Uppåkra

Vattensållning i Uppåkra Foto: Lunds Historiska Museum

Uppåkra som ligger fem kilometer söder om Lund har genom de senaste årens arkeologiska undersökningar visat sig vara sydsveriges största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning. På denna plats har det funnits en stadsliknande bebyggelse och en intensiv och komplex verksamhet under en period som sträcker sig över mer än ett årtusende, från århundradet f.Kr. till cirka 1000 e. Kr.

Fyndplatsen sträcker sig över ett 40 hektar stort område med tjocka kulturlager, ibland på hela två meters djup. Regelbundna avsökningar med metalldetektor har hittills resulterat i över 30 000 fynd. Varje sommar erbjuds guidade visningar av utgrävningarna. Det finns både väderskydd och ljudanläggning på platsen.

Till våren 2017 beräknas Uppåkra Arkeologiska Center invigas. I den omgivande arkeologiska parken ligger en expobyggnad som ska fungera som ett regionalt besökscentrum.

Guidade visningar 2013

I år ligger fokus på visualisering av boplatsen. De allmänna visningarna är gratis och kräver inte förbokning för mindre sällskap. För bokning av visning på annan tid, ring 0709-351250, eller mejla.

Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center har, i samarbete med arkeologiska institutionen vid Lunds Universitet och Lunds Universitets Historiska Museum, arbetat fram sommarens aktiviteter på Uppåkra. De arkeologiska undersökningarna under hösten sker i Lunds universitets regi. Det pågår ingen utgrävning under sommaren.

Är du mer intresserad av att veta vad som händer i Uppåkra, besök Uppåkras facebooksida.

Hitta till Uppåkra

Den interaktiva kartan visar Uppåkra Arkeologiska Center och erbjuder möjlighet att söka efter resan dit med kollektivtrafik.

Hoppa till navigering

11 kommentarer till Uppåkra

 1. Jag skulle gärna vilja ha information om när man kan besöka utgrävningarna i Uppåkra denna grävningssäsong, alltså fr.o.m. juni 2011.
  Med vänlig hälsning
  Ulla Thagg Fisher, Lund

  1. Hej Ulla!
   Jag har lagt till de guidade turerna i texten ovan, som man kan gå på, på utgrävningsplatsen. Sommarprogrammet kommer snart då det är under produktion.

 2. Jag var på guidad visning häromdagen och det var väldigt intressant och roligt. Fantastiskt kunnig och bra guide! Det rekommenderas varmt! :D

 3. Jätteintressant och spännande att höra om utgrävningarna. Kunnig guide och god fika i trädgårdscaféet efteråt.

 4. Hej, vi tänkte komma ut till Uppåkra på en visning,kan man ta med sig hunden?
  mvh Christel

 5. Är det svårt att hitta dit? En karta hade varit bra.
  mvh Annika

  1. Hej Annika!

   Tack för dina synpunkter!
   Jag håller med om att det borde finnas en karta på sidan!

   Bland våra kartor finns en särskild Uppåkra-karta

   Högst upp på sidan (i den blå listen) hittar du även kommunens karta.
   Där kan du själv söka efter platser och adresser, bl.a. Uppåkra.
   Här är även en direktlänk

   Vänliga hälsningar
   Oscar Monell
   Analytiker, geografisk information
   Staffanstorps kommun

 6. Hej, vi får släktingar från USA på besök på tisdag och de vill gärna gå en guidad tur. Talar guiden engelska? Finns det informationsmaterial som delas ut under guidningen på engelska?

  Mvh
  Josefine

  1. Hej Josefine!
   Guiderna talar engelska men guidningen sker på svenska. Man kan beställa egna visningar http://www.uppakra.se/kontakt/
   vänligen Lisbeth Svensson

 7. Hej,
  Jag var i Uppåkra igår 2013-12-10 och här kan man se hur vi hanterar vår kommuns största sevärdhet.

  1. En av informationsskyltarna har lossnat från sitt stativ och ligger upp och ner med textsidan nedåt i grus och lersörjan.

  2. Samtliga skyltar har inte rengjorts då de är så bevuxna med alger att folk försökt skrapa fram texten för att kunna läsa den. På några av skyltarna har man även skrivit sitt namn i alg-sörjan.

  Så här skall det inte se ut!
  Jag är själv ansvarig för att ta hand om bla. runstenar* tillhörande skyltar* på frivillig basis.
  (* tvätta av alger, mossor och lavar).

  1. Hej Thomas!
   Tack för din uppmärksamhet. Tyvärr vet vi, i skrivandes stund, inte riktigt vem som har hand om skyltarna i Uppåkra. Det är Uppåkra stiftelse som driver verksamheten på våren, sommaren och hösten. Vi ska skicka ut någon som fixar till skyltarna och undersöka vem som kan ta hand om rengöringen av skyltarna.
   Tack än en gång för din vänlighet.
   Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun


Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.