Dexter – barnomsorgstjänst

Barn och personal spelar Uno på Mellanvångens förskola Foto:Lisbeth Svensson

Ansökan om plats inom barnomsorg/förskola och skolbarnomsorg/fritidshem

Dexter inloggning för föräldrar

Ansökan om plats i förskola, familjedaghem och fritidshem gör du via Dexter. Dexter är en portal där du ansöker om förskoleplats och skolbarnomsorg för ditt barn. Här lägger du även in schema för ditt barn och ändrar inkomstuppgift.

Du ska ställa ditt barn i kö minst 4 månader innan du önskar plats. Barnet placeras inte före ett års ålder. Om ditt barn inte får plats på den önskade förskolan efter 4 månader så erbjuds plats på en förskola i kommunen som har möjlighet att ta emot barnet.

Hoppa till navigering

31 kommentarer till Dexter – barnomsorgstjänst

 1. Hej!
  Jag undrar hur lång tid det tar innan man får lösen till Dexter när man skickat efter ett?

  Mvh Marie

  1. Hej Marie!

   Detta ska ta några arbetsdagar då det är en manuell process.

   Med vänlig hälsning
   Jonathan Björkman

 2. Hej!
  Om mitt barn ej är på fritids i sommar, behöver jag ändå betala för platsen? Mitt barn går i förskoleklass på Hjärups skola och troligtvis kommer jag att ha henne hemma hela sommarlovet. (Har ej lämnat in lappen till skolan än)
  Mvh. Anna

  1. Hej Anna!
   Ja, man betalar för platsen även om man väljer att inte utnyttja den. Önskar du inte ha kvar platsen går det att göra en uppsägning via Dexter.
   Med vänlig hälsning
   Jonathan Björkman, Staffanstorps kommun

 3. Hej återigen!
  Om jag gör en uppsägning av fritidshemsplatsen, hur är då chansen att få den åter i höst? För den behövs ju då och när ska jag då återigen söka plats? Platsen borde ju kunna vara vilande över sommaren för de som väljer att inte utnyttja den de veckorna. Mvh. Anna

  1. Hej!

   Det är nog en fråga för skolan, så hör med dom angående hur det ser ut med platser i höst. Glöm inte att ha uppsägningstiden på 2 månader i åtanke.

   Med vänlig hälsning

   Jonathan Björkman

 4. Hej,
  Jag loggar väldigt sällan in i Dexter och har som konsekvens av det alltid strul med lösenordet och beställer alldeles för ofta nytt lösenord. Har ni några planer på att lägga till möjlighet att identifiera sig via E-legitimation och/eller BankID?

  1. Hej Ulrik!

   Det var en bra idé! Jag ska framföra den till IST, som är företaget som utvecklar Dexter. Men om du tycker att lösenorden är för krångliga så finns där en möjlighet i Dexter att ändra lösenord, på så sätt kan du välja ett lösenord som du har lättare för att komma ihåg.

   Med vänlig hälsning

   Jonathan Björkman

 5. Hej Jonathan! Jag behöver säga upp min dotters fritidsplats. Har tappat bort min inloggning och har ej varit inne på Dexter senaste året.

  1. Hej Charlotta!

   På Dextersidan finns där en genväg som heter ”Glömt lösenord”. Där kan du fylla i dina personuppgifter så kommer där komma hem ett brev på posten med dina inloggningsuppgifter.

   Med vänlig hälsning

   Jonathan Björkman

   1. Ok. tack men jag behöver säga upp platsen innan den 1/6.

 6. Hej
  Ansökte om fritidshemsplats på Dexter, men såg när jag bekräftat att jag hade skrivit fel i min mailadress. Hittade inte var man kan ändra de. Undrar hur jag ska gå till väga om jag kan ta bort den ansökan och göra en ny eller?

  1. Hej Jenny!

   Maila dina uppgifter till malin.lovdahl@staffanstorp.se så ska jag hjälpa dig att korrigera uppgifterna i systemet.

   Vänligen,
   Malin Lövdahl, Staffanstorps kommun

 7. Hej!
  För några veckor sedan var jag inne på dexter för att säga upp min dotters fritidsplats. Jag upptäckte dock att jag glömt mina inloggningsuppgifter. Då jag fyllde i detta kom det upp ett meddelande om att de skulle skickas hem med posten, men de har fortfarande inte kommit. Är det problem med den funktionen på hemsidan?

  Vänliga hälsningar
  Agneta

 8. Hej Agneta!

  Den 6 maj har din ansökan om nya inloggningsuppgifter inkommit till oss, så funktionen på Dexter verkar fungera bra. Någonstans har det sedan felat, antingen en miss från vår sida eller så har brevet försvunnit i posten. Hursomhelst så skickar jag nya inloggningsuppgifter till dig idag. Hör av dig till mig på 046-251249 om du inte har fått dem senast på onsdag.

  Vänligen,
  Malin Lövdahl, Staffanstorps kommun

 9. Fick mail från skolan gällande höstlovet v 44
  ”Nu är det dags att skriva in i Dexter vilka tider ni behöver barnomsorg under höstlovet v.44.
  Vi vill påminna er om att tom ruta i Dexter = LEDIG.”

  Var skriver jag in schemat för v 44?
  Jag har ett grundschema 07.30-17.30 M-F – räcker inte det?
  Jag kan inte se någonstans om jag har ‘tom ruta’

  1. Hej!
   I Dexter ska föräldrar lägga ett grundschema, tillfälliga förändringar ska inte skrivas in där. Prata med enheten där du har ditt barn och hör hur de vill att ni ska meddela eventuell frånvaro för v 44.Om ni inte meddelar något annat är det grundschemat som gäller.

   Vänligen Camilla Nilsson

   1. Hej!

    Jag har en följdfråga. Min förskola har påpekat att schemat i Dexter uppenbarligen är fel och bett mig att ändra detta. Tänkte vara väldigt redig och fixa detta – vi har ett grundschema att gå efter men vi har delad vårdnad och våra tider är inte riktigt lika (fast jag har bevisligen inte uppdaterat sedan vecka 10 förra året…)
    Nu undrar jag – hur ändrar jag schemat?! Jag har gått igenom varenda meny efter inloggning för att hitta, men icke! Fram till det funkar eller jag fått klart för mig hur man gör har jag helt enkelt sagt till förskolan vad som gäller så har de skrivit upp det.
    Är jag fullständigt inkompetent eller har jag jobbat för mycket?

 10. Hejsan!
  Vår familj är på väg att flytta till Staffanstorp. Har hört att man i andra kommuner kan ge förtur till dagis för nyinflyttade pga av att man inte haft en bokföringsadress i kommunen så länge och kunnat ställa sig i kö i tid (dvs 4 mån som ni har i Staffanstorp). Hur fungerar det hos Er?

  Med vänlig hälsning
  Annika B

 11. Hej Annika,
  Vi har ingen förtur för nyinflyttade. Ni kan ställa er i kö innan ni flyttar till Staffanstorp men måste skicka in kopia på köpe/hyreskontrakt för att ansökan ska godkännas.

  Med vänlig hälsning
  Sibyl Berglund
  Barn och Utbildning
  Staffanstorps Kommun
  046 – 25 12 49

 12. Hejsan!

  VI ska snart ha ett barn till och har två äldre barn på förskola. Jag lyckades läsa mig till att de behöll sina vanliga tider till och med den siste resp. 16e (beroende på när barnet föds), så det är inga problem. Men jag undrar hur det fungerar innan barnet föds. Jag hade tänkt att vara föräldraledig lite innan barnet kommer, hur fungerar det då? Jag frågade en av pedagogerna på förskolan och hon trodde att de fick vara kvar som vanligt den tiden + de veckorna som blir efter barnet föds. Stämmer detta?
  Och i så fall, lägger jag in mig som föräldraledig då, utan att det för den sakens skull plötsligt blir 15 h efter några veckor (16/31)?
  Tacksam för svar! Mvh /Runa

  1. Hej!
   Det är du som förälder som avgör när du vill påbörja din föräldraledighet och det är nedanstående regelverk som gäller.

   Om föräldraledighet påbörjas mellan den 1:e och 15:e gäller 15 timmar per vecka från den 1:e i nästkommande månad
   Om föräldraledighet påbörjas mellan den 16:e och 31:e gäller 15 timmar per vecka från den 16:e i nästkommande månad

   Har du ytterligare frågor kontakta oss gärna, Sibyl Berglund 046 – 25 12 49 eller Maria Björk Ohlin 046 – 25 12 89.

 13. Hej! Angående föräldraledighet och de större barnen på förskola/ skola. Gäller 15 timmars veckor innan barnet har fötts? Eller efter födsel?
  Hade för mig att barnen behöll sina heltider de första två eller tre månaderna efter syskonet fötts? Var det inte så i Staffanstorps kommun?

 14. Fortsättning på förra; för oftast så tar man ju ut föräldraledighet en tid innan barnet kommer, om man inte har semester el så att använda.

  1. Hej Therese!
   Det är du som förälder som avgör när du vill påbörja din föräldraledighet och det är nedanstående regelverk som gäller.

   Om föräldraledighet påbörjas mellan den 1:e och 15:e gäller 15 timmar per vecka från den 1:e i nästkommande månad
   Om föräldraledighet påbörjas mellan den 16:e och 31:e gäller 15 timmar per vecka från den 16:e i nästkommande månad

   Kontakta oss gärna om du har fler frågor, Sibyl Berglund 046 – 25 12 49 eller Maria Björk Ohlin 046 – 25 12 89.

   1. Jag trodde syftet med den här månaden var efter barnets födelse. Så är det i de flesta andra kommuner såvitt jag vet. De flesta går ju över tiden och måste snylta på sina föräldradagar och då inte ha rätt att utnyttja den här månaden efter barnets födsel är väldigt märkligt.

    Med vänlig hälsning: Emma

    1. Hej Emma, vi har tagit del av dina synpunkter.
     Vänligen
     Barn och Utbildning

 15. Hej. Jag sitter och kollar förskola till min dotter och alla har inte skrivit ut mellan vilka tider de har öppet, har ni någon samlad info om det? Eller måste jag ringa runt? Mvh Maria

  1. Hej Maria!
   Enligt skollagen 8 kap 5 § skall barn från 1 års ålder erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier. Praxis är att öppettiderna är max 12 timmar tidigast kl 06.30. Har du fler frågor kontakta gärna mig på telefonnummer 046-25 12 89
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Handläggare
   Barn och utbildning

 16. Hej! Jag undrar hur det ser ut med 15 timmars regeln i kommunen. Vi väntar ett syskon till vår son som är 20 månader som är beräknat till den 14 oktober. Två veckor innan kommer jag att ta ut föräldrardagar för det ofödda barnet. Har min son rätt till förskola de här dagarna? Och hur ser det ut efter födseln? När börjar 15 timmars veckorna att gälla?
  Mvh Anna

  1. Hej Anna!
   För föräldrar som är föräldralediga för vård av annat barn gäller att en erhållen förskoleplats för annat barn i åldern 1 – 6 år får behållas
   maximalt 15 timmar per vecka. Avgift ska betalas för förskoleplatsen.
   Föräldraledighet vid födseln av nytt barn
   Föds barnet mellan den 1:e och 15:e börjar 15 timmars vecka gälla den 1:e i nästkommande månad.
   Föds barnet mellan den 16:e och 31:e börjar 15 timmars veckan gälla den 16:e i nästkommande månad.

   Tillämpningsföreskrifterna i Staffanstorps kommun

   Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta Barn och utbildning

   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   046-25 12 89
   Barn och utbildning
   Staffanstorps kommun


Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.