Hälsan i ett förändrat klimat

Vi är på väg mot ett nytt klimat. Julis värmebölja och efterföljande hällregn var inga tillfälligheter. Sådana svängningar i väderleken blir allt vanligare.
-Det är värmen som orsakar lidande och sjukdomar, inte kölden. Vi måste se över hur vi hanterar framtida värmeböljor. Hur levererar vi säker mat till våra äldre? Hur anpassas byggnader till det nya klimatet? säger kommunens vattensamordnare Marie-Louise Folkesson.

-Sårbara grupper som äldre, barn och sjuka är speciellt utsatta. Som kommun måste vi samordna våra resurser även på den mjuka sidan, att bygga ut VA-nätet räcker inte. fortsätter Marie-Louise.
Värme och fukt kan ge bestående skador på byggnader, som därmed blir osunda boendemiljöer, med allergi och astma som följd. En värmebölja som den i somras, kan inträffa i maj, när skolorna fortfarande går på högvarv. Hur garanteras lärare och elever en dräglig arbetsmiljö? Varmare klimat innebär fler fästingar och stickmyggor. Fall av matöverförda sjukdomar kommer att öka. Är vi beredda eller står vi handfallna? Vem ansvarar för vad?
-Det är viktigt att arbeta över gränserna och involvera personer från kommunens olika delar och även från andra instanser, som primärvården, förklarar Marie-Louise.

Första steget tas den 5 oktober, genom workshopen ”Hälsan i ett förändrat klimat”, ett diskussionsforum i Länsstyrelsens regi. Marie-Louise yrkesbakgrund, med erfarenhet av såväl vård som teknik, var bidragande till att Länsstyrelsen valde Staffanstorp som första kommun att arbeta med, vilket Marie-Louise tycker gör utmaningen än mer intressant:
-Det är hög tid att vi sätter oss ner, tjänstemän såväl som politiker, och inventerar vad som måste göras och vem som ansvarar för vad. Klimatförändringen är ett faktum, hur vi än försöker bromsa utsläppet av växthusgaser. Därför måste vi vara beredda.

Text:Ann Mellblom för StaffanstorpsAktuellt

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

 • Kommentarer


  pool

 • Blanketter


  pool

  Vill du söka barnomsorg, beställa betyg eller ansöka om bygglov? Här hittar du kommunens blanketter och här kommer du att hitta våra e-tjänster. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har knappt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare ger själ och hjärta åt vår verksamhet. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »