Uppleva

Vattensållning i Uppåkra Foto: Lunds Historiska Museum

Det finns mycket att uppleva i Staffanstorps kommun. Vår allra främsta stolthet är Uppåkra, en unik järnåldersbosättning. Vid de populära utgrävningarna kan man känna historiens vingslag. Värdegrunder för Kultur & Fritid

Guide till kulturlivet i Staffanstorps kommun.

Följ med oss och upplev vårt rika kulturliv och våra fantastiska miljöer. I vår guide får du tips och råd om upplevelsemål, matupplevelser och även boendetips för dig som kommer utifrån. Här guidar vi dig i vår fantastiska arkeologiska kulturbygd med bland annat Uppåkra, till våra kulturarenor, genom konstens värld, vi visar dig vår spännande arkitektur i både Staffanstorp centrum och Hjärup med Jakriborg. Vi berättar om våra tio historiska stenkyrkor, tar dig med till våra genuina bymiljöer och berättar lite ur vår kulturhistoriska kuriosa. Läs kulturbroschyren

Att ge sig ut i naturen är rekreation för både kropp och själ!

Du har kanske inte tänkt på det? Vi staffanstorpare är priviligierade. Vi har allt inom räckhåll. Även naturen.

Vi kan cykla längs våra slingriga vackra landsvägar. Vi kan andas doften av odlade fält och beteshagar längs beträdorna.
Eller ge oss ut på upptäcksfärd till våra unika mossar, vandra över ängar, förbi åkrar och fält, genom skogspartier, längs vackra åkanter.
Visste ni att vi har fina fiskevatten i Höje å, ända från Alberta kvarn ut till kusten. Samt en mycket fin kvalitetssäkrad handikappvänlig motionsslinga vid Gullåkra. Läs denna naturguide

Mitt i Staffanstorps tätort ligger konsthallen där man kan beskåda inspirerande konst och vi kan också locka med ett rikt föreningsliv, möjligheter till bad och andra fritidsaktiviteter. Vi är väldigt måna om vår natur och har ett genomarbetat program för en grönare och vackrare kommun med parker, motionsslingor och beträdor.

Bråhögsbadets, bibliotekens och musikskolans egna sidor finns mer information om föreläsningar, konserter och andra aktiviteter.

Hoppa till navigering

53 kommentarer till Uppleva

 1. Hej!
  Läste för en tid sedan att man skulle spola en skridskobana i Hjärup? Kommer det bli av nu när det är kallt och var är den någonstans?

  1. Hej

   Förutsättningar för att spola is måste vara neråt -10 grader helst -15 några nätter. Enligt 10-dygnsprognosen SMHI har kommer det att vara 2-6 minus t.o.m mån 28/1 sedan plusgrader.

   Vi får helt enkelt vänta och se om kvällarna blir kallare.

   MVH
   Mats

 2. Varken kulturbroschyren eller naturguiden går att öppna.

  1. Hej Ritva!
   Vi har inga problem att öppna dokumenten, jag har prövat på flera olika datorer även hemma. För säkerhets skull har jag bytt ut filerna och döpt om dem utan å, ä och ö, vissa datorer kan ha svårt att ladda ned filer med dessa tecken.
   Kan du inte öppna dem, kan det bero på att du har en äldre version än 7.0 av pdf-visningsprogrammet Adobe Reader . Du kan ladda ner den senaste versionen gratis här http://get.adobe.com/se/reader/

   Hoppas det går bättre nu.
   vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

 3. Jag undra om man kan hyra ett ställe för att ha ett LAN. Local area network.
  om de finns så vill jag gärna prata mer om detta. och en som har hand om fritids aktiviteterna i Staffanstorps kommun.

  1. Hej Björn!
   Du får gärna ta kontakt med mig eller Johan Rasmussen för vidare diskussion.
   046-251265
   Staffanstorps kommun
   Biblioteket

   Vänligen
   Rickard

 4. Hej.
  Kommer det bli kosläpp uppe på mossen och isåfall när?
  mvh Mia

  1. Hej Mia.
   Utsläpp av korna på mossen för grönbete är planerat till helgen den 11-12 maj.
   Vänligen
   Marie Schyllert

   1. Tack för snabbt svar. Hoppas ni lägger upp notis här på hemsidan. Förra året var vi många som missa.

 5. Väldigt dålig information om kosläppet. Hade varit bra om ni kunde informera vilken av dagarna kosläppet är och vilken tid.

  Mvh: emma

  1. Hej Emma.
   Kosläppet är den 18 maj mellan kl 9 och 10. Du kan läsa mer om det här.

   Vänligen
   Marie Schyllert

 6. Hej!
  Jag undrar varför det tar så lång tid för kommunen att laga bastun i Hjärups sporthall. Den har varit ur drift under hela terminen, det är inte rimligt att det tar så lång tid att fixa detta.
  Kan vi få ett slutdatum då detta är ordnat?

  MVH Bengt Johansson

  1. Hej Bengt

   Staffanstorps kommunfastigheter har under hösten gjort omfattande renoveringsarbeten i duschrum och omklädningsrum i Hjärups IH. Under arbetets gång upptäcktes fukt i syllarna till bastun, då togs beslut om renovering av dessa. Därav fördröjningen av igångsättandet av bastun. Förra veckan fick vi besked om att bastun skulle vara färdig. Enligt de önskemål vi har av nyttjare är det endast söndagar som herrbastun används, så fr.o.m i söndags 27/10 var bastun igång mellan 8.00-10.00. Om någon vill nyttja bastun på andra tider går det bra att ringa oss på tel.nr : 0709-351174.

   MVH

   Dick och Anders vaktmästare på Kultur och Fritid

 7. Hej,

  Har letat i föreningslistan men den går inte att få upp. Finns det någon barndans här i Hjärup, utom på Studio S som har både knasiga tider o priser?

  1. Hej Anna
   Mig veterligen så finns det tyvärr ingen annan dansförening i Hjärup.
   MVH
   Mats Schöld, Staffanstorps kommun

 8. Hej,
  Jag var i Uppåkra igår 2013-12-10 och här kan man se hur vi hanterar vår kommuns största sevärdhet.

  1. En av informationsskyltarna har lossnat från sitt stativ och ligger upp och ner med textsidan nedåt i grus och lersörjan.

  2. Samtliga skyltar har inte rengjorts då de är så bevuxna med alger att folk försökt skrapa fram texten för att kunna läsa den. På några av skyltarna har man även skrivit sitt namn i alg-sörjan.

  Så här skall det inte se ut!
  Jag är själv ansvarig för att ta hand om bla. runstenar* tillhörande skyltar* på frivillig basis.
  (* tvätta av alger, mossor och lavar).

  1. Hej igen Thomas!
   Tack för din uppmärksamhet. Tyvärr vet vi, i skrivandes stund, inte riktigt vem som har hand om skyltarna i Uppåkra. Det är Uppåkra stiftelse som driver verksamheten på våren, sommaren och hösten. Vi ska skicka ut någon som fixar till skyltarna och undersöka vem som kan ta hand om rengöringen av skyltarna.
   Tack än en gång för din vänlighet.
   Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

 9. Hej,
  Jag skulle önska att man på kommunens hemsida blir bättre på att i olika sammanhang förtydliga när man talar om Staffanstorps tätort, och när man talar om Staffanstorps kommun.
  Som exempel kan ges att man under ”Uppleva” skriver att det i Staffanstorp finns många saker att se – bl a utgrävningarna i Uppåkra. Här åsyftas alltså egentligen Staffanstorps kommun. När jag sedan går in för att kolla aktuella händelser och ser att vattenledningar ska spolas i Staffanstorp, måste jag därför dubbelchecka att detta inte handlar om kommunen, eftersom Hjärup (där jag är bosatt) då kan vara berört.
  Informationen blir mer exakt om man är noga med formuleringarna – och Staffanstorps kommun består trots allt av mer än bara Staffanstorps tätort.
  Mycket bra och informativ hemsida i övrigt!

  1. Hej Jonna!
   Tack för din kloka synpunkt, vi ska försöka ta det till oss. Problemet vi har är att vi är många som skriver på webbplatsen (runt 50 st) och alla tänker olika.
   Nästa gång vi har ett webbmöte ska jag ta upp din kommentar.
   Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

 10. Hej, skulle verkligen önska att Staffanstorp kunde plantera och inviga ett ”nappträd” i anslutning till lekplatsen vid roos damm. Hade varit fantastiskt trevligt att slippa åka in till Malmö eller Lund för kommunens barn som vill hänga upp/skänka bort sina nappar. http://www.skanskan.se/article/20110215/LOMMABURLOV/702159860/-/antligen-ett-napptrad

  /Katarina


Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.