Fotbollsengagemanget höjer studieresultatet

Fotbollsakademin Hagalidskolan Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Hösten 2013 startade fotbollsakademin på Hagalidskolan, en av tre MFF-akademier utanför Malmö, något som visat sig vara en lyckad satsning.

– Fotbollseleverna tar sitt engagemang med sig in i klassrummet, säger Alexander Ekström, ansvarig för MFF-akademin i Staffanstorp.
– Detta känns väldigt lyckat. Skolarbetet är nummer ett och därefter kommer sporten. En förutsättning för att få träna är att man sköter sitt skolarbete. Det roliga är att vi märker att ungdomarna tar sitt driv och
engagemang från fotbollen med sig in i klassrummet, de vill vara bra även i skolan och tar skolarbetet seriöst, säger Alexander.

Tre idrottsklasser

Skolan har i år utökat med idrottsklasser där man förutom fotboll kan välja att specialisera sig på handboll eller innebandy. Eleverna läser de teoretiska ämnena tillsammans, men tränar respektive idrott var för sig.
Totalt går 75 elever i tre idrottsklasser, varav 48 ungdomar går i fotbollsklasserna.
Två av fotbollseleverna i MFF-akademin är Tim Frösslund, 14 år, spelare i Staffanstorps Gif samt Adam Leijman, 14 år som spelar i Kyrkheddinge IF.

– Det är jätteroligt med träningen, vi känner båda två att vi blivit bättre fotbollsspelare under det år vi hittills gått, säger de båda eleverna som har två år kvar i akademin, detta läsåret inräknat.

De har olika favoritlag men liknande mål med sin fotboll:
– Mitt mål är att spela i Malmö FF, säger Tim.
– Jag vill bli proffs och Manchester United är mitt favoritlag, säger Adam.

MFF-spelare som tränare

Eleverna i MFF-akademin finslipas i olika teknikmoment samt i försvarsspel och anfallsspel.

– MFF är ett stort stöd för oss. Vi tränar med klubbens emblem
på bröstet vilket skapar stolthet. Vi får kläder, bollar, konor med mera av dem. Det är verkligen jättekul att jobba här och anläggningen är fantastisk,
berättar Alexander som har ett förflutet i MFF.

En fotbollscelebritet har nyligen börjat som fotbollstränare i MFF-akademin, nämligen förre MFF-guldmedaljören Anders Olsson.

– Detta är mycket spännande, säger han. Jag har precis börjat
här så jag har inte så mycket att jämföra med ännu, men eleverna
i akademin får träna mycket teknik och det märks på kort tid att de blir mer bollskickliga.
– Verkligen synd vi inte hade en sådan här möjlighet när jag var 12-13 år. Det kan betyda otroligt mycket för ens fotbollsutveckling att få den här chansen, konstaterar Anders Olsson.

Nöjd rektor

Även Hagalidskolans rektor är nöjd med utvecklingen.
– Det går alldeles utmärkt, det är så roligt att jobba med en professionell förening som MFF. Vi är supernöjda och det är eleverna också, säger rektor Kerstin Jacobsson.
Totalt har Hagalidskolan 420 elever, varav tre idrottsklasser. Varje dag tränar de 1,5 timme inom respektive idrott; fotboll, handboll eller innebandy.
– Vi har många externa elever från kranskommunerna, från Lund, Eslöv, Skurup, Lomma. Det är fantastiskt roligt, ett lyft för oss.
– Vi har en idrottsprofil i vår skola. Alla elever, även i de allmänna klasserna, har minst tre lektioner idrott i veckan, så vi har redan haft de 600 timmarna extra i idrott som Björklund vill att man ska ha, skrattar Kerstin.

Text och foto: Ivar Sjögren