Film under Skånsk himmel

Packa picknickkorgen och ta med dig en filt eller stol. Ta dig till Balders hage i Staffanstorp den 17 augusti kl 21:30 då visas ”Mannen från Le Havre”, fri entre. Le Havre är en varm och charmig film med Aki Kaurismäkis sedvanligt stilsäkra konst. Regissörens egna ord om filmen ”En saga med två lyckliga slut!”

Filmen utspelar sig i den franska hamnstaden Le Havre där lever Marcel Marx (André Wilms) förnöjt i ett kärleksfullt äktenskap med Arletty (Kati Outinen) och med några glas om dagen på kvarterets bar som glädjeämne. Han har lämnat sitt bohemiska författarliv för att istället försörja sig som skoputsare. Allt förändras dramatiskt när Arletty får en allvarlig sjukdomsdiagnos, samtidigt som flyktingen Idrissa dyker upp. En liten kille som har rymt från en container med illegala invandrare och som nu är fast i Le Havre istället för att komma fram till London, där hans mamma väntar. Marx börjar förse pojken med mat och så småningom låter han honom flytta in hos sig, men snart får han den misantropiska (bittra) kommissarien Monet på halsen. Regi av Aki Kaurismäki, Finland/Frankrike inspelad 2011, 97 min lång.

I Cannes tävlade MANNEN FRÅN LE HAVRE om Guldpalmen och filmen belönades med FIPRESCI priset.

Arrangörer: CineSkåne i samarbete med Kultur & Fritid & Staffanstorps kommun 60 år.