Grattis Triton 50 år i år!

Staffanstorps internationellt mest framgångsrika idrottsklubb fyller 50 år i år. Triton är den enda klubben i Staffanstorp som haft en deltagare i OS.

I somras tog sig staffanstorpssimmaren Ida Marko-Varga ända till final i Olympiska mästerskapen i London.

– Hennes deltagande måste vara en av de största händelserna i kommunens 60-åriga historia, menar Tritons legendariske chefstränare Sven-Bertil Bebbe Mattsson, en entusiastisk idrottsledare som brinner för sin simning och för sin klubb.

Ida, född Mattsson, har simmat tre OS men i år var hon Tritons simmerska. Hon var med och tog en överraskande finalplats på 4 x 100 meter frisim trots att Therese Alshammar var skadad.

Staffanstorpare som tidigare deltagit i OS, som tyngdlyftaren Ingvar Asp, har representerat klubbar i andra kommuner.

”Top of the line”

Triton är en populär klubb och det är trångt om platserna och trångt i bassängen. Oftast är det kötid till vuxensimmet och babysimmet.

– Nivån på simning i Staffanstorps  kommun är ”top of the line” i landet i simkunskap, tack vare sättet som kommunen organiserar så att alla barn får gå och simma, säger Bebbe.

– Vi har 1200 aktiva medlemmar i klubben, vi har drygt 100  tävlingssimmare som representerar klubben utåt. Vi har drygt 150 som går kurser och lär sig de olika simsätten. Vi samarbetar med skolorna. Alla i årskurs två går en gång i veckan, alla övriga årskurser har regelbundna simtider.

Pricken över i:et

Klubbens aktiva tävlingssimmare tränar både i Burlöv och i Staffanstorp.

– OS var pricken över i:et för oss i Triton, då har man nått så långt man kan. Sedan gäller det att vara framåt så att det inte bara blir en engångsföreteelse.

– I det sammanhanget tror jag att tradition och ambitionsnivå och även kunskapsnivå räcker till om vi bara får förutsättningar för träningen.

– Vi har tyvärr vuxit ur bassängen i Bråhögsbadet för länge sedan. Ska vi kunna erbjuda den nuvarande bredden och fortsätta hålla en internationell nivå krävs en 50-metersbassäng.

– Vi sticker ut ganska mycket. Vi är en liten klubb, vi ligger inte främst när det gäller bredden som Malmö, men vi är den enda klubben i Skåne som hade representation i alla landslag i somras, ungdomslandslag, juniorlandslag, seniorlandslag och OS-landslag. Vi har genom åren haft ett antal svenska mästare och en hel del deltagare i EM och VM.

– I år har vi tagit klubbens första SM-guld i lagkapp. Det är rätt stort att slå alla andra klubbar i en sådan gren, säger Bebbe stolt.

Alla åldrar

Triton erbjuder verksamheter för alla åldrar.

– Vi omspänner allt från babysim, mastersverksamhet upp till gubba och tantasim, säger Bebbe.

– Vi erbjuder träningssim och motionssim samt teknikskola där man lär sig simsätten. Man kan gå med i Triton vare sig man är fem eller hundra år gammal. Det är aldrig försent att lära sig simma eller lära sig en ny teknik.

Text och foto: Ivar Sjögren