Vänortsbesök i Grimmen

Den 31 augusti fick vi besök av ett drygt 60-tal personer från vår tyska vänort Grimmen som bjöd 1 500 staffanstorpare på nordtysk lokal mat och musik på Torget i Staffanstorp. Helgen 4–6 oktober bjöd Staffanstorp tillbaka med 1 200 portioner sill och skånsk musik på två äldreboenden samt i Grimmens stora kulturhus.

Staffanstorps kommun har sedan flera år ett unikt och starkt samarbete med sin nordtyska vänort Grimmen inom många nivåer; konst, musik, idrott, näringsliv, skola och mat.

I år har konstnärer från Grimmen ställt ut i Staffanstorps konsthall, Grimmens Jugendblasorchester besökte oss i somras och i augusti bjöd vår vänort traditionellt på stor matfest på Torget.

Gruppen som reste till Grimmen i helgen för att bjuda tillbaka efter den stora Grimmenfesten i augusti bestod av 23 personer. Staffanstorp bjöd på musikunderhållning och sill, dels på två äldreboenden med totalt 160 personer och därefter i Kulturhaus Europas för alla grimmenbor. Totalt serverades 1 200 portioner sill. Läs programmet.

Inte bara utbyte av lokala matspecialiteter

Utbytet syftar också till att etablera kontakter mellan vänorternas näringsliv. Ett möte genomfördes under resan med ett företag som ser Staffanstorp som en möjlig väg in på den skånska marknaden.

Musikskolan i Staffanstorp hade ett långt och utförligt planeringsmöte tillsammans med Kreismusikschule Nordvorpommern i Grimmen om framtida konstnärligt och pedagogiskt utbyte. Samarbetet mellan musikskolorna initierades tidigare i år när Grimmens Jugendblasorchester med nära 100 tyska ungdomar och ledare besökte Staffanstorp och gav uppskattade konserter i både Balders Hage och Jakriborg.

Representanter för Kyrkheddinge IF, Staffanstorps GIF och Uppåkra IF mötte Grimmener SV och diskuterade möjligheten till en ny Twin Cup i samband med invigningen av Uppåkras nya fotbollsarena nästa år.

Detta var femte året i rad som Staffanstorp och Grimmen besöker varandra och bjuder på lokala delikatesser, vilket varit en lyckad väg in till ett nära samarbete mellan de båda kommunerna.

Text: Ivar Sjögren