Se teaterpjäsen Beowulf i grävtältet i Uppåkra!

Kom och se teaterpjäsen Beowulf i grävtältet i Uppåkra  den 10 oktober! Beowulf är en berättelse som mycket väl kan ha utspelat sig i Uppåkra på 550-talet. Det ges två föreställningar och på den första går medföljande barn gratis.

Den 10 oktober, strax innan arkeologerna i Uppåkra packar ihop för säsongen, ges en spännande teaterföreställning i grävtältet.

Det är Thales Teater med skådespelarna Boel Larsson och Ola Citron som sätter upp Beowulf – en 1400 år gammal saga om en annorlunda hjälte som bekämpar ondskan i alla dess former.

Beowulf utspelar sig i södra Skandinavien och kan ha utspelat sig i Uppåkra i den kungahall på vars plats grävtältet nu står. Den gamla sagan är en borttappad pusselbit i vår kulturhistoria men är en inspirationskälla till dagens fantasylitteratur.

Sagan började vandra från mun till mun i södra Skandinavien på 550-talet och hamnade så småningom i England där den tecknades ned i slutet av 900-talet och nu räknas som Englands nationalepos.

Föreställningen väcker frågor kring hjältemod, ondska, ära och girighet. Berättelser om monster, magi och gudar har funnits lika länge som mänskligheten själv och har gett fantasylitteraturen en lång historia som börjar med Gilgamesheposet och drar vidare över Tusen och en natt, Odyssén, Beowulf, Legenden om Kung Arthur och dagens fantasygenre.

Dag och plats:

Onsdagen den 10 oktober i grävtältet i Uppåkra

Tid och biljetter:

18.30. Entré 50 kr för alla vuxna. Medföljande barn upp till 15 år går gratis.

20.00. Entré 50 kr. SLUTSÅLT

Biljetter köps på Biblioteken i Staffanstorp och Hjärup. OBS: Begränsat antal platser.

Ett arrangemang av Staffanstorps kommun 60 år i samarbete med UAC Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center.