Öppet stadsnät i Staffanstorp

Arbetet med att bygga ett öppet stadsnät pågår för fullt. Staffanstorps Fibernät AB har medvetet gått ut i ett tidigt skede och informerat om att vi är på gång. Insamling av intresseanmälan kommer att fortsätta. Vi ser att det finns ett stort intresse av öppet stadsnät i Staffanstorp.

Vad kommer det att kosta?

 • Anslutningsavgift: Det kommer kosta 18 000 kr inkl. moms. hela vägen in.
 • Kostnader för Tjänster: Staffanstorps Fibernät AB kommer inte att ta några månadskostnader eller liknande. Däremot kommer tjänsteleverantören att ta betalt beroende på vilket eller vilka abonnemang man väljer. Tjänsteutbudet och priser för dessa kommer att publiceras på hemsidan. Det kommer att finnas olika leverantörer för liknande tjänster vilket gagnar för konkurrens och pressade priser till skillnad från ett slutet nät där det enbart erbjuds tjänster från en leverantör

Vad behöver jag själv göra?

 • Grävning, återställning och förläggning av kanalisation och söktråd på egen fastighet från tomtgräns till huskropp. Material som Kanalisation och söktråd tillhandahålls av Staffanstorps Fibernät AB.
 • Håltagning i fasad.

Målsättningen är att av oss anlitad entreprenör för utförande av grävningen/fiberdragning i området kommer att kunna erbjuda samtliga villaägare ett konkurrenskraftigt pris för tjänsten ovan med möjligheter för rotavdrag. Vill man kan man dock utföra detta i egen regi efter våra anvisningar.

Vad är då ett område?

Vi kommer att dela in Staffanstorps och Hjärups tätort i områden på ca 100 hushåll per område, med hänsyn till villaföreningar, antennföreningar, samfälligheter m.m.

När det gäller landsbygden har vi ansökt om bidrag för att kunna bygga ut fibernät till landsbygden, en stödansökan är inskickad till länsstyrelsen där vi inväntar svar.

Vad gör vi idag?

– Organisationsuppbyggnad av Staffanstops Fibernät AB

– Genomför upphandling av entreprenörer som kommer gräva, förlägga och installera öppet stadsnät.

– Utreder och genomför utbyggnad av teknikutrymmen i kommunala fastigheter.

– Grävs det någonstans i kommunen är vi med och förbereder utbredningen av fibernätet genom nedläggning av rör i marken. Staffanstorps Fibernät AB har ett nära samarbete med Tekniska enheten på Staffanstorps kommun.

– Samarbetar med vår kommunikationsoperatör, Open Universe, som kommer tillhandahålla tjänsteleverantörer som i sin tur erbjuder tjänster i det öppna stadsnätet.

– Uppbyggnad av en hemsida där man kommer att kunna se alla tjänsteleverantörers tjänster och utbud. Där kommer även så småningom bli vanliga frågor och svar angående fibernätet.

– Tar fram underlag för marknadsföring och information till kunder.

Var kommer vi att börja?

Vi har valt två pilotprojekt, ett i Staffanstorp och ett i Hjärup, där kommunen har för avsikt att asfaltera om sina gator. Förutsättningen för att få börja är en anslutningsgrad på 40%. Berörda gator för fiberutbyggnad är enligt nedan:

Staffanstorp: Ouvertyrvägen, Finalvägen, Sonatvägen, Kvartettvägen och Konsertvägen.

Hjärup: Hjärupsgården, G:a Lommavägen, Ängslyckevägen, Hjärupskroken, Vanningastigen och Gårdsallén.

Prioriteringen på fortsatta områden kommer att utgå från anslutningsgraden.

Företag och flerfamiljshus håller vi fortfarande på att räkna på och ta fram avtal med kommunikationsoperatören.

Kontakt

Det kommunala bolaget Staffanstorps Fibernät AB bygger ett fibernät i Staffanstorps kommun. Vi ber er att ha förståelse för att detta är under uppbyggnad. Detta kommer att ta tid. Staffanstorps Fibernät AB:s ambition är att göra det så bra och fördelaktigt som möjligt för er som blivande kunder i det öppna stadsnätet i Staffanstorp.

Vill du veta mer gå in på www.össtp.se

Besök Öpper Stadsnät i Staffanstorp

www.össtp.se kan man följa intresset i ditt område. Där är de orange siffrorna är intresseanmälningar (ej bindande) och de blåa siffrorna beställningar (bindande).

Vill du vara kontaktperson i ditt område kontakta oss via mejl.

Staffanstorps Fibernät AB

Box 137

245 22 Staffanstorp

 

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

11 kommentarer till Öppet stadsnät i Staffanstorp

 1. Hur tänker ni med anslutning för Newsecs fastigheter i Hjärup? Vi hyresgäster kan ju inte teckna enskilt intresse för flerfamiljshus som vi inte äger själva.

  1. Hej Joachim!
   Jag har skickat din kommentar vidare till Staffanstorps Fibernät AB info@staffanstorpsfibernat.se
   vänligen Lisbeth, Staffanstorps kommun

  2. Hej!

   Gällande Stinsgården

   När vi fibrerade området vi kallar ”Stationsbyn” 2015 så hade fastighetsägaren inget intresse av att ansluta lägenheterna till det Öppna Stadsnätet. Jag vet inte vilken lösning lägenheterna har idag men ofta måste hyresgästerna vara pådrivande i dylika ärenden. Förstår att driva ett sådant ärende mot Newsec kan vara tufft.

   Vi har lagt av kanalisation för ändamålet i projektet så möjligheten finns. Fastighetsägaren kan få offert från oss vid intresse.

   Vänligen
   Daniel Velin

   1. Newsec har bara förvaltat Stinsgården sedan något år. Så vad var överenskommet 2015 bör inte vara aktuellt längre.

 2. Hej!
  Fick info i höstas om att grävning skulle påbörjas hos oss på Södra Lundavägen till våren 2017. Finns det någon färdig tidsplan att tillgå?

  Tack på förhand.

 3. Hej.
  Undrar om och när Södra Lundavägen ska få fiber?
  Fick i höstas en informationsblankett om att det skulle påbörjas grävning och dragning på våren 2017 hos oss…

  Tack på förhand!

 4. Missad sommmarkampanj Open Universe.

  I juni installerades fiberterminal hos mig.
  Jag har ofta under sommaren läst tjänsteleverantörer på Staffanstorps Fibernät.
  Jag har letat efter bra kampanjerbjudande. Jag har fått veta att vissa som beställt
  fiber fått ett förmånligt kampanjerbjudan(4 fria månader) från Open Universe. Varför har inte jag fått detta erbjudande och varför finns inte informationen på er hemsida? Har ni igen kontakt med Open Universe? Vilken månad och år kom det senaste informationsbladet?

  1. Hej Jan!

   Staffanstorps fibernät arbetar inte med tjänsteutbudet utan det är, som du nämner, Open Universe (kommunikationsoperatören) som fyller nätet med tjänsteoperatörer. Dessa i sin tur är fria att skapa kampanjer med eller utan inblandning av Open Universe. Ibland är kampanjerna brevledes men oftast förekommer de på tjänsteportalen.

   http://www.össtp.se och klicka uppe till höger på ”Till Tjänsteportalen –>”

   Kommer man från http://www.staffanstorpsfibernat.se så klickar man nere till höger på ”Läs mer om våra tjänster och erbjudanden”

   Nyhetsbreven har det tyvärr varit skralt med sedan en omorganisation. Det är dock ett på gång de närmsta veckorna.

   Vänligen
   Daniel Velin
   Projektledare
   Staffanstorps Fibernät

 5. Nu är det nära!
  Fiberkabeln ligger i en fin rulle utanför huset.
  Bara så ni vet är ni varmt välkomna att koppla in den precis när som helst.
  Vi blir inte arga om ni väljer att koppla in det innan september 🙂

 6. När kommer fiberoptik placeras i område 4.5 Borggård öst?

  1. Området är planerat att byggas under hösten 2016 med trolig driftsättning vid årskiftet.

   Daniel Velin, projektledare


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »