Återvinn brandvarnarens batteri på söndag 1 december

På söndag upptäcker många svenskar att hemmets livräddare har tystnat. Då inträffar nämligen nordiska brandvarnardagen när vi kontrollerar batteriet i brandvarnaren.

Batteriåtervinningen hoppas att de gamla batterierna hamnar direkt i återvinningen och inte i byrålådan.

De två vanligaste batterityperna i svenska brandvarnare är dels alkaliska batterier som bör bytas varje år, och dels litiumvarianter som bör pensioneras efter fem år i tjänst. Båda typerna kan lämnas in på någon av landets 10 000 återvinningsplatser. Där påbörjar de sin resa mot att förvandlas till allt från cykeldelar och trafikskyltar till just nya batterier.

Det är inte bara brandvarnarbatteriet som många glömmer bort. Även om svenskarna är duktiga på att återvinna är det många som inte tänker på att batterier döljer sig i produkter som leksaker, verktyg och mobiltelefoner. Batteridrivna prylar ligger ofta bortglömda i lådor och förråd. I de svenska hushållen finns till exempel 15 miljoner gamla mobiltelefoner.