Ska du bygga i sommar?

Funderar du på att bygga till, bygga om, bygga uterum eller plank i sommar?
– Då är det dags att söka bygglov och informera dig om de regler som gäller för bygglov, påminner Lena Larsson, bygglovshandläggare på Plan och byggenheten i Staffanstorps kommun.

När måste jag senast söka bygglov?

– Så snart som möjligt! Vår målsättning är att planenliga bygglov, sådana som inte behöver gå ut till grannar, ska ta två till tre veckor. Denna målsättning lyckas vi hålla. Men vi vet också att just inför sommaren går många villaägare i byggtankar. Därför är det ett gott råd att inte vänta, utan att ansöka nu.

När behöver jag bygglov?

– Du behöver bygglov när du bygger till, bygger nytt eller ändrar en byggnad. Även uterum kräver bygglov. Friggebodar och skärmtak över 15 kvm, eller närmare tomtgränsen än 4,5 m kräver bygglov, liksom plank som överstiger 110 cm och murar högre än 40 cm.

Hur ansöker jag om bygglov?

– Enklast är att gå in här via vår webbsida och hämta blanketten här.

Här finns även anvisningar för hur du fyller i blanketten och information om vilka andra handlingar som ska lämnas in tillsammans med bygglovsansökan.

Är du osäker får du gärna ringa till oss och fråga. En ansökan som är korrekt och komplett från början vinner både vi och du tid på.

Annat jag bör tänka på när jag snickrar och donar i trädgården i sommar?

– Ja, att du som fastighetsägare ansvarar för att häckar och träd inte skymmer sikten för trafikanter. Växtlighet är inte bygglovspliktig, men precis som mur och plank ska växtligheten anpassas till gällande bestämmelser.

Det innebär fri sikt vid utfarter från parkering på tomter, gång- och cykelvägar ut mot gata och gatukorsningar. Rekommenderad höjd kan variera mellan olika kommuner. I Staffanstorp är det 80 cm som gäller. Du ska kunna se ett barn på en trehjuling!

Läs gärna mera i vår broschyr ”Riktlinjer för plank och mur” och i Boverkets broschyr ”Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov

 

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »