Nya Mellanvångsskolan börjar ta form

Bild & Licens: Q2 Arkitekter Mellanvångsskolan Fasad mot norr

I januari 2015 står den nya toppmoderna Mellanvångsskolan färdig att ta emot 350 elever i årskurs F-6.

– Vi bygger en framtidsskola som ska kunna stå i 100 år, säger projektansvarige Thomas Håkansson på Staffanstorpshus AB.

Nästa steg i Staffanstorps kommuns stora satsning på moderna pedagogiska skolbyggnader är nya Mellanvångsskolan som ska stå klar i januari 2015.

– Det blir en helt ny skola med låg energiförbrukning som sparar både pengar och miljö. Stommen är helt klar, taket likaså och i slutet av januari sattes fönsterna in, säger Thomas Håkansson.

Pedagogiskt anpassad

Den nya skolan får plats för 350 elever från förskoleklass till årskurs 6 samt fritidsverksamhet. Skolan får en lokalyta på totalt 4 700 kvm inklusive en 700 kvm stor idrottshall och byggs i två tillgänglighetsanpassade plan med hiss och specialsalar för till exempel hemkunskap, NO, trä och textilslöjd, musik, matsal med mottagningskök, lärarrum samt 36 toaletter och en atriumgård, helt öppen mot himlen.

– Det blir stora ljusa lokaler anpassade för den pedagogik skolan ska använda sig av, säger Thomas Håkansson.

– Vi skapar ett särskilt ”nav” mitt i skolan med flera användningsmöjligheter, ett slags centrum med en vikvägg mot matsalen så att alla de 350 eleverna kan samlas.

Här byggs också en scen. Meningen är att skolan även ska kunna hyras ut och användas för olika kvälls- eller helgaktiviteter.

– Skolbyggnaderna måste ses som en samhällsgemensam resurs och planeras därefter. Det blir allt viktigare att skolans samverkan med övriga samhället som föreningar och företag underlättas, säger ordförande i Barn- och utbildningsnämnden (BUN), Nino Vidovic (M).

– Ett effektivare utnyttjande av lokalerna under dygnets alla timmar är en förutsättning för vi ska kunna erbjuda våra elever och skolpersonal en så kvalitativ och inspirerande skolmiljö som nya Mellanvångsskolan.

Flexibel miljöbyggnad

Byggnaden har en tung stomme i betong och en fasad av tegel. Invändigt bärs skolan upp av ett system av stålpelare, balkar och lätta väggar som gör byggnaden flexibel med tanke på framtida ombyggnader.

Skolan byggs som miljöbyggnad i ”Klass Guld” med mycket höga krav på energiförbrukning, ljusinsläpp och akustik, något som borgar för högre byggnadskvalitet och ett bra inomhusklimat.

Uppvärmning ska ske med luftvattenvärmepumpar och vid extrem kyla kopplas gaspannor in som avlastar elnätet. Energiförbrukningen beräknas bli endast ungefär 40 procent av vad den förra skolbyggnaden behövde.

Den nya skolan byggs och ägs av Staffanstorpshus AB. NCC är byggentreprenör. Totalt rör det sig om en satsning på cirka 140 miljoner kronor för själva byggnaden.

Barnens skola

I planeringsarbetet har arkitekt och projektledning haft en nära dialog med skolpersonal samt med BUN, så att alla viktiga behov uppfylls.

– Det är viktigt att det blir den skola man eftersträvar och behöver, säger Thomas Håkansson.

– Skolan har haft god insyn i planeringen och har kunnat påverka. Det är härligt att personalen verkligen kunnat vara med och jobba för den skola vi vill ha. Detta är först och främst barnens skola och det ska bli jätteroligt när den är färdig, säger Mellanvångsskolans rektor Alma Salcinovic.

– Vi har nu ett år på oss att organisera oss. Vi börjar här på Bråhögsskolan och tar med oss erfarenheterna in i det nya.

Under våren ska vi planera hur vi ska inreda och möblera skolan för att skapa lugn, studiero och möjligheter till möten och samverkan. Det ska finnas ett flöde genom hela huset, det ska vara enkelt att ta sig till de olika rummen.

– Navet är det utrymme vi ska fundera mest över. Här vill vi skapa möjligheter till möten för både vuxen personal och elever samtidigt. Kanske tar vi in experthjälp för att överblicka hur lärmiljön ska kunna fungera bäst för alla elever.

– Det ska bli jättejättehäftigt att få flytta in. Det finns en påtaglig längtan hos oss alla, säger rektor Alma Salcinovic.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt