Nya vingar på Flackarps mölla

På söndagen 26 maj invigdes de nya vingarna på Flackarps mölla. Kommundirektör Ingalill Hellberg förrättade invigningen.

– Våra socknar är viktiga för kommunens identitet och vi är noga med att socknarnas kulturella särprägel bevaras. Flackarps mölla är viktig för oss, sa Ingalill Hellberg.

Vingar i lärkträ

Möllan, en holländare, byggdes 1868 och var i bruk in på 50-talet.

Staffanstorps kommun har bidragit med en del av kostnaden för de nya vingarna som är tillverkade i lärkträ av möllesnickare John Svensson på Ulltorps snickeri i Tomelilla, där de fått torka i hela två år innan de togs till Flackarp för montering.

45-årig kalender

En av mölleentusiasterna på plats, Lena Larsson, var med även när de förra vingarna byttes ut för 45 år sedan. Det året gjorde konstnär Tore Ekelin en adventskalender som inbringade 15 000 kronor till Flackarps mölla.

Lena Larsson hade med sig de resterande 25 exemplaren till invigningen i söndags. De 45 år gamla kalendrarna såldes för 100 kr styck och pengarna gick till Flackarps mölla.

Lokala entusiaster sökes

Flackarps Mölla ägs av föreningen Skånska Möllor.

– Vi skulle gärna vilja att någon startar en lokal mölleförening här i Flackarp som engagerar sig i möllans skötsel och visning, uppmanade ordförande Bo Larsson. Är någon intresserad så hör av er!

MÖLLEDAG 7 JULI: På årets Mölledag första söndagen i juli är Flackarps mölla öppen för allmänheten.

Text & Foto: Ivar Sjögren