Trygghetsvandringen

– Det känns tryggt att gå ut på promenad tillsammans. Vi är många som helst inte går ut ensamma kvällstid. Det är dessutom roligare att vara flera, säger Ann-Marie och Börje Ahlqvist.

En gång i månaden samlas ett glatt gäng seniorer på Medelpunkten för att gå trygghetsvandring. Vandringen är en social promenad, öppen för alla, som alltid sker första helgfria måndagen varje månad. Efteråt är det gemensam fika.

Ända sedan 2007 har trygghetspromenaden genomförts varje månad i Staffanstorp. Bakom arrangemanget står Medelpunkten tillsammans med PRO och SPF.

– Alla är välkomna och nytillkomna tas väl omhand, säger Kjerstin Lindström som samordnar på Medelpunkten och ser till att det välfyllda fikabordet står klart efter promenaden.

Prick halv sex vandrar man ut i Staffanstorp. De är 16 stycken den här gången. Ibland leds gruppen av PRO, ibland av SPF och man går alltid tillsammans. Många är medlemmar i båda.

– Då kan man gå på alla kurser, säger Ulla Larsson glatt.  Alla senioråldrar är representerade.

– Så länge man dansar håller man sig ung, säger Betsy Persson.

Sexton ”vildhjärnor”

Färdvägen är inte förutbestämd. Gruppen bestämmer efterhand vilken väg de ska gå. Under årens lopp har hela centrum utforskats.

– Ska vi gå till Sockerbruksparken?

– Ja, det blir bra.

Så vandrar de Hermodsvägen framåt, passerar nya Baldersskolan, svänger upp vid Mi & Ni, över spåren och in i Sockerbruksparken, där en diskussion uppstår om färdväg:

– Nu går vi hem och dricker kaffe, nu är jag litet trött i benen, säger en.

– Nej, vi går en bit till och sedan via kyrkan tillbaka, säger en annan.

Gruppen står och tvekar en stund, innan de bestämmer sig.

– Vi är sexton viljor, sexton vildhjärnor, förklarar en av deltagarna.

– Vi tillämpar demokrati, säger en annan. De som vill gå längre gör det, de som inte vill gå längre går hem.

Men inga sura miner, bara många glada skratt. Krokusar och vitsippor blommar i rabatterna. Kvällssolen skiner och Staffanstorp är en verkligt vårlig idyll i kvällssol när gänget går in på Medelpunkten där Kjerstin Lindström dukat fram ett jättefint kaffebord.

Första måndagen nästa månad träffas de igen. Promenadstart alltid 17.30.

Text & foto: Ivar Sjögren