Spännande kulturnatt lockade många

För 18:e året i följd var det i fredags dags för Kulturnatten i Staffanstorp igen, den årliga dag då det samlade kulturlivet förvandlar Staffanstorps centrum till en sprakande kulturfest.

Det bjöds på ett brett kulturutbud i de olika kulturarenorna med något för alla sinnen och Staffanstorpsborna vandrade runt mellan Bibliotekets hörsal, Konsthallen, Pilegården, S:t Staffan, Rådhuset och Balders Hage.

För första gången fick de unga i Staffanstorps kommun i år en egen välbesökt kulturnatt i Balders Hage, där Fältgruppen och Fritid Hjärup/Staffanstorp arrangerade Ung kultur. Unga Staffanstorpsband och talanger avlöste varandra på scenen och i två tält spelades Fifaspelet i fotboll samt arrangerades workshops i de japansk teckningskonsterna manga och anime.

I Konsthallen delades årets kulturpris och kulturstipendier ut till musikalartisten Mia Karlsson, dansaren Oliver Paulsson, samt sångerskan Caroline Sundell vars mamma fick ta emot priset eftersom Caroline inte kom loss från skolan i London. De tre fick ta emot årets utmärkelser av Margareta Pauli (M) från kultur- och fritidsnämnden. Ronny Hård fick samtidigt ta emot Lions kulturstipendium som delades ut av Bo Gülich, president för Lions Club Staffanstorp.

Kulturpristagaren Mia Karlsson är uppvuxen i Staffanstorp och har gått på Centralskolan. Hon bor numera i London där hon har stora roller i musikaler, bland annat Fantomen på Operan och Les Miserables. Självklart bjöd hon under kvällen även på örhängen från musikal och operett.

Totalt genomfördes ett 50-tal olika kulturinslag under kvällen.

Barn från Anneroskolan 1-2 Hav sjöng sånger från sitt Skapande skola-projekt ”Fåglar” Bibliotekets hörsal. Det bjöds på konsert med BUS-kören under ledning av Christel Nilsson Ringdahl, elever från Musikskolan gav konserter, Joakim Bengtsson från Antikrundan berättade om antikviteter och Lärare från PSS Lunds Musikskola bjöd på svängig dansant musik.

Galejteatern bjöd på teaterföreställning i Rådhuset och den som ville kunde i foajén få sitt porträtt tecknat av konstnären Andrzej Ploski. Maritime Stompers framförde spännande 20- och 30-talsmusik till långt in på natten och det var även kulturnatt på Staffanstorps Gästis som kvällen till ära serverade irländsk folkmusik.

Det är Lions Club Staffanstorp som arrangerar Kulturnatt i Staffanstorp för 18:e gången tillsammans med flera aktörer och kommunens verksamheter Biblioteket, Konsthallen, Förebyggande enheten, Musikskolan och Medelpunkten.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt