Priser och stipendier

Priser & Stipendier 2010 Foto:Mats Johansson

Varje år delar kommunen ut priser och stipendier till ungdomar och ledare som har gjort framträdande insatser och vill utvecklas inom kultur- och fritidsområdet.

Motiveringar till Priser

Årets Idrottsprestation:

 • Matilda Elg-Appelros, Nevis RGK.

Motivering:
Matilda har med sin ambition och träningsvilja varit ett föredöme för övriga gymnaster i föreningen. Matilda tillhör juniorlandslaget och blev uttagen att representera Sverige vid Nordiska Mästerskapen vilket bl a resulterade i en bronsmedalj. Hon tog en silvermedalj och två brons i Svenska Mästerskapen, brons och silver i Swedish Cup och dessutom vann hon den internationella tävlingen Nevis Cup.

Årets Barn- och ungdomsledarpris

 • Agge Angusson, S:t Staffan Saviours

Motivering:
Agge blev ungdomsledare och tränare för peeWee redan när föreningen bildades år 2010. Laget hade inte kunnat bedriva träning och spel med dessa ungdomar om inte Agge varit den motor och inspirationskälla som han är.  Agge har på ett alldeles lysande sätt kunnat kombinera sin roll som tränare, kompis och inte minst den vuxne person som många ungdomar vill ha som en god förebild.

 • Emma Lantz, Staffanstorps GIF

Motivering:
Emma har ett stort engagemang när det gäller viljan att utvecklas som ledare och tar alltid chansen att vidareutbilda sig. Emmas sätt att engagera sig i att försöka hjälpa tjejerna i laget, både på och utanför planen, är beundransvärd med tanke på hennes unga ålder.

 • Johanna Bergdahl, IK Stanstad

Motivering:
Johanna lyckas med sitt engagemang, sin glädje och sin kärlek till sporten att få tjejerna att älska innebandy, trots att tjejerna är mitt i en tonårsperiod där det finns mycket annat som lockar. Hon har framförallt bidragit till den goda närvaron på träningarna och den goda sammanhållningen.

Årets kulturpris

 • Mia Karlsson

Motivering: Mia har under många år satt Staffanstorp på kartan genom sina internationella huvudroller inom bl a musikalerna Phantom of the opera, Beauty and the Beast och Les Misérables. 

Årets kulturstipendiater

 • Caroline Sundell

Motivering: Carolines dröm att bli musikalartist håller nu på att förverkligas efter mycket hårt arbete, svett, tårar, extremt mycket vilja och tålamod. Ett bevis på detta är att Caroline har blivit antagen till en av världens bästa musikutbildningar i London.

 • Oliver Paulsson

Motivering: Oliver har dansat sedan 8-årsåldern och går nu dansinriktningen på gymnasieprogrammet Dans- och Musikal i Lund för att utbilda sig till dansare. Oliver brinner för sin dans och tar alla möjligheter att vidareutbilda sig och utöka sina kunskaper.

Priserna för Årets idrottsprestation och Ungdomsledarpriset delas ut under Guldkvällen den 31 maj. Kulturpriset och Kulturstipendiet delas ut under Kulturnatten.

Kulturpris

Kulturpris kan delas ut till person, förening eller organisation som har gjort särskilda insatser inom kulturområdet. Alla invånare i Staffanstorps kommun kan lämna förslag på pristagare. Prissumman som är 10 000 kr kan delas lika mellan två pristagare.  Staffanstorps kommun delar varje år ut Kulturpriset i samband med Kulturnatten.

De senaste årens pristagare är:

2013: Mia Karlsson

2012: Nils-Ebbe Holgersson

2011: Staffanstorps Musikkår

2010: Hans Nilsson, Staffanstorps Hembygdsförening och Walter Johansson, Staffanstorps Teaterförening.

2009: Enes Levic

2008: Sven Hugosson och Ingeborg Johanesson.

2007: Ivan Pfeiffer.

2006: Eric Welin.

2005: Bengt Bengtsson

Kulturstipendium

Syftet med stipendiet är att göra det möjligt för pristagaren att utbilda och fortbilda sig inom olika konstnärliga områden. Pristagaren får inte bli äldre än 26 år under året och bör vara mantalsskriven i Staffanstorps kommun. Undantag kan göras om man av utvecklingsskäl har behov av att vara mantalsskriven på annan ort.
Stipendiesumman är 8 000 kr och kan delas lika mellan två stipendiater.

Ungdomsledarpris

Syftet med priset är att stimulera och uppmuntra barn- och ungdomsledare i ideella föreningar i kommunen. Det är avsett för barn- och ungdomsledare i Staffanstorps kommun som är verksamma i föreningar i kommunen. Priset kan delas ut till ledare som lagt ner ett mångårigt och framgångsrikt arbete för att främja barn och ungdomars utveckling och det kan bara delas ut en gång till samma person, med undantag för om ungdomsledaren är verksam i flera föreningar.

Ungdomsledarpriset är på 15 000 kr och det kan delas mellan tre barn- och ungdomsledare. Vid flera pristagare delas prissumman lika mellan pristagarna.

Årets idrottsprestation

Årets idrottsprestation är till för att uppmuntra personer som är aktiva i kommunens idrottsföreningar till bra idrottsprestationer. Priset bör främst gå till en person eller ett lag som har utvecklat sina färdigheter med hjälp av idrottslivet i kommunen. Undantag från göras om man av utvecklingsskäl behöver vara mantalsskriven på annan ort eller om idrotten inte bedrivs i Staffanstorps kommun. Pristagaren ska fylla minst 16 år under året, men Kultur- och fritidsnämnden kan göra undantag från ålderskravet om synnerliga skäl finns.
Priset består av en silverbägare samt 2000 kr till pristagaren. Den förening i Staffanstorps kommun som Kultur- och fritidsnämnden bedömer har fostrat den aktive får 5000 kr.

Alla ansökningar och nomineringar till priser och stipendier ska ha kommit in till Kultur- och fritidsnämnden senast den 31 mars.

Staffanstorps kommun
Kultur- och fritidsnämnden
245 80 Staffanstorp

Hoppa till navigering

En kommentar till Priser och stipendier

 1. Vad är kultur?
  Är det vår hembygd eller kyrkomusiker etc. som är mer i finrummet?
  Folkmusiken genom Lars Frankells ideella föreningar ger mycket till
  kommunens medborgare och hans deltagare.
  Framförallt pensionärerna.
  Är inte det tillräckligt för ett Kulturpris.


Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.