Chatta med Barnombudsmannen i höst

Här kommer en inbjudan till alla under 18 år att chatta med Sveriges barnombudsman vid tre tillfällen i höst. Har du full koll på barnkonventionen? Om inte kan du få svar på det du undrar över av Sveriges egen barnombudsman. 

Första chatten i september

Den första chatten äger rum tisdag den 25 september kl 10-11. Då pratar vi om din rätt till en identitet. Du är en egen person och du har rätt att pröva dig fram till vem du är och vill vara.

Det kan handla om din rätt till ett namn, en nationalitet och hur din familj ser ut. Men också om platsen där du bor, ditt ursprung, det du tror på och de språk du talar. För många är musik, sport och klädstil viktiga delar av identiteten.

Respekteras du för den du är? Finns det situationer när detta inte sker? Vad gör du då? Välkommen att dela med dig av dina erfarenheter!

Chatt nummer två i oktober

Torsdagen den 25 oktober, dagen efter FN-dagen, är det dags igen. Samma tid kl 10-11. Då är du välkommen att fråga om allt du undrar över som rör barnkonventionen.

Vi uppmärksammar särskilt din rätt till utbildning om de rättigheter som barnkonventionen ger dig. Vad vet du om dem? Varför är det viktigt att känna till sina rättigheter? Det hoppas vi att du vill diskutera med oss!

Sista chatten i december

Årets sista chatt har vi tisdagen den 4 december kl 10-11 på temat familj. Alla barn har rätt att få växa upp i en familj med en vuxen person som ser till att du får det du behöver. Att du har mat och kläder och att du mår bra.

Men ibland klarar inte föräldrar av att ta hand om sina barn. Ibland är föräldrarna skilda och bråkar om barnen. Ibland är föräldrarna döda, eller bor i ett annat land. Vad händer då?

Den som inte har möjlighet att sitta framför datorn just när chatten pågår kan ställa sin fråga i förväg. Chatten öppnar alltid en vecka tidigare. Håll utkik här! 

Text: Barnombudsmannen

Foto: Pawel Flato