Hyr en kolonilott

Du som gillar nybyggaranda och granngemenskap och känner vårkänslorna spira – men kanske bor i lägenhet eller radhus utan trädgård: Se hit! Det finns kolonilotter kvar att hyra i det nya området vid Hagalid.

Sugen på att odla grönsaker och kryddväxter nu när våren tittar fram?

Varför inte skaffa en liten kolonilott att mysa i under vårar och somrar.

– Det finns några lediga kolonilotter kvar i det nya området vid Hagalid. Vi ser fram emot att höra från ytterligare några nya kolonister med nya trevliga idéer, säger Carin Nilsson, exploateringsingenjör på Staffanstorps kommun.

Totalt fördelas 29 nya kolonilotter. Kolonisterna från det gamla området vid Annero har haft förtur och ett tiotal har valt att följa med.

En grupp nya kolonister har också anmält sig och kvar finns nu ett mindre antal lotter som förhoppningsvis ska hyras ut under våren. Kolonierna finns i storlekar från 100 kvm till 300 kvm. På området finns även en större samlingsplats med toalett, förråd och möjlighet till exempel till gemensamt midsommarfirande.

Kostnadsfri proffshjälp

Annika Rehwin, entusiastisk kolonist, prisbelönad trädgårdsexpert och lärare på Hvilan Utbildning, har av Staffanstorps kommun fått en kolonilott inom området där hon ska fungera som idégivare och hjälpa till med praktiska saker under koloniområdets uppbyggnad. Hon står till förfogande med kostnadsfria råd och inspiration.

– Annika Rehwin har fått i uppdrag att sätta en stuga på tomten, odla upp en kolonilott och vara tillgänglig för andra kolonister med inspiration och goda råd kostnadsfritt, t ex tips om inköp av växter, säger Carin Nilsson.

En annan inspirationskälla är trädgårdsanläggare Jessica Jonsson med företaget Trädgårdsmyran. Hon har också en egen kolonilott inom området och ställer upp med goda råd. Hon kan också hyra ut specialmaskiner till kolonister i nybyggartagen.

Årsmöte

De som redan bokat sina lotter har kallats till ett årsmöte i caféterian i Rådhuset som var måndagen den 6 maj kl 18.

– Vi går så sakteliga framåt, säger Carin Nilsson. En interimsstyrelse finns redan som nu kallar alla som har kolonilotter eller har bokat sig, att komma och bilda en ordinarie styrelse för Hagalids koloniförening.

– Den nya koloniföreningen kommer att arrendera området av kommunen från den 1 juli och om intresset för kolonier blir stort i framtiden, kan området byggas ut med en andra och lika stor etapp.

Kolonierna ligger öster om Staffansvallen, längs cykelvägen mot Grevie och Beden. Runt området ska de kommande åren utvecklas ett skogslikt rekreationsområde.

Intresserad av en kolonilott?

Fram till 30 juni kan du, som vill veta mer om hur man hyr en kolonilott, kontakta Carin Nilsson på Staffanstorps kommun 046-25 14 39

Text: Ivar Sjögren