Pensionärer behövs!

Brita Kristiansson är en av våra frivilliga pensionärer som är en resurs för sig själv och andra. Brita behövs och nu söker vi fler som vill engagera sig.

Hej, jag heter Brita Kristiansson och är 75 år. En del i min ålder känner sig inte längre behövda. Det är en tråkig känsla, som dessutom är fel. Vi äldre behövs absolut!

Ge mig två minuter, så ska jag berätta min historia och varför jag behövs!

Under min yrkesverksamma tid arbetade jag på ett laboratorium men även inom resebranschen. Vid tiden för min pensionering, miste jag min make. Dagar som tidigare fyllts av arbete, roliga aktiviteter, resor och tvåsamhet, var plötsligt innehållslösa.

Jag hade tur. Labbet övertalade mig att komma tillbaka. Det lindrade under den tyngsta sorgetiden. Jag tackar kollegorna för det, men man kan ju inte jobba hur länge som helst. Till sist blev även jag pensionär.

En dag besökte jag en bekant på Pilegården. Det var så jag kom i kontakt med Medelpunkten. Idag är jag en av flera frivilliga medarbetare och hela idén bygger på möten mellan människor. En del av oss frivilliga har fasta uppgifter, som att hålla i kurser eller gå på rullstolspromenader. Jag har valt att inte binda mig. Medelpunkten ringer när de behöver hjälp.

Jag brygger kaffe, dukar, fikar med besökarna, går och handlar eller är värdinna för någon aktivitet.

Jag vet att jag är behövd. Det är en god och sund känsla och genom att ge får jag tillbaka i form av möten, utbyten av tankar, en kram, ett leende och berikande samtal.

Att förminska sin värld bara för att man har uppnått en viss ålder är att begränsa sig själv.

Jag reser fortfarande, så ofta jag får chansen. Jag är aktiv inom SPF, Uppåkra församling, Teaterföreningen och Medelpunkten. Jag är en resurs för mig själv och andra!

Jag hoppas att du läste ända hit och att du en dag hittar något att engagera dig i.

Du väljer själv om du vill vara behövd eller inte. Om du vill förminska eller vidga din värld. Din ålder kan du inte ändra på, men du kan fortfarande göra aktiva val för ett rikare liv!

Brita Kristiansson

Vill du engagera dig? Läs hur du gör.