Grimmenborna bjöds på sill och sång från Staffanstorp

I år är fjärde året i rad som Staffanstorps och Grimmens utbyte av lokal mat- och musikkultur pågår och nu växer även ett fotbollsutbyte fram mellan våra båda ”twin cities”. 

Ett delegation från Staffanstorps kommun med ett 40-tal personer besökte vår tyska vänort Grimmen i helgen den 6 och 7 oktober. Med sig hade Staffanstorpsgruppen cirka 1 000 portioner sill och 20 liter välkryddad snaps som serverades dels till ett par hundra boende på två äldreboenden i den nordösttyska staden, dels till hundratals numera sillälskande grimmenbor som slutit upp på Grimmens Kulturhaus.

Som de flesta minns besöktes vi den 25 augusti av Grimmen som för fjärde året i rad besökte Staffanstorp med blåsorkester och en hel koktross med korvar, fläsk, sauerkraut och bakverk.

Nu var det åter vår tur att bjuda tillbaka på vårt staffanstorpsvis och våra tyska vänner lät sig väl smaka av Skånska Sillacademiens delikatesser.

I Staffanstorpsdelegationen ingick förutom medlemmar ur Skånska Sillacademien även representanter för samtliga tre fotbollsklubbar i Staffanstorps kommun; Kyrkheddinge IF, Staffanstorps GIF och Uppåkra IF. Vidare representanter för bland annat Lions och Rotary, Staffanstorps näringsliv, Businessport Staffanstorp, Räddningstjänsten Lomma – Staffanstorp, en musikgrupp som bjöd på skånsk och svensk musik, samt en grupp staffanstorpspolitiker med kommunstyrelsens avgående ordförande Michael Sandin i spetsen.

Samarbetet mellan vänorterna Grimmen och Staffanstorp växer.  I våras besökte och mötte fotbollsungdomar från Kyrkheddinge IF jämngamla ungdomar på Grimmener SV:s moderna träningsanläggning. Nu står ett utökat fotbollsutbyte på programmet, inte minst aktualiserat efter den framgångsrika Twin Cup-turneringen i Staffanstorp den 8 – 9 september då fotbollsungdomar från sex nationer och vänorter deltog, däribland Grimmen.

Text: Ivar Sjögren