Måltidsglädje – upplevelse och trygghet för våra seniorer

I slutet av februari gjorde stjärnkockarna Thomas Dreijing, Roy Bladh och Peter J Skogström entré i köket på Pilegården i Staffanstorp.

– Vi vill så ett frö som får gro, vi planterar tankesätt, kunskap och tips om små förändrade beteenden som tillsammans gör stor skillnad, säger Roy Bladh.

– Det som sker runt matbordet, stämning och bemötande, är en stor del i de äldres trygghet, säger Thomas Dreijing.

– Det goda värdskapet är viktigt. Om vi ser på de äldre som en gäst vid bordet får vi ett annat perspektiv, förtydligar Peter J Skogström.

Öka måltidsglädjen

Tillsammans med kostpersonalen och vårdpersonalen ska de tre kockarna i vår hjälpa till att förbättra måltiderna och måltidssituationen på våra särskilda boenden och därmed öka måltidsglädjen.

Man tittar på frukost, mellanmål och middag, går ut på avdelningarna och ser hur där ser ut.

– Enkla saker som blommor på bordet, att jobba efter säsong eller fråga gästerna om de vill ha ett glas vatten, mjölk, lättöl, säger Thomas Dreijing.

– Vi sätter oss själva på stolen och frågar: Skulle jag vilja bo här? säger Roy Bladh, kock på ett äldreboende i Malmö och känd som ”patéernas mästare”:

– Många äldre har svårt att tugga och svälja. Det finns de som inte vill äta bland andra på grund av detta. Det är en värdighetsfråga, säger Roy Bladh.

Mycket värt

Roy Bladh har som en del i projektet, tillfört sin egen unika lösning på just den frågan, genom att forma patéer och timbaler som exempelvis kycklingben, stekt sill, fiskpinnar. Han passerar och maler råvarorna så att patéerna till och med smakar rätt:

– Att kunna äta och att måltiden faktiskt smakar och ser ut som den ska, kan höja självkänslan hos den som har svårt att tugga eller svälja. Det är mycket värt, säger han.

Kostchef Kerstin Storck gläds över det nya samarbetet:

-Att vi sitter här tillsammans i Pilegårdens restaurang, har aldrig hänt förr. Nu arbetar vi över gränserna och är överens om att vi vill hjälpas åt för att göra måltiderna till upplevelser. Det här projektet är verkligen spännande.

Irene Andersson arbetar på avdelningen Skolgatan, en del av Pilegården:

– Det ska bli spännande att vara med i projektet och se hur de kan fixa det här i Pilegårdens restaurangkök.

Peter J Skogström lägger sista handen vid förrätten: Sejrygg med skivad gulbeta bredvid det mer lättuggade alternativet paté på sejrygg med mos av gulbeta. Rätten är vacker och god. Sejryggen är mör. Patén är len, med sejens omistliga smak.

Måltidsglädje är ett samarbete mellan Skånes Livsmedelsakademi och Pilegårdens restaurang, Pilegårdens omvårdnadsenhet och Attendo Care som driver Magnoliagårdens omvårdnadsenhet.

Delfinansiering sker genom Region Skåne samt Vinnova.

Projektet löper över tre månader. Idag är det kick off och det känns som om alla är inspirerade och vill vara med. Det är fantastiskt roligt! säger Laila Olsen, chef för Pilegården och initiativtagare till projektet Måltidsglädje för äldre.

Text: Ann Mellblom och Ivar Sjögren.

Foto: Ann Mellblom

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

 • Kommentarer


  pool

 • Blanketter


  pool

  Vill du söka barnomsorg, beställa betyg eller ansöka om bygglov? Här hittar du kommunens blanketter och här kommer du att hitta våra e-tjänster. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har knappt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare ger själ och hjärta åt vår verksamhet. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »