Skridskobanan åter på plats på Torget

Under två veckor, veckan före sportlovet och under sportlovet, bjuder Staffanstorps kommun åter alla barn och ungdomar på en skridskobana på Torget i Staffanstorp.

Skridskobanan är större än i fjor, 150 kvm jämfört med förra årets 120 kvm, och ligger på plats veckorna sju och åtta. Det rör sig om en syntetisk plastisbana som är åkbar även vid plusgrader. Den är ungefär 20 procent långsammare än vanlig is, vilket gör den lättare att åka på för små barn. Skridskobanan ligger kvar på Torget till måndagen den 25 februari klockan 12.

Barnvänlig bana

– Små barn upplever plastisen som enklare, särskilt de som inte har så stor isvana, säger Henrik Söderberg från Nordic Iceconsulting. Barnen kan springa fram på skridskorna och hitta glidet. Åker du med skär märks det inte så mycket. Och trycker du på ordentligt är det bara 0,5 procents skillnad mot riktig is. Upplevelsen kvarstår, man gör samma saker, men litet långsammare.

Professionellt använd

– Banan är utvecklad av Svenska Hockeyförbundet, Bandyförbundet och Konståkningsförbundet och används bland annat på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum på Bosön, berättar Henrik Söderberg.

– Skridskobanan används även för försäsongsträning av svenska elitspelare och spelare från KHL och NHL, såväl pojklags- som världselitspelare.

Vid ihållande minusgrader kan isbanan spolas med vatten och blir då en ”riktig” isbana. Skridskobanan får användas av alla som vill åka skridskor men ungdomar och barn har företräde. Vecka sju är banan främst avsedd för skolorna i kommunen som kan boka hos Kultur & Fritid genom att mejla Malin Lövdahl .

Text & Foto: Ivar Sjögren