Drömmen om en kretsloppsateljé

Mycket av det som företagen slänger går att återanvända i den skapande verksamheten inom förskola, skola och äldreomsorg.

– Kasta ingenting, allt går att återanvända! säger förskollärare Una Johansson i Önsvala förskola och hennes hjärteprojekt Re:do är ett levande bevis för det.

– Min dröm är att i samarbete med näringslivet bygga upp ett återvinningsprojekt med en kretsloppsateljé dit alla förskolor, skolor och äldreomsorg kan komma och hämta material eller skapa på plats.

– Min tanke är att få in näringslivets spill och restprodukter och organisera materialet så att det ser trevligt ut för dem som kommer och hämtar material till verksamheter som skolor, fritidshem, fritidsgårdar och kanske även till äldreomsorgens verksamhet, säger Una Johansson entusiastiskt.

– Visionen är en ateljé med daglig kreativ verksamhet så att det inte bara blir en utskänkningsstation.

Det finns inga gränser när man jobbar med material som inte är förutbestämt.

Fullt i garaget…

Hon har redan dragit igång projektet Re:do i liten skala men saknar en bra lokal att samla grejerna i.

– Mitt garage är fullt och även bilen är full med grejer, skrattar Una. Jag behöver en vinterbonad lokal dit företagen kan skänka överblivet material och dit alla som jobbar med skapande verksamhet, som förskolor, skolor och äldreomsorg, kan komma och hämta material.

– Jag har redan fått en massa saker, som tygbalar, tapetprover och tomma kabelrullar.

Lärorikt skapande

Una visar saker som förskolebarnen byggt av spillmaterial. En stor svart enkelfoting är gjord av en slang och gummiprofiler och har fått ett papiermachéhuvud. En kardinalbaggelarv är byggd av en gammal äggkartong och en bit lättbetong som barnen fått såga och fila i för att få delarna att bli naturtrogna.

– Barnen lär sig samtidigt som de skapar, berättar hon. Man kan göra något av precis vad som helst.

Nya möjligheter

– Jag ser positivt på projektet och stöttar Una. Det skulle vara väldigt roligt om hon fick möjlighet att utveckla sina visioner, säger Sara Svedberg, förskolechef på Önsvala.

– Vi började samla saker redan för flera år sedan som används här i verksamheten. Det är fantastiskt roligt att kunna lära barnen att man kan ta hand om sådant som någon annan använt tidigare. Detta är något som alla förskolor och skolor i kommunen kan ha nytta av, men tyvärr saknar vi utrymmen och ekonomiska möjligheter.

Una har därför tagit kontakt med Humanistisk service inom Staffanstorps kommun för att med deras hjälp driva Re:do framåt ytterligare.

– Vi vill gärna hjälpa Una att få igång projektet, bekräftar Mattias Thorsen på humanistisk service.

Text:Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt