Teaterpjäsen Beowulf drog två fulla hus i Uppåkra

Beowulf Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Kanske berättades detta epos om Beowulf redan under järnåldern  just i Uppåkra inför en mjöddrickande publik. I onsdags den 10 oktober satte Thales Teater upp det gamla skandinaviska eposet i grävtältet inför två fullsatta hus.

Det var en kall kväll i grävtältet i Uppåkra, men inte många kände av oktoberkylan när Boel Larsson och Ola Citron spelade upp det gamla eposet om Beowulf som utspelar sig i södra Skandinavien för 1 400 år sedan.

– Fantastisk roligt att få sätta upp Beowulf just här, på en plats där eposet kan ha utspelat sig och där den kan ha berättats redan för 1400 år sedan, sa skådespelaren Boel Larsson.

Föreställningen innehåller många olika roller som alla spelades av de båda skickliga skådespelarna inför en hänförd publik. Det var fullsatt på båda föreställningarna som totalt sågs av cirka 160 personer.

Beowulf är en borttappad pusselbit i vår skandinaviska kulturhistoria men är samtidigt en inspirationskälla till dagens fantasylitteratur.

Eposet Beowulf började vandra från mun till mun i södra Skandinavien på 550-talet och hamnade så småningom i England där den tecknades ned i slutet av 900-talet. I dag räknas den som Englands nationalepos.

Grävplatsen i Uppåkra, fem km söder om Lund, är Skandinaviens fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning. På det 25 fotbollsplaner stora området har hittills gjorts över 30 000 fynd som visar att en stadsliknande bebyggelse och en intensiv och komplex verksamhet har försiggått här under en period som sträcker sig över mer än ett årtusende, från cirka 100 f. Kr. till cirka 1000 e. Kr.

Teaterpjäsen Beowulf i Uppåkra grävtält gavs i ett samarbete mellan Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska  Center och Staffanstorps kommuns 60-årsjubileum.

Text:Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt