Vi har haft sommarpraktik

Under lovet har Staffanstorps kommun ansvarat för 290 skolungdomars sommarpraktik. Men hur upplevde ungdomarna sitt arbete? Här berättar Olle och Mikaela.

Olle Bergkvist, 16 år. Utöver de platser kommunen erbjöd, kunde man leta upp en egen praktikplats. Jag tänkte att Posten ju måste behöva sommarpraktikanter, så jag tog kontakt med dem.

Jag fick sortera och dela ut post, precis som en brevbärare. Jag har nyss börjat på industritekniskt gymnasium med inriktning på svetsning. Det vill jag arbeta med i framtiden. Men sommarpraktiken gav mig bra erfarenheter. Jag har förstått hur en arbetsplats fungerar och hur man samverkar med personer man till en början inte känner. Jag kände mig väl omhändertagen och de hälsade mig välkommen tillbaka den dag jag har fyllt 18, det vill säga vid den ålder då Posten vanligtvis anställer praktikanter.

Mikaela Nilsson Janlycke, 17 år Jag sökte sommarpraktik inom barnomsorgen, men blev erbjuden att plats på Medborgarkontoret, förmodligen för att jag läser Samhälle och juridik.

Jag fick hjälpa till med allt från postöppning till att ta emot besökare till Rådhuset och Medborgarkontoret och slussa dem rätt. Jag fick också praktisera hos kommunjuristen. Det var intressanta veckor. Att möta och hjälpa olika människor med olika behov är en nyttig erfarenhet. Att i framtiden arbeta som kommunjurist känns efter sommarens praktik som en av många framtida möjligheter. Jag trivdes och kände mig välkommen. Om jag får komma tillbaka nästa sommar, gör jag gärna det.