Satsningen gav omedelbart resultat

Nu lyfter järnåldersstaden Uppåkra som besöksmål. Den stora satsning som inleddes i vintras gav snabbt resultat trots att alla projekt inte är klara än.

– Vi har märkt att när vi tog en ansats att bli mer tekniska så attraherade det fler barn och ungdomar än tidigare. Så det ska vi fortsätta med, säger Uppåkrastiftelsens verkställande ledamot Karin Nilsson.

Uppåkra Arkelogiska Center har under årets säsong besökts av drygt 5 600 personer, en ökning med 48 procent jämfört med förra året. Antalet besökande barn har ökat ännu mera, med hela 90 procent, från 900
ifjol till cirka 1 700 i år.

– Troligen för att vi kommunicerat ut att vårt fokus är barn, skolor och familjer, säger Karin.

Skolor från alla kommuner i närområdet har varit på besök i år, från Lomma, Kävlinge, Lund, Staffanstorp, men även från Malmö och Landskrona.

– Vi bjöd tidigt i år in lärare att vara med och diskutera hur Uppåkra kan bli ett intressant inslag i historieundervisningen. 35 lärare från kommunerna runt omkring deltog, med god representation
från Staffanstorp.

Två väggar i utställningslokalen är täckta med teckningar där skolbarn tecknat sina bilder av livet i Uppåkra under järnåldern.

– Vi har haft ett tält kallat ”pedagogrum” där barn fått fria händer att teckna och forma vad de tror har hänt här. Barnen har fått jobba med egna tolkningar. Vi har sedan låtit barnens teckningar bli ett inslag i utställningen, berättar Karin.

Många nya projekt

Det senaste året har man skapat en rad helt nya projekt, finansierade av EU genom Leader Lundaland, för att lyfta fram och synliggöra Uppåkra. Ytterligare två arkeologer hjälper nu till så allt kan vara klart före årsskiftet. Projekten ska göra Uppåkra ännu mer attraktivt för många
kategorier besökare i framtiden.

– Vi har utvecklat en pedagogik kring dofter och smaker från järnåldern, avslöjar projektledaren Sofia Winge. Vi startade på Uppåkradagen med ett inslag om kulinarisk arkeologi med Daniel Serra, doktorand i arkeologi
i Lund som gett ut den spännande kokboken från vikingatiden An early meal – a viking age cook book.

Tidsverktyg

Tidsmaskinen är en applikation för mobiltelefoner som kan laddas
ner.
– Det finns redan en nedladdningsbar arkeologisk runda i appen, men det kommer snart att finnas ännu fler rundor att välja på,  på olika språk. När du besöker Uppåkra är det bara att välja runda i appen och vandra ut på en gps-styrd tur och få höra berättelserna om fyndplatsen, arkeologin och stiftelsen, berättar Karin.

Tidsdektektiven är ett skolprojekt som lanseras nästa år.
– Tanken är att skolklasser ska använda den. Den förklarar historien
på ett väldigt roligt sätt där du får hjälpa till att lösa två gåtor från forntiden.
– Den nya pedagogiska metoden är utvecklad tillsammans med skolklasser och lärare från bland annat Stanstorpssskolan,  Borggårdsskolan och Tottarps skola i Staffanstorps kommun, våra tre ambassadörsskolor för Uppåkraprojektet.

Uppåkra – sin tids ESS

Tidskartan är nästa stora digitala satsning och ska lanseras nästa säsong.

– Uppåkra stiftelsen/Uppåkra Arkeologiska Center har goda kontakter med ESS och både de och vi har pratat om likheterna i potentialen mellan oss eftersom Uppåkra var en väldigt viktig internationell plats under
sin storhetstid. Man kan nästan, vad gäller internationella kontakter,
säga att Uppåkra var sin tids ESS, säger Karin Nilsson.

På en pekskärm i utställningen ska besökaren från nästa säsong kunna följa Uppåkra kontakter ute i världen. Bakom utvecklingen står arkeolog Axel Hansen.

– Pekskärmen blir ett viktigt inslag i utställningen där vi kan visa att man redan på järnåldern hade kontakter ute i världen. När du pekar på ett fynd
på skärmen tänds en ruta på en världskarta som berättar varifrån fyndet härstammar.

– Vi vet via fynden som gjorts att Uppåkra haft kontakter, besökt eller haft besök från ett stort antal länder. De länder vi kunnat identifiera via fynden är Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Irland, Bulgarien, Rumänien,
Turkiet, Grekland, Syrien, Irak, Marocko, Uzbekistan, Ryssland och troligen Ukraina, berättar Axel Hansen.

– Vi visste redan tidigare att nordborna for ända till Svarta havet, germaner reste både som handelsmän och som legosoldater, och romarna hade i sin tur expeditioner ända till Skandinavien och Jylland.

Ny entré och skyltning

Den arkeologiska parken ska även få en ansiktslyftning inför nästa säsong. En ny entré ska skapas, nya handikappvänliga gångstigar ska iordningställas och det kommer att finnas många informationsskyltar
ute i landskapet.

– Den här platsen måste få den dignitet den förtjänar. Vi har i år tagit ett mentalt stort steg för att etablera Uppåkra Arkeologiska Center som en viktig kulturinstitution och plats där du kan förkovra dig och låta dig underhållas till en god fika, säger Karin Nilsson.
Axel tillägger:

– Här finns svaren på så många gåtor och vitt skilda förklaringar till varför så mycket är som idag. Inte minst varför kulturlandskapet ser ut som det gör, se till exempel de kirurgiska instrument som grävts fram och som är nästan identiska med de vi använder än i dag.

– Här finns fortfarande så många svar att finna på frågor som forskningen sökt i hundratals år, avslutar Axel Hansen.

TIPS

I samband med att Uppåkra kyrka fyller 150 år kan du besöka Uppåkra.

Barnens Uppåkra Lördag 8 november kl. 11 Familjevisning och pyssel. Vad har figurerna Helge och Musse gemensamt?
Gamla prästgården, Uppåkra kyrka.

Guidad visning: Uppåkra under järnåldern Lördag 8 november kl. 13
Gamla prästgården, Uppåkra kyrka. Läs mer här>>

Arr. Uppåkra församling.

FAKTA

Järnåldersstaden Uppåkra brer ut sig över cirka 40 hektar mark och är fem gånger större än Birka. Ingen annan järnåldersboplats har funnits längre tid i Skandinavien – från cirka år 100 före till cirka år 1000 efter Kristus. Arkeologerna tror att Uppåkra varit ett ekonomiskt, politiskt och religiöst maktcentrum samt säte för hövdingar och troligen kungar. Här har hittills gjorts cirka 30 000 fynd och här har rester av ett fornskandinaviskt tempel med offerlämningar för första gången hittats. Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center drivs av Staffanstorps och Lunds kommuner, Lunds stift, Uppåkra församling, Region Skåne samt Staffanstorpshus AB. Lunds universitet och Länsstyrelsen är kopplade till stiftelsen som vetenskapliga garanter.

Utgrävningarna bedrivs av Uppåkraprojektet vid Arkeologiska institutionen i Lund i samarbete med Historiska museet vid Lunds universitet.

Text: Ivar Sjögren