Fler lekplatser, större gympasal, större skolgård…

Mellanvångsskolans nära 300 skolbarn från F till 5 har tillfälligt bytt skollokaler och flyttat in i Bråhögsskolan. Eleverna är förtjusta, främst över de nya stora lekytorna!

Vi besökte en tredjeklass i de tillfälliga skollokalerna och frågade hur eleverna trivdes. Hela klassen utropade så det rungade i väggarna:

– Braaaaaaa!!! Större skolgård, fler lekplatser, större gympasal, fler platser att spela fotboll på…

All skolutrustning, bänkar, möbler, böcker, skolmateriel, flyttades över under sommaren.

– Jag måste säga att flyttningen har gått över förväntan. Vi avslutade vårterminen med att packa ner allting i lådor och sedan startade vi hösten med att packa upp allting här. Allt har fungerat smidigt, säger Henrik Svensson som är lärare i årskurs 5.

Alla stöttar varandra

Från i augusti har Mellanvångsskolan fått en ny rektor och pedagogisk ledare.

– Min upplevelse som helt ny rektor här är att jag redan de första veckorna såg en fantastisk förmåga hos pedagogerna att se möjligheter, säger rektor Alma Salcinovic som efterträtt Kerstin Levin som blivit rektor för Borggårdsskolan.

– Alla stöttar varandra, hjälper varandra, löser småbekymmer tillsammans, ser framåt och försöker verkligen göra allt så bra de kan för alla elever och personal här på skolan.

– Här finns en så stark sammanhållning.

Många pratar om Mellanvångsandan. Den ska vi verkligen försöka bevara även här och smitta även mig med, skrattar Alma Salcinovic som är riktigt nöjd med de tillfälliga skollokalerna.

– Här är så ljust och fräscht och en stor skolgård som gör att nästan alla eleverna vill vara ute på rasterna och leka, säger hon. Det är verkligen jättebra.

Positiva elever

I år är Mellanvångsskolan en f-5-skola med 10 klasser plus en förskolegrupp men nästa år utökas skolan med två sjätteklasser och blir då en f-6-skola

Vi frågade eleverna i den trea vi hälsar på i, hur de trivs på Bråhögsskolan. Alla barnen är entusiastiska.

– Här är fler lekplatser, sparkcyklar och kärror än på förra skolan, säger Alex.

– Det är mycket större plats här, säger Sara.

– Jag tycker det är bra att här även är småbarn för de är så gulliga, säger Louise.

– Här finns fler ställen att spela fotboll på, en bra bandyplan och en bra basketplan, säger Liam.

– Och mycket större gympasal, säger Emilia.

– Mer områden man kan vara och leka på, säger Olivia.

– Jättebra med mycket större skolgård, säger Kevin.

– Och världens största gympasal, säger Ida.

Även läraren Kim Liddell är nöjd med flytten.

– Det går väldigt bra, detta är ett mycket bra alternativ mot att vara kvar på en byggarbetsplats, säger hon.

Längtar till 2015

Trots att de stortrivs så vet alla barnen i klassen att de våren 2015 ska flytta tillbaka till sin nygamla skola när nya Mellanvångsskolan är färdigbyggd.

På frågan om de längtar efter att få återvända 2015 utropar den positiva klassen åter igen samstämt:

– Jaaaaaaaaa!!!

Stor satsning på skolan

Staffanstorp storsatsar för att bli en av landets främsta skolkommuner. I vintras byggdes Centralskolan om till nya Baldersskolan. Just nu rivs Mellanvångsskolan för att ge plats åt en helt ny fin skola.

Uppförandet av nya Mellanvångsskolan beräknas kosta över 100 miljoner kronor.

– Vi genomför både en stor pedagogisk och ekonomisk satsning på skolorna i Staffanstorps kommun, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Nino Vidovic.

– Satsningarna på Baldersskolan och Mellanvångsskolan kommer att följas av ytterligare om- och nybyggnation av fler av våra skolor inom de närmaste åren.

Den gamla Mellanvångsskolan byggdes i början av 70-talet och är drygt 40 år gammal. Byggnaden var av en typ som det skulle bli dyrt att renovera, den är inte av sådan grundkvalitet att det hade lönat sig med en kostsam renovering. Därför togs beslutet att istället satsa ytterligare och få en ny riktigt bra, fräscht och modernt utformad energieffektiv skolbyggnad, byggd med sunda material och hållbar byggnadsteknik, säger Nino Vidovic.

Text & foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt