Många fina insatser belönades på Guldkvällen

Många pristagare fick ta emot fina priser för goda insatser för Staffanstorps kommun när Businessport Staffanstorp och kommunen samlade Staffanstorpsborna till den allra första Guldkvällen, på Gästis, fredagen 25 maj.

Totalt delades det ut tio priser och flera hundra staffanstorpare kom för att njuta av sommarkvällen i trädgåden, prisutdelningen, artisten Adde Malmberg, företagarbandet Little Mill Rock Band och rocklegenden Ulf ”Masken” Andersson & The Wild Bunch.

Årets Guldkorn

Pristagaren, 18-årige Ali Abulfazli, har gjort en lång och prövande resa, såväl geografiskt som språkligt. Efter bara två år i Sverige visar han synnerligen goda resultat och har bl a fått MVG på läsförståelse och totalt VG på det nationella provet i svenska som andraspråk.  

Ali Abulfazli kom ensam från Afganistan till Sverige sommaren 2010. Han kom till Staffanstorp i september samma år och började då på Kometskolans språkintroduktion. Han vill arbeta inom vården och på skolan tror man att han har alla förutsättningar att på sikt bli läkare om han vill.

Priset Årets guldkorn har instiftats av Barn- och utbildningsnämnden och delades ut av nämndens ordförande Nino Vidovic. Priset består i år av ett presentkort på 3000 kr.

Trygghetsambassadör

Före detta hockeyproffset Jesper Mattsson fick ta emot utnämningen Årets Trygghetsambassadör av kommunstyrelsens ordförande Michael Sandin, Staffanstorps kommun.

Trygghetsambassadörerna utnämns för att de genom engagemang och ett gott samarbete ska verka för att sprida budskapet ” A Safe Community ”. Trygghetsambassadörerna utses för att bistå vår kommun i vårt gemensamma ansvar att utvecklas som en säker och trygg kommun.

Staffanstorp kommuns arbete med att skapa en säker och trygg kommun med goda uppväxtvillkor och levnadsförhållande, bygger på att man känner anknytning till sin närmiljö och tar ansvar för dem i sin omgivning. Jesper är denna attityd och inställning personifierad, vilken är grundförutsättningen för att Staffanstorp är och ska vara den plats där man vill leva, bo och arbeta.

Jesper Mattsson, Staffanstorpsbo och före detta hockeyproffs med bland annat fyra SM-Guld och ett VM-Guld, Jesper har alltid haft Staffanstorp som sin fasta och trygga punkt oavsett var han befunnit sig i karriären.

 Årets Idrottsprestation

Nathalie Fogelberg, Staffanstorps Taekwondoförening fick ta emot priset av Erik Tabich, ordförande i Kultur- och Fritidsnämnden i Staffanstorps kommun.
Nathalie är bland annat med i svenska landslaget för juniorer inom och har efter år av hård träning blivit svensk mästare i sin åldersklass. Hon är med i det svenska landslaget för juniorer och kan mäta sig med de bästa i Europa.

Priset är en en silverbägare samt att moderföreningen Staffanstorps Teakwondo Förening får 5 000 kronor

Tre fick Årets Barn- och Ungdomsledarestipendium

Tre pristagare får dela på Årets Barn- och Ungdomsledarstipendium på 10.000 kronor. De tre får vardera 3 333 kronor som delades ut av ordföranden Eric Tabich i Kultur och Fritidsnämnden, Staffanstorps kommun.

Mike Jebril, Staffanstorps Taekwondo Förening, har med sitt enorma engagemang och kunnande lyft föreningen som sedan Mike kom till klubben har tagit 5 guld och 3 silver i de svenska mästerskapen.

Jenny Edvinstam, Nevis RGK, är en eldsjäl som redan i 13 årsåldern påbörjade sin tränarkarriär. Jenny är väldigt omtyckt och har en förmåga att kunna träna små nybörjare lika bra som landslagsgymnaster.

Krister Andersson, Staffanstorps GIF, har visat prov på framgångsrikt ledarskap i många olika åldersgrupper i föreningen. Med en positiv attityd, erfarenhet av fotbollen och sitt pedagogiska inlärningssätt är Krister ett föredöme som ledare. 

Årets Eldsjäl 

Årets eldsjäl ska vara en person som brinner för något och som lägger ner en stor del av sin tid och kraft åt detta.
Jan Manshed, Uppåkra IF, var med och grundade Uppåkra IF 1949, för över 60 år sedan och har i olika roller varit delaktig i utvecklingen av föreningen. Under alla år har han stått i vått och torrt och stöttat och drivit igång massvis av projekt. Han är idag, som 74-åring, ordförande i föreningen.

Priset är en skål av Georg Jensen samt en check på 4.000 kronor som delades ut av Johan Gustafsson, Sparbanken Öresund, Staffanstorp

Kommunala Handikapprådets Tillgänglighetspris

Staffanstorparen Roland Olsson tilldelas Kommunala Handikappsrådets Tillgänglighetspris 2012. Roland är en mycket omtyckt ledsagare och kontaktperson för många invånare i Staffanstorps kommun, något han gör med stort hjärta, stort engagemang och ett ovanligt mått av omtänksamhet. Roland hjälper medmänniskor så de bland annat kan komma ut på promenader tillsammans med honom. Roland förgyller deras liv med glädje och trivsel.  

Priset, ett diplom, en karaff med 4 glas med Staffanstorps logotype, samt blommor  delades ut av kommunstyrelsens vice ordförande Christian Sonesson.

Årets StaffanstorpsAmbassadör 

Till StaffanstorpsAmbassadör utnämns en person som spridit information och goodwill kring Staffanstorp och varit en förebild för andra.

Årets pristagare Jenny Arvidsson har varit med och startat upp ”stilett- lunchen” i Staffanstorp. Hon sitter i styrelsen för Kyrkheddinge Hembygdsgård där hon är med och arrangerar fester. Jenny driver sitt egna företag ”Konkredia”, med framgång och har även infört ”speed datingen” för företagare i Staffanstorp med omnejd. Hon är väl värd att uppmärksammas.

Som Staffanstorpsambassadör får hon en prischeck på 5.000 kronor som delades ut av bankchef Helene Knutsson på Färs & Frosta Sparbank, Staffanstorp.

Årets Landsbygdsföretag 

Fredrik Holmén är en landsbygdsföretagare som med sitt sätt att verka och nå resultat är ett föredöme för andra.
Fredrik får priset med motiveringen att han på ett engagerat sätt bibehåller djurproduktionen i kommunen. Fredrik är duktig smågrisuppfödare med goda produktionsresultat och en välskött gård och även en fin växtodling.

Priset är en check på 5.000 kronor som delades ut av Helene Knutsson,  Färs & Frosta Sparbank, Staffanstorp. Eftersom Fredrik var på bröllopsresa ryckte hans pappa in och hämtade priset.

LRF:s pris  

Miljöinspektör Jenny Hügert från Staffanstorps kommun fick ta emot LRF:s pris.

Motiveringen är att hon har en positiv framtoning och god förmåga att föra en informativ dialog med lantbrukaren och att hon är en person som ser möjligheter och kan visa på bra lösningar. Hennes professionella och kunniga arbetssätt gör att lantbrukarna i Staffanstorps kommun känner sig trygga med henne.

Priset, en fotoboksamling under namnet ”Hunger” av Jens Assur, en samtidsskildring av vår tids viktigaste frågor som rör maten, klimatet, energin, skogen och de gröna näringarnas roll för ett hållbart framtida samhälle, delades ut av Ingrid Jönsson, LRF Skolkontakt/Konsument Skåne.

Årets Företagare 

Till Årets Företagare utsågs Gunnar Persson från City Gross i Staffanstorp.

Gunnar har under många år målmedvetet byggt upp en dagligvarubutik som konsumenter vallfärdar till. Butiken har blivit en av kommunens största arbetsplatser där personalen trivs. Genom bidrag till skolor och klubbar har han visat på socialt ansvar och bidragit till samhället.

För att bli Årets företagare måste man ha varit etablerad i Staffanstorp i minst 4 år, ha visat på uthållighet, expansionsförmåga och nytänkande och gärna ha satt Staffanstorps på kartan samt vara en god samhällsmedborgare.

Priset är ett diplom samt en roll-up med texten ”Årets Företagare”  och utdelare var ordföranden Björn Persson från Företagsgruppen i Staffanstorp.

På bilden tar nyligen pensionerade Gunnar emot priset tillsammans med sin efterträdare Patrik Hansson.

Text och foto:Ivar Sjögren