träda fram, vi var precis på väg att säga till barnen som hann stå där i två röda, att det är livsfarligt, men vad hjälpte det när olyckan redan var framme. När vi sprang dit hörde jag min son på 2,5år skrika rätt ut, hysteriskt, lyfter upp honom och ser att det blöder, hinner gå en halv sekund innan jag lokaliserat var det kommer ifrån och då skriker jag rätt ut: Hans finger är av, hämta en handduk och ring ambulansen. Kan ni sätta er in i denna situationen, förstå den rädslan och paniken jag som förälder fick. Nä det tror jag inte, idag är det måndag och olyckan skedde i fredags, jag har fortfarande inte återhämtat mig och kommer inte göra detta på ett tag heller. Det har verkligen satt sina spår! Men nu vill jag verkligen uppmärksamma er alla, vuxna som barn, att verkligen hålla koll så att inte fler barn råkar ut för något sådant här, för så vitt jag vet är det inte bara här bommen varit olåst utan även på andra ställen… / Vänligen Sara Andersson!

  1. Från kommunens sida så för vi i nuläget en dialog med Sara och hennes familj om det som inträffat.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm, tekniska enheten, Staffanstorp kommun

 15. Info: Bivägens skylt första när man svänger ner till vänster är övermålad.
  Längre ner på gatan (andra efter Brågarpsvägen) finns en liten gröning.
  Fortsätter man ner på Bivägen från denna lilla gröning så är trottoaren övervuxen så man måste gå över gatan. Tror det företag som sköter detta tror att det hör till den tomten som ligger granne här. Kan inte sända bild för hade nog förenklat det.

  1. Hej Lennart!
   Jag skickar ett mail till dig så ska vi försöka åtgärda det.
   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Staffanstorps kommun

  2. Hej igen, och tack för ditt mail!
   Jag har pratat med våra driftentreprenörer och de åtgärdar detta så snart som möjligt.
   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Staffanstorps kommun

 16. Hejsan.
  För ca 2 år sedan hade vi en vattenläcka där asfalten revs upp utanför vår tomt på Ängavägen. När blir det åtgärdat?

  1. Hej Ulrica
   Tack för påpekandet, det kommer att asfalteras i nästa vecka.
   Vänligen Brittmarie Ohlsson, Staffanstorps kommun

   1. Tack! Det gick snabbt! :)


Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.