Zoltan är 2014 års trygghetsambassadör

På Guldkvällen utnämndes Zoltan Pusztai till Staffanstorps
kommuns Trygghetsambassadör 2014! Han har varit Senior i skola längst av alla i Staffanstorps kommun, i nära tio år.

” För att förstå varför Zoltan är vår meste senior i skolan krävs det nästan att man träffar honom, hans engagemang och uppriktiga vilja att förändra och förbättra människors möjlighet till utveckling, gör ingen oberörd”, står det i motiveringen till utnämningen.

– Jag var den förste som anmälde mig, berättar Zoltan. Jag var fritidspolitiker men såg mig i spegeln och undrade varför jag inte gjorde mer än så, jag har ju gott om tid som pensionär. Att vara senior i skolan är ett ideellt uppdrag. Men belöningen är riklig, säger Zoltan Pusztai.

– Min senaste lön betalades på bonnamarknaden när en 19-årig grabb, en av mina tidigare elever, lösgjorde sig från sina kompisar och kom fram och gav mig en stor kram! Det var den senaste betalningen, skrattar Zoltan.

– Det ger en enorm tillfredsställelse. Jag kommer att sluta med politiken och föreningslivet en dag, men att vara senior i skolan är det sista jag kommer att upphöra med.

– Mina barn, våra barn, dina barn… Det är så många barn som inte har sina far- och morföräldrar boende nära. Så jag kände att jag kunde göra en insats.

Två dagar varje vecka året runt är Zoltan i sin klass på Stanstorpsskolan.
– Jag är med på lektionerna och hjälper till med allt, matte, rättstavning,
vi är med på skolbespisningen, säger till att de inte ska stoppa kniven i munnen när de äter och att de ska säga ”smaklig måltid” till varandra
före maten!
– Jag är ingen supermänniska, men jag brinner för de unga och vill att de ska ha det så bra som möjligt, jag lånar gärna ut en axel att gråta mot, håller i handen när de är ledsna, delar deras glädje när de är glada, försöker
vara en kompis i ur och skur.

Zoltan fyller 74 år i år. Han kom till Sverige 1965 från det på den tiden kommunistiska Ungern. Han har alltid levt ett aktivt liv och är pensionär
sedan 2003. Genom sitt ideella arbete är Zoltan en förebild och drivkraft för övriga seniorer i skolan och han vill gärna uppmuntra fler pensionärer att prova att bli Senior i skola.

– Kom och prova på och praoa med mig och tycker ni det är roligt så kontaktar vi Taina Ahola på Medelpunkten, så sätter hon er på spåret, avslutar Zoltan.

Vill du också bli Senior i skolan?

Kontakta Taina Ahola på Medelpunkten 046 – 25 12 99 som ger dig information om skolan idag, och vad det innebär att vara frivillig.

Text:Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt