Irländska festivalen i Jakriborg gav mersmak

Den irländska festivalen i Jakriborg blev en riktig succé.

Kommunstyrelsens ordförande Michael Sandin lovade på stående fot att försöka arrangera ett nytt besök av Liam O´Connor nästa sommar.

Både Hjärupsbor, övriga staffanstorpare samt tillresande besökare från Lund och Malmö med omnejd njöt i fulla drag. Publiken lät sig helhjärtat ryckas med av den irländska musiken, till doften och smaken av de helstekta vildsvinen från Hjärups Bageri & Gastronomi samt kanske en och annan irländsk dryck därtill.

Totalt uppskattades antalet besökare på torget till 1 200 personer. Ingen hade i förhand räknat med så många.

Den irländska festivalen arrangerades i samarbete med Staffanstorps kommuns vänort på Irland, Killarney och är en del i firandet av vårt 60-årsjubileum i år.

Festivalen inleddes kl 17 och under kvällen uppträdde tre irländska musikgrupper som bjöd på genuin irländsk musik, Paddy Lawless & Friends, Trad Lads samt som kronan på verket den irländske världsartisten Liam O´Connor med band och dansare.
Dragspelaren Liam O´Connor är en av Irlands mest kända musiker. Han finns noterad i Guinness rekordbok som världens snabbaste dragspelare, 11,7 toner på en sekund. Han turnerar med sitt band och sina dansare över hela världen, han har spelat på Ryder Cup både i USA och Europa, och har nu siktet inställt på att erövra USA och Nashville.

Om tid finns i hans program nästa sommar vill han mycket gärna komma tillbaka till Staffanstorps kommun.

– En fantastisk publik och en riktigt fin konsertplats, en härlig atmosfär med härliga människor, var Liam O´Connors betyg till Staffanstorpsborna och Jakriborg innan han åter flög hem till Killarney på Irland efter konserten.

Text: Ivar Sjögren