Sia på Skåningen fick träffa Obama!

– I förrgår träffade jag Obama och idag är jag här i Staffanstorp och arbetar. Livet har stora kontraster, skrattar fritidsledaren och Raoul Wallenbergstipendiaten Siavosh Derakthi på Skåningen i Staffanstorp.

Han är den allra förste som utsetts till Raoul Wallenbergpristagare, ett nyinstiftat pris på 100 000 kr. Han fick priset för sitt arbete för integration, mot främlingsfientlighet och rasism.

– Bakgrunden till mitt arbete är att i Malmö, min fantastiska hemstad, och i Skåne trakasseras, diskrimineras och förtrycks muslimer, judar och romer på gatorna och på nätet. Detta är ett stort problem som pågår runt om i hela Europa. Det är svårt för mig att acceptera att människor ska bli förtryckta på våra demokratiska gator säger Siavosh Derakthi.

Möte med Obama

När vi möter honom har det bara gått två dagar sedan den minnesvärda dagen i hans liv, då han fick träffa USA:s president Barack Obama, öga mot öga under Obamas besök.

– Vi fick nästan fem minuter tillsammans. Det var bara jag, Obama och Fredrik Reinfeldt. Och så livvakterna, berättar Siavosh som kallas Sia.

– Presidenten var påläst om mig. Han sa att det var en ära att träffa mig, att han visste vem jag var, att amerikanerna var stolta över mig och att jag ska fortsätta min kamp och att han följer mitt arbete. Han sa att det var fantastiskt att en ung person har så stor drivkraft och försöker göra skillnad och bygga broar mellan människor för att öka förståelsen.

Mot främlingsfientlighet

Sia, 22 år, är grundare av organisationen Unga mot antisemitism & främlingsfientlighet, en förening som ursprungligen hette Unga muslimer mot antisemitism, islamofobi och främlingsfientlighet.

Organisationen verkar främst bland unga i Malmö. Sia är född i Umeå men kom som liten till Malmö. Han har azerbadjanturkisk bakgrund.

– Jag var en besvärlig elev i skolan, hade dåliga betyg, och fick läsa extra på IV-programmet, skrattar han. Men jag började höja mig i tvåan och tog studenten på Malmö latinskola. Han har själv blivit drabbad av främlingsfientligheten.

– Jag har blivit kallad ”blatte” och ”terrorist”. Jag blev väldigt utsatt när jag en period jobbade på ett kafé i ett finare medelklassområde i Malmö.

Många ville inte beställa av mig. Så jag kan definitivt identifiera mig med ungdomarna på gatorna.

Arbete mot fördomar

Hans organisation ägnar sig främst åt att föreläsa, hålla workshops och genomföra utbildningar.

– Jag var 17 år när jag fick idén och 18 när jag drog igång verksamheten. Mitt mål är att utbilda alla människor som är samhällsbyggare, tjänstemän, lärare, med flera, säger Sia. Vi är två föreläsare, en romsk och jag, berättar han. Vi lyfter upp fördomar och fientlighet mot romer och vi lyfter upp och belyser islamofobin och antisemitismen.

– Vi föreläser framför allt för skolelever, tjänstemän, politiker och lärare. Men vi har även hållit föredrag för regeringsrepresentanter, för kulturministern, för utrikesminister Carl Bildt och för FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson.

Sia satt även med i den nationella kommitté som arbetade för att uppmärksamma Raoul Wallenberg inför 100-årsjubileet av hans födelse.

Vill skapa förändring

Sia har fullt upp på dagarna. Han jobbar måndag – lördag varje vecka. På fritiden tränar han thaiboxning. På Skåningen är han tre dagar i veckan. Han jobbar även på Rörsjöskolan i Malmö och på Fosie mötesplats för ungdomar. Och med sin förening.

– Från början var jag på det nu nedlagda ungdomscaféet i Staffanstorp. De flesta ungdomarna där hade annan etnisk bakgrund, fantastiska ungdomar. En del har börjat hitta hit till Skåningen vilket jag är glad för.

– Jag vill skapa förändring. Det behöver göras insatser på skolorna i Staffanstorp och det är viktigt att arbetet med integrationen kommer igång, så att alla kan få möta varandra. Jag skulle vilja hålla utbildningar om olika kulturer, skapa träffar, kanske kan vi laga mat och baka tillsammans.

Integrationsprojekt i Staffanstorp

– Jag vill gärna att Skåningen blir en ännu mer öppen verksamhet för alla. Jag vill se alla nationaliteter här. Vi vill ha hit fler tjejer och även fler etniska svenskar, alla vill jag se här. Vi måste gå ut i skolorna och fånga dem. Kanske kan vi skapa ett integrationsprojekt här på Skåningen, hoppas Sia.

Han är ung, bara 22 år, och sprudlar av energi och entusiasm inför sina uppgifter. Han har framtiden för sig. Och mycket han skulle vilja göra.

– Min dröm är att bli statsminister, tänk att få styra Sverige bort från främlingsfientlighet. Men då måste jag gå med i ett politiskt parti och då blir man alltid placerad i ett visst fack och det vill jag inte, säger han och ler sitt breda leende.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt