Buss och tågkort JoJo

För dig som är folkbokförd i Staffanstorps kommun gäller följande

Du som går i gymnasieskolan får gratis buss- och tågkort för dagliga resor till och från skolan om avståndet mellan hemmet och skolan är minst 6 km. Du kan få busskort till och med vårterminen det år du fyller 20 år. Skolkortet är personligt och består av två delar: Jojo-kort och terminsbevis. På terminsbeviset krävs ett foto. Utan foto och ifyllt terminsbevis är kortet ogiltigt och du kan få böter av Skånetrafiken vid en kortkontroll. Istället för buss- och tågkort kan du välja kontantbidrag vilket motsvarar kortets värde.

Utdelning av busskort för läsåret 14/15

 • 13 aug kl. 15- 19 på Biblioteket i Hjärup
 • 14 och 15 augusti kl. 9-17 i Medborgarkontoret , Rådhuset

Ansökningsblankett kommer att skickas hem till alla gymnasieelever under sommaren. Om du inte fått någon blankett kan du skriva ut den själv här från webben ansökan busskort.

Om du flyttar från Staffanstorps kommun är du inte längre berättigad till busskort från oss. Du måste då vänd dig till den kommun där du är folkbokförd. Om du avbryter dina studier har du inte längre rätt till buss -och tågkort.

Fyll noga i och lämna ansökan, för buss- och tågkort när du hämtar ut ditt kort. Tag med legitimation när du ska hämta ditt kort.

Du som har inackorderingstillägg har inte rätt att samtidigt få busskort.

Förlorat ditt kort?

Kortet är en värdehandling och om du skulle förlora ditt kort eller om det går sönder får du betala en avgift för att få ett nytt. Du sätter in 300 kr på BG 281-1222. Du ska ange ditt namn och personnummer samt  referensnummer 313221-1715-450 på inbetalningen. Sedan tar du med ditt kvitto/utskrift på inbetalningen och beger dig till Medborgarkontoret för att hämta ut ett nytt kort.

Förlorade kort spärras för att inte kunna användas av obehöriga. När kortet spärrats kan det aldrig aktiveras igen. Om kortet inte har någon yttre åverkan, men ändå inte fungerar, ska du genast byta ut kortet i Medborgarkontoret utan kostnad. Busskorten delas ut av medborgarkontoret som ni når på 046-251100

Mer information om JOJO gymnasiekort finns på Skånetrafikens hemsida

Matkort/skollunch för gymnasielever från Staffanstorps kommun är gratis och delas ut av respektive skola.

Hoppa till navigering

43 kommentarer till Buss och tågkort JoJo

 1. Hej jag undrar om jag kan byta från kontant bidrag till buss kort?

  1. Hej!

   Tyvärr inte eftersom kontantbidragen redan är utbetalda. Du kan köpa ett busskort själv hos Skånetrafiken. Nästa läsår kan välja busskort då du ska lämna in en ny blankett.

 2. Länken ansökan fungerar inte, hur få tillgång till en sådan?

  1. Hej Berit! Vi har kontrollerat länken och inte haft problem med att få upp ansökan om buss- och tågkort till gymnasieelever.
   Om du fortfarande har problem med länken så är det enklast för dig om du mejlar Medborgarkontoret på medborgarkontoret@staffanstorp.se, skriv namn och adress så skickar vi hem en ansökan till dig.

   Vänligen
   Medborgarkontoret, Staffanstorps kommun

 3. Hej!

  Min dotter är folkbokförd hos mig i Lund men bor varannan vecka hos sin pappa i Staffanstorp. Nu till hösten börjar hon på Polhemskolan i Lund och behöver busskort för att pendla varannan vecka när hon bor hos sin pappa. Undrar om hon är berättigad ett busskort från Staffanstorps kommun för tiden hon bor där?
  Tacksam för er svar.

  1. Hej!

   Tyvärr är din dotter inte berättigad till busskort från Staffanstorps kommun om hon är folkbokförd i Lund. I studiestödlagen framgår att det är hemkommunen som ska ansvara för elevens resor mellan bostaden och skolan. Vänligen Camilla Nilsson, Staffanstorps kommun

 4. Hejsan! om man nu under vårterminen flyttat till Staffanstorp och behöver busskort för att ta sig till skolan, hur ansöker man då om det och var hämtar man ut det?

  1. Hej!
   Du fyller i vår blankett http://staffanstorp.se/wp-content/uploads/2012/06/Busskort-l%C3%A5-2012.pdf och sedan kan du hämta ditt busskort i medborgarkontoret i rådhuset som har öppet mellan 8-17 varje dag. Glöm inte att ta med legitimation när du hämtar ut ditt kort.

   Vänligen Camilla Nilsson

 5. Hej!
  Jag jobbar varje dag mellan 9-18 (tom 31 aug) och har då ingen möjlighet att hämta ut mitt busskort på de bestämda tiderna. Kan någon annan i min sambo/föräldrar hämta ut mitt kort om han har mitt id med sig?
  Tacksam för svar.

  1. Hej!
   Ja det går bra att någon anhörig hämtar ut ditt busskort om han/hon har med sin egen och din legitimation och ifylld blankett.

   Vänligen Camilla Nilsson

 6. Hej!
  Denna artikel är skriven 2013 och gäller busskort för 2013, men på ansökan ni la upp står det 2012/2013….
  Var kan man i så fall hitta för 2013, eller ska man ändå använda denna???
  Tack på förhand^^

  1. Hej!

   Den rätta blanketten för 2013/2014 kommer att läggas upp inom kort. Blanketten kommer också att skickas hem till eleverna efter midsommar.
   Vänligen Camilla Nilsson

 7. Jag är ej i Sverige vid tillfällena som korten delas ut i både staffanstorp och hjärup. Hur ska jag gå tillväga? Kan jag hämta kortet senare, tidigare eller kan min vårdnadshavare hämta det till mig?

  1. Hej Veronica!
   Vi löser detta. Din vårdnadshavare kan hämta kortet.
   Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

 8. Hur gör man om man istället för busskort vill ha kontantbidraget?

  1. Hej!
   Om du vill ha kontantbidraget anger du det på samma blankett som för busskortet och lämnar in den i medborgarkontoret eller skickar den till Barn och Utbildning. Vänligen Camilla Nilsson

 9. Hej,
  Jag försöker ladda ner blanketten för busskort till min dotter som börjar gymnasiet nästa vecka. Det är dock något problem med filen för den går inte att ladda ner.
  Hälsningar Jenny

  1. Hej!
   Du kanske kan prova att öppna webbsidan i en annan webbläsare, den fungerar bra härifrån i Monzilla. Om det ändå inte fungerar så finns det blanketter att fylla i hos oss när ni hämtar kortet. Alla elever ska ha fått blanketten hemkickad i början av juli.
   Vänligen Camilla Nilsson

   1. Hej igen,
    Tack nu gick det bättre.
    En fråga till, om man vill koppla på Jojo Fritid, gör man det i efterhand när man har hämtat ut kortet?
    /Jenny

    1. Hej!
     Det går inte att koppla på Jojo fritid på skolkortet, man måste ha två separata kort. Mer information finner du på Skånetrafikens hemsida http://www.skanetrafiken.se.
     Vänligen Camilla Nilsson

 10. Hej!
  Jag har precis kommit hem från semester och har inte haft möjlighet att hämta ut mitt kort än, var kan jag hämta det i efterhand?
  Mvh Johan

  1. Hej!

   Du kan komma till medborgarkontoret i dag på eftermiddagen.
   Vänligen Camilla Nilsson

 11. Hej
  Min dotter har börjat på dans och musikal i Lund. Det visar sig att viss tid av deras undervisning kommer att ligga på kvällstid och helger. Hur löser man det med busskort då?
  Mvh Helena

  1. Hej!
   Om det gäller resor på tider då det vanliga busskortet vi erbjuder inte gäller så är det ni själva eller skolan som får stå för kostnaderna, tex åka med ett jojo rabattkort som man laddar själv.

   Vänligen Camilla Nilsson

 12. Hej! Finns det undantag för gravida kvinnor som studerar men inte bor så långt som reglerna säger för att berättigas ett gratis busskort?
  (Om man är arbetslös och har barn hemma?)

  1. Hej!
   Man kan få busskort tom vårterminen det året man fyller 20 år och är folkbokförd i Staffanstorp. Jag vet inte var du bor och vilket avstånd du har till skolan men du får gärna kontakta mig på 046-251288 så kan jag svara dig bättre.
   Vänligen Camilla Nilsson

 13. Hej, hur länge dröjer det innan kontantbidraget betalas ut. Min som går i gymnasiet i Lund var och lämnade in ansökan på medborgarkontoret för 2 v sedan och han väntar fortfarande på pengar så att han kan ta bussen till skolan.

  1. Hej!
   Utbetalningarna är skickade till ekonomikontoret så pengarna bör komma denna veckan. Om inte så hör av er till mig på 046-251288 så jag kan få elevuppgifter och undersöka saken.

   Vänligen Camilla Nilsson

 14. Om man blir av med ett kort, vilket konto skall de 300 kr betalas in till?

  1. Hej!
   Om du blir av med ditt kort ska du sätta in 300 kr på BG 281-1222. Du ska ange ditt namn, personnummer samt referensnummer 313221-1715-450. Ta sedan med ett kvitto/utskrift på din inbetalning och bege dig till Medborgarkontoret så kan du hämta ut ett nytt kort.
   Vänligen Camilla Nilsson

 15. Hej.
  Är det verkligen denna ansökan man ska använda? Om man ansöker till höstterminen/läsåret 2014/2015? Känns lite gammal. 2013-2014. Gäller tiderna för uthämtning som står i ansökan? 15-16 augusti 9-17?
  MVH Tina

  1. Hej Tina!
   Ny blankett för ht 14 kommer så snart detta läsår är slut. Information om busskorten kommer också att skickas hem till alla gymnasielever i sommar.
   Mvh Camilla Nilsson

   1. Tiderna för hämtning av busskort ht 14 kommer också att uppdateras!

 16. Hej.
  Jag börjar gymnasiet i höst och har lite frågor när det gäller busskort.
  1. När ansöker man om busskort?
  2. Ska man lämna in denna blanketten samma dag som man hämtar kortet? Eller lämnar man blanketten innan?
  3. Ansöker man om buss kort efter varje termin eller läsår?
  4. Fungerar kortet på helger också eller är det bara skoldagar?
  Tack på förhand!

  1. Hej Diana! Efter midsommar kommer ansökningsblanketten som gäller för läsår ht2014/vt2015 ut till alla som ska gå på gymnasiet till hösten. Blanketten ska lämnas till oss den dagen du kommer för att hämta ditt skoljojokort. Jojokortet gäller måndag – fredag mellan klockan 05.00 – 20.00 ej under jullov och sommarlov.
   Gymnasiejojokortet kommer att lämnas ut
   Onsdag 13 augusti kl 15.00 – 19.00 på biblioteket i Hjärup
   Torsdag och fredag kl 09.00 – 17.00 på Rådhuset i Staffanstorp.

   Trevlig sommar!
   Maria Björk Ohlin, Barn och utbildning, Staffanstorps kommun

 17. Hej när får man blanketten för att ansöka om jojokort?

  1. Hej Sanna! Blanketten angående ansökan om jojobusskort kommer inom kort ut till alla som är berättigad busskort läsåret 2015/2015.
   Trevlig sommar!
   Maria Björk Ohlin
   Barn och utbildning
   Staffanstorps kommun

 18. Hämtar man sitt terminbevis samtidigt som jojokortet? Och när lämnar man in bild till det?

  1. Hej Maria, terminsbevis och jojobusskort hämtas tillsammans den 13-15 augusti, mer information kommer med alla gymnasieelevers informationsbrev.
   Glad sommar
   Maria Björk Ohlin
   Barn och utbildning

 19. Glömde en sak, ska man ta med sig ett foto när man hämtar sitt terminbevis?

  1. Hej Sanna, du behöver ej ta med foto när du hämtar terminsbeviset. Du ansvarar själv för att det kommer ett igenkännbart foto på ditt terminsbevis.
   Ses i augusti

 20. Hej
  Har semester till den 18/8,och kan ej hämta jojo kortet ”hämtningsdagarna”
  Vad gör vi?
  Mvh Stefan

  1. Hej
   Du är välkommen att hämta det efter semestern, på Medborgarkontoret i Rådhuset

   Med vänlig hälsning
   Sibyl Berglund
   046-25 12 49


Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.