Rötmånad – ta hand om maten!

Mattallrik, foto Margaret Åkesson

I slutet av juli börjar rötmånaden – en period som ofta är varm och fuktig. Under rötmånaden blir matvaror lätt dåliga. Varma och fuktiga sommardagar gör att bakterier och mögel som kan göra oss sjuka trivs. Det gäller att hålla maten kall från butiken till hemmet, att ha ordentligt kallt i kylskåpet och att tvätta händerna innan man lagar eller äter mat.

Genom att följa några enkla råd kan du hålla maten fräsch.

När du handlar mat

  • Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar eller en kylväska med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen.

När du kommer hem

  • Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
  • Kontrollera ditt kylskåp. Sätt gärna ned temperaturen till + 4-5 grader. Med en termometer kan du kontrollera var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där, till exempel köttfärs och färsk fisk.
  • Ta inte fram mer mat till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
  • Livsmedel märkta med bäst före datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Lita på ditt smak- och luktsinne! Känsliga livsmedel är i stället märkta med sista förbrukningsdag. Sista förbrukningsdag är den sista dag som tillverkaren går i god för att ett livsmedel kan ätas eller drickas utan fara för hälsan.

På utflykt

  • Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
  • Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat.
  • Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.

Testa dina kunskaper

Testa dina kunskaper här om hur du håller maten fräsch