Nybyggarglädje på Hagalid

Över hela det nya koloniområdet på Hagalid växer det så det nästan knakar. Överallt prunkar blommor, tomater, pumpor och salladshuvuden och här och där har små fina stugor redan vuxit upp ur myllan.

Karin Bergstrand är en av de kolonister som flyttat med från gamla Anneroområdet. Vid ingången till hennes nya kolonilott växer gul rudbeckia och rosenskära. Ett äppelträd och några hallonbuskar ska snart planteras och grunden till en kolonistuga håller på att ta form. Två stora hibiscusar ska snart hämtas från den gamla kolonin.

– Får jag bara hit min stuga och hjälp av mina barn att bygga uteplatsen så kommer detta att bli jättebra, säger Karin med ett leende. Det har blivit mycket bättre här än vad vi trodde från början. De flesta som flyttat hit är nöjda.

Redan kö till etapp två

Nya koloniområdet Hagalid ser riktigt mysigt ut i höstsolen. Det som började litet trögt i våras har redan utvecklats till en liten succé.

– Vi trodde inte det skulle bli så bra så snabbt, säger Carin Nilsson från Staffanstorps kommun. Men detta är fin jordbruksmark och det växer ju så fint överallt redan. Koloniföreningen Hagalid har redan en kö för en andra etapp där vi kan skapa ungefär lika många lotter till. Vi behöver ett 20-tal i kön innan vi påbörjar arbetet. Men då kan det gå fort, på tre – fyra månader.

Vuxit fantastiskt

Det är början av september när vi tittar in med kameran i det nya stora koloniområdet invid Staffansvallen. Överallt växer buskar, små träd, blommor, tomater, pumpor och grönsaker. Flera små stugor har redan vuxit upp.

I en koloni ser vi både röd chili, pumpa och paprika i odlingsbäddarna. Samtliga 29 kolonilotter är uthyrda. Total koloniyta är 6 600 kvm plus gångar och allmänna utrymmen, toaletter och fikarum. En lott kostar 4:50/kvm och år.

Området administreras av nya koloniföreningen Hagalid som arrenderar marken av kommunen.

– Detta kommer att bli jättefint, säger ordförande Bodil Kiaer i Koloniföreningen Hagalid. Det är nybyggarland. Men det som var åker så sent som i våras har redan blivit jättefint, det har vuxit fantastiskt. Vi ser framtiden an med stor tillförsikt.

Intresserad av en kolonilott?

Du som vill hyra en kolonilott eller vill veta mer om vad det innebär är välkommen att kontakta ordförande Bodil Kiaer 070-4276753 eller via e-post bodil.kiaer@bredband.net.

Text och foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt