Nya direktbusslinjer till arbetsplatser i Lund

Buss som lämnar hållplats Foto: Lisbeth Svensson

Skånetrafiken och Lunds kommun testar nu ett nytt sätt att locka bilister till kollektivtrafiken. Den 5 maj börjar två nya direktbusslinjer rulla från Bjärred (linje 136) och Staffanstorp (linje 158), med direkt körväg till SonyMobile och Axis i norra Lund.

Direktbussarna är ett testprojekt och erbjuder en attraktiv resmöjlighet med kollektivtrafik på en sträcka där många idag bilpendlar. Resenärerna får en tur strax efter rusningstid på morgonen, vilket passar de som har en flexibel arbetstid.

– Resan går lika snabbt som med bilen och bussen stannar utanför arbetsplatsen. Det här är ett nytt koncept som vi tror kan få bilisterna att upptäcka kollektivtrafiken även vid andra tillfällen, säger Jonathan Pershav, affärsutvecklare på Skånetrafiken.

Stort intresse

Företagen har själva rekryterat anställda till att testa de nya direktbussarna. Kriterierna var att man idag reser med bil och att man kunde tänka sig att istället resa kollektivt med Jojo Period-kort, som man själv bekostar. En tidig intresseundersökning gav positiv respons.
– Intresset har varit mycket stort och många har spontant uttryckt sin uppskattning för initiativet från Skånetrafiken och Lunds kommun, säger SonyMobiles hållbarhetsdirektör Per Hökfelt.

Hållbarhet styrande

Direktbussarna har kommit till i ett nära samarbete med Lunds kommun och företagen; SonyMobile, och Axis. Projektet kom till genom ett gemensamt fokus på mobilitetsfrågor och hållbarhet.

– Projektet är en win-win-situation för alla parter. Om vi samarbetar i dessa frågor har varje aktör större chans att driva utvecklingen framåt, säger Ylva S Åqvist, Lunds kommun.

De två busslinjerna införs på prov under 6 månader, för att sedan utvärderas.

– Blir det lyckat hoppas vi kunna utveckla det här vidare, med fler turer på linjerna och mer dialog med företag som vill gynna hållbart resande, säger Jonathan Pershav.

Kontakt

Skånetrafiken 0771-77 77 77, Mån-fre 6-22, Lör-sön 8-22 eller tidtabellsinformation dygnet runt:0771-77 77 24 eller så kan du chatta med dem

Text:Skånetrafiken