Bråda dagar på nya skolan

Det är bråda tider på nya Baldersskolan i Staffanstorp. Stora delar är ännu byggarbetsplats och provisorium. Rektor Anne Björcke Nilsson delar rum med vaktmästaren.

– Alla pusselbitar ska på plats, vi har verksamhet igång, Central- och Bråhögsskolan ska avslutas och vi startar samtidigt en ny enhet, skrattar hon.

I skolans sydöstra entré möts eleverna redan av en stor luftig yta med en lång härlig soffa i två färger. På golvet ligger en röd matta. Från sina ljusa rum med fönster har både kanslist och vaktmästare utsikt ut mot den ljusa luftiga entrén.

Tyst, ljust, fräscht

Många innerväggar har fått fönster, vissa klassrum är öppna och vissa har glasdörr mot korridoren. Allt ska bli ljust och fräscht.  Undervisningslokalerna blir öppna arbetsytor i olika storlekar, där skolpersonalen ska arbeta i arbetslag runt sina elevgrupper och i samråd med hemmet skapa en studiegång och miljö som ger varje elev möjlighet att utvecklas optimalt utifrån egna behov och styrkor.

– Det känns bra, jätteroligt och fantastiskt att få starta upp en helt ny skola, säger rektor Anne Björcke Nilsson och pustar ut en stund i den nya färgglada soffan i den nya skolans sydöstra entré.

– Man ska komma in i den här tysta lugna öppna miljön, ta av sig ytterskorna och sätta på sina inneskor, säger Anne Björcke Nilsson.

– Jag ser verkligen fram emot att hela skolan ska få samma känsla som vi redan har här i den nya delen.

Blir klara i tid

Om allt flyter på är skolan färdigbyggd vid terminsstart. Men i vintras hittades oväntat fukt i golven i en del av gamla Centralskolan.

– Byggarna har fått gräva ut golvet i en del av skolan, det hade vi inte räknat med. Elevutrymmena blir klara men vissa specialutrymmen kanske inte blir helt färdiga. Men det blir inte något hinder för verksamheten, säger Anne Björcke Nilsson

I höst väntas 350 elever till nya Baldersskolan som är kommunens första skola för alla årskurser från f – 9. Eleverna kommer från gamla Central-, Bråhögs- och Borggårdsskolan, men även från andra skolor inom och utanför kommunen.

Text & bild: Ivar Sjögren