markering

Uppåkra

Utgrävning Uppåkra. Foto: Nils-Ove Mårtensson

Uppåkra som ligger fem km söder om Lund  har genom de senaste årens arkeologiska undersökningar visat sig vara Sydsveriges största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning. På denna plats har det funnits en stadsliknande bebyggelse och en intensiv och komplex verksamhet under en period som sträcker sig över mer än ett årtusende, från århundradet f. Kr. till cirka 1 000 e. Kr.

Fyndplatsen, som ligger i Staffanstorps kommun, sträcker sig över ett 40 hektar stort område med tjocka kulturlager, ibland på hela två meters djup. Endast 0,2 procent är utgrävt. Regelbundna avsökningar med metalldetektor har resulterat i över 30 000 fynd. Varje sommar erbjuds guidade visningar av utgrävningarna. Det finns både väderskydd och ljudanläggning på platsen.

Till våren 2017 beräknas Uppåkra Arkeologiska Center invigas. I den omgivande arkeologiska parken ligger en expobyggnad som ska fungera som ett regionalt besökscentrum.

Är du mer intresserad av att veta vad som händer i Uppåkra, besök Uppåkras facebooksida.

Hitta till Uppåkra

Den interaktiva kartan visar Uppåkra Arkeologiska Center och erbjuder möjlighet att söka efter resan dit med kollektivtrafik.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

2 kommentarer till Uppåkra

 1. Hej,
  Jag var i Uppåkra igår 2013-12-10 och här kan man se hur vi hanterar vår kommuns största sevärdhet.

  1. En av informationsskyltarna har lossnat från sitt stativ och ligger upp och ner med textsidan nedåt i grus och lersörjan.

  2. Samtliga skyltar har inte rengjorts då de är så bevuxna med alger att folk försökt skrapa fram texten för att kunna läsa den. På några av skyltarna har man även skrivit sitt namn i alg-sörjan.

  Så här skall det inte se ut!
  Jag är själv ansvarig för att ta hand om bla. runstenar* tillhörande skyltar* på frivillig basis.
  (* tvätta av alger, mossor och lavar).

  1. Hej Thomas!
   Tack för din uppmärksamhet. Tyvärr vet vi, i skrivandes stund, inte riktigt vem som har hand om skyltarna i Uppåkra. Det är Uppåkra stiftelse som driver verksamheten på våren, sommaren och hösten. Vi ska skicka ut någon som fixar till skyltarna och undersöka vem som kan ta hand om rengöringen av skyltarna.
   Tack än en gång för din vänlighet.
   Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun


 • Kommentarer


  pool

 • Blanketter


  pool

  Vill du söka barnomsorg, beställa betyg eller ansöka om bygglov? Här kommer du att hitta våra e-tjänster och blanketter. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 23 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare ger själ och hjärta åt vår verksamhet. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »