Tonårsmottagning har öppnat i Staffanstorp

I början av april öppnade Tonårsmottagningen i Staffanstorp. Alla tonåringar är välkomna och besök är kostnadsfria.

Mottagningen ligger i Familjecentralen Paletten på Bråhögsplatsen
2A och har öppet varje måndag kl. 15.30-16.30, även i sommar på samma tider.
– Det kan vara bra att veta att vi har tystnadsplikt. Vi delar ut gratis kondomer och vi kan stå till tjänst och prata om preventivmedel, akut-p-piller, p-spruta, könssjukdomstest, graviditetstest och spiraluttag. Vi finns till hands om någon vill prata om sin sexualitet, relationer (eller vill ha råd och stöd om något i livet känns svårt) och även för kortare besök, till exempel för förnyat preventivmedelsrecept.

På mottagningen finns de tre barnmorskorna Maria Assarsson, Marie Nordqvist och Lena Rånlund samt socionomen Lisa Wirström som även är utbildad sexolog. Lisa jobbar som kurator i projektet ”Ungas hälsa” (ett samarbete mellan Socialnämnden och Barn- och utbildningsnämnden i Staffanstorps kommun och Region Skåne).

Alltid tillgänglig

Redan första gången Tonårsmottagningen hade öppet kom flera ungdomar på besök.
– Det har varit besök varje gång vi haft öppet, mest tjejer och några kommer två och två vilket går bra, säger Lisa Wirström.
– Jag finns på mottagningen när det är drop in, men jag är tillgänglig hela tiden på telefon, säger Lisa. Jag erbjuder stöd, rådgivning och upplysning i samtal. Mig kan man söka antingen via drop in men man kan också boka en tid med mig. I Lisas arbete ingår även att vara ute i skolorna och bland annat implementera sex och samlevnad i undervisningen på högstadiet i Baldersskolan, Hagalidskolan och Hjärupslundsskolan.

Tidigare fanns ingen tonårsmottagning i Staffanstorp utan kommunens
ungdomar var hänvisade till Lunds ungdomsmottagning.

Tonårsmottagningen är en del i det nya projektet ”Ungas hälsa” och förhoppningen är att mottagningen ska kunna permanentas när själva projektet upphör den 30 juni nästa år.

Kontakt

Lisa Wirström nås på 0721-72 64 99 samt via mejl

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt