Vänortssamarbete blev konferens mot droger

Staffanstorps kommun har tillsammans med Killarney kommun, Staffanstorps vänort på Irland, anordnat den 19:e European Cities Against Drugs (ECAD) konferens på Irland. Det unika med årets konferens i maj i Killarney var att två mindre medlemsstäder stod för värdskapet.

Islands president Olafur Ragnar Grimsson talade vid konferensen.
Totalt deltog cirka 180 personer, främst från de baltiska och skandinaviska länderna och under konferensen fick presidenten motta en utmärkelse för sitt arbete för ungdomar mot droger.

– Det enda sättet att skapa en försvarsmekanism hos ungdomarna själva är att bygga upp deras självförtroende så att de vägrar att bli offer, sa presidenten Olafur Ragnar Grimsson på konferensen.
– Ett av de stora privilegier som president, är att kunna främja en enkel men effektiv metod för att förhindra drogberoende.

Han berättade att den praxis och forskning han varit involverad i som professor vid universitetet i Reykjavik för två decennier sedan, har visat att en mycket enkel metod höll ungdomar borta från droger.

Han hänvisade till tre ”att göra”-faktorer som utgår från en utökad familjetid, minst en timme om dagen tillsammans med barnen och ungdomarna. Äta eller titta på TV tillsammans, vara delaktig i ungdomarnas sport- eller föreningsliv samt be de unga vänta med sin alkoholdebut tills de är 18 år.

– Om en familj tillämpar dessa tre ”att göra”-faktorer har det visat sig leda till att ungdomarna löper mindre än en procents risk att bli  narkomaner, berättade den isländske presidenten som personligen är värd för antidroginsatser inom skolan på Island.

Den drogförebyggande metod president Grimsson som forskare så framgångsrikt arbetat med, har genom ECAD redan introducerats i flera europeiska städer samt även på vissa håll i Sydamerika.

Källa: irishtimes.com

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

 • Kommentarer


  pool

 • Blanketter


  pool

  Vill du söka barnomsorg, beställa betyg eller ansöka om bygglov? Här hittar du kommunens blanketter och här kommer du att hitta våra e-tjänster. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har knappt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare ger själ och hjärta åt vår verksamhet. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »