Inredningsproffsets bästa loppisfynd

Louise Sareld är inredningsproffset som lever som hon lär. Att gå på loppis och leta efter begagnade prylar och möbler är ett självklart alternativ när hon ska inreda.

– Mitt eget kök har jag byggt av tre stycken 40-talskök. Det är kanske lite överkurs, men att fynda på loppis är inte svårt, säger hon.

Louise Sareld är mest känd från inredningsprogram på TV som ”Roomservice” och ”Sambo” och jobbar idag som inredare, främst med privata hem, men är också frilansskribent för bland annat Hus & hem. Tillsammans med sin man driver hon idag företaget Sareld Living.

– Oavsett om jag ska inreda för ett reportage, för en kund eller hos mig själv så är loppis och begagnatmarknaden på nätet givna alternativ. Det är dels för miljöns skull, dels för att det är så lätt att hitta saker av otroligt bra kvalitet. Jag tror att vi överlag har lite för lätt att tröttna på våra saker och lägger enorma resurser på att tillverka och köpa nya, när de gamla egentligen håller och fungerar hur bra som helst.

Personliga saker

Funktion och personlighet karaktäriserar de saker Louise inreder med och det är också det hon söker efter på loppis. Hon menar att våra hem ska spegla dem vi är och att man gärna ska låta det ta lite tid att inreda ett nytt hem.

– Många har nog lite för bråttom att ”bli klara” med sin inredning och att skapa sina hem. Då är det lätt att bara gå efter planlösningen och de färdiga miljöerna i möbelvaruhusen. Men att inreda är en process som gärna kan få ta flera år, man ska ge sig tid att bo in sig, att upptäcka hur ljuset egentligen faller vid olika tider på året och hur rummen faktiskt används.

Möbler som bord, skåp och stolar är tacksamma att köpa på loppis och sällan svåra att snygga till.

– Målarfärg räddar allt. Ett gammalt fanérskåp kan se tungt och mörkt ut, men en bra färg – en riktigt högblank lack eller kanske en supermatt äggoljetempera – kan göra underverk. Och lägg inte ner en massa kraft och tid på underarbete, det finns ingen anledning till det om du köpt en möbel för ett par hundra kronor. Lägg på ett lager färg till i stället!

Fyndar gärna lampor

Själv fyndar Louise Sareld gärna lampor.

– Att kolla efter lampor på loppis är ett bra tips. Det brukar finnas gott om dem och eftersom ett normalstort rum helst ska ha uppåt åtta-tio ljuskällor så blir det en dyr investering att köpa nya. Har de textilskärmar är de också lätta att piffa upp med en ny. Det man ska tänka på är att elektriciteten kan behöva ses över, men de stora loppmarknaderna brukar ha elkunnig personal.

Snygga gamla ramar

Tavlor är en annan sak som är tacksam att loppisfynda. Men kanske inte i första hand för bildernas och motivens skull:

– Men för ramarna! De kan vara otroligt vackra och oftast av jättefin kvalitet. Måla om dem och sätt i era egna bilder! Det är likadant med speglar – på loppis finns speglar i nästan alla stilar med jättefina ramar och om glaset är slitet och flammigt är det inte särskilt dyrt att byta.

Kanske är det just bland de mindre prylarna, prydnaderna och bruksföremålen som man kan göra de riktiga fynden som gör hemmet extra personligt.

– Det går att hitta hur fina hushållssaker som helst, särskilt porslin och glas. En idé är att ha det till barnen i stället för dyra, plastiga barnserviser. Man kan köpa finporslin – Rörstrand eller Ekeby bruk till exempel – för några kronor styck och då gör det ju inget om det går en tallrik eller en skål då och då.

Udda prylar piggar upp

– Eller varför inte göra en poäng av att ha udda saker? Jag och min man önskade oss 30 udda champagneglas i bröllopspresent. Det är fantastiskt att duka med dem om dukningen är enhetlig i övrigt. Det är egentligen likadant med stolar – kanske allihop är pinnstolar men i olika modeller, som man målar i samma färg.

Louise Sareld tycker att ett personligt hem nästan kräver att man har en blandning av nytt och gammalt. Oavsett om det är gamla saker som gått i släkten eller prylar från loppis och fyndmarknader så har de en historia att berätta.

– Mycket av den moderna inredningen blir ganska konceptbetonad och lite tråkigt. Jag menar inte att man ska belamra sitt hem med bara gammalt huller om buller, men det är lätt att sätta pricken över i med något man hittat på loppis – att till exempel ”bryta av” det supermoderna köket med en gammal servis kan vara väldigt effektfullt.

Gammalt får ny funktion

Sedan finns det en kategori av loppissaker som lätt går att förvandla och använda till annat än det var tänkt från början.

– Linnedukar brukar det finnas gott om. Det använder man kanske inte så mycket idag, men de är jättebra att färga och göra till exempel kuddfodral eller lampskärmar av. Gamla jeans är också roligt – man kan till exempel klä om köksstolarnas dynor med jeanstyg. Eller göra mattor av dem, jag brukar klippa upp benen och sy ihop dem i olika remsor.

För den som tycker att det kan kännas ofräscht med loppisprylar har Louise Sareld ett gott råd:

– Jag älskar att köpa köksredskap av trä. Diska av dem ordentligt en gång, det räcker. Måla byrån, tvätta igenom kläderna! Och tänk på att sakerna har använts och varit till glädje för någon annan som också älskade att laga mat och ställa till fest – och att den personen har skänkt dem vidare för att de ska fortsätta att användas och ge nytta och glädje, inte bara kastas och försvinna.

Text: Jörgen Olsson för Sysav

 

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

 • Kommentarer


  pool

 • Blanketter


  pool

  Vill du söka barnomsorg, beställa betyg eller ansöka om bygglov? Här hittar du kommunens blanketter och här kommer du att hitta våra e-tjänster. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har knappt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare ger själ och hjärta åt vår verksamhet. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »