Äntligen vädrar idrotten i Hjärup morgonluft

Det har tagit litet längre tid än beräknat, men snart får Hjärup sin motsvarighet till Staffansvallen. Om allt går planenligt inleds byggandet av Hjärups efterlängtade nya idrottsområde i höst och avslutas ett år senare.

I Uppåkra Idrottsförening drar man idag en lättnadens suck. Snart blir livet enklare för de 14 ungdomslagen med tjejer och killar, samt för seniorernas två damlag och två herrlag.

– Vi är glada idag och vi ska inte klaga även om vi väntat länge. Snart slipper vi åka buss till Staffansvallen varje söndag med våra ungdomar, det ska bli skönt, säger Jan Manshed, mångårig eldsjäl i UIF.

Kultur- och fritidschef Mats Schöld understryker:

– Vi jobbar successivt för att tillgodose alla idrottsbehov inom kommunen.

Vi tar en sak i taget och nu har turen kommit till Hjärups IP, som skulle ha varit klart för länge sedan om inte processen med markköpet dragit ut på tiden. Hösten 2014 hoppas Staffanstorps kommun kunna inviga Hjärups IP.

Detaljplanen antogs vid ett extrainsatt sammanträde med Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden den 18 mars 2013 och det enda som nu kan förlänga processen vore ett överklagande.

Inom det nya idrottsområdet i Hjärup föreslås anläggas två konstgräsplaner och en naturgräsplan, samt ett klubbhus med förråd och parkering i norr, mot en ny gata som ska förbinda området med Gamla Lundavägen i öster. Naturgräsplanen ska i enlighet med samrådet i frågan läggas på tvären. Den gamla planen blir träningsplan för juniorer och oldboys. Anläggningens utformning ska arbetas fram tillsammans med Uppåkra IF:s styrelse.

Som Staffansvallen

Men Hjärups IP kommer även att i viss mån kunna användas av andra aktörer, precis som Staffansvallen.

– Framför allt byggs anläggningen för fotbollen i Hjärup. Vi byggde Staffansvallen på precis samma sätt.

Först och främst till KIF och GIF men sedan kom Saviors och ville spela amerikansk fotboll och fick naturligtvis också tillträde till anläggningen. Samma sak kan ske på Hjärups IP, att andra idrotter och motionsaktiviteter får hyra in sig när de behöver om det finns plats, säger Mats Schöld.

– Byggandet av Hjärups IP gagnar andra sporter och föreningar även på så vis att det blir mer lediga tider i sporthallarna nu när UIF kan vara här mera. Även på Staffansvallen där Uppåkra IF tidigare varit varje söndag blir det nu mer utrymme för andra föreningar.

Även andra ytor planeras

— Det ska även så småningom skapas någon form av tennisplaner eller andra ytor för spontana idrottsaktiviteter i Hjärups Park, den nya park som ska byggas intill Skånebyn, Hjärupslundsskolan och Hjärups IP, säger Mats Schöld. Planarkitekterna är i full gång med att gestalta och planera den nya parken.

Text & foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt