Full fart på fritidsgårdarna i kommunen

Den öppna fritidsverksamheten i Staffanstorps kommun har fått ett rejält uppsving i höst. Studion på Skåningen är åter fullbokad varje dag.

– Det är verkligen jättekul, säger Andreas Andersson, ny teamledare för fritidsverksamheten i Staffanstorps kommun. Vi har en superengagerad personal med en bred kompetens och det är full fart i verksamheterna.

– Massor av ungdomar skriver texter och låtar och kommer och gör beats och spelar in allt från karaoke och covers till raplåtar och egen musik.

Ny studioutrustning

På Skåningen råder vid vårt besök full aktivitet runt biljard och fikabord och i den nyfixade studion på andra våningen. En ny dator med mixerbord och externt ljudkort har installerats. Här finns proffsmikrofon, keyboard, elgitarr och trumset och det lockar hit unga.

Sju ungdomar från Stanstorpsskolan är i full action under ledning av Tobias Johannesson som arbetar i fritidsverksamheten. Tioåriga Nelly Andersson och Anna Christiansen står vid mikrofonen:

– Vi spelar in olika covers och vi ska spela in ganska många, så det tar ett tag innan vi är klara, förklarar de.

– Vi har spelat in The best song ever av One Direction, berättar 10-åriga Anton Bergström och Tida Apell.

– Jag vill gärna spela in en hel skiva som jag kan lägga ut på youtube, säger 10-åriga Emelie Widell.

Utveckling

Uppsvinget gäller hela fritidsverksamheten: – Gårdarnas personalgrupp om sex personer och ett antal timanställda har fått ny energi. Vi har gjort ett par nyanställningar och har nu ännu bredare kompetens i personalgruppen. Alla har specialintressen, allt från skapande estetik till fotboll, hästar och pyssel, säger Andreas Andersson.

– Vi har fått igång verksamheter som inte fungerat på ett tag, och vi jobbar mer utanför fritidsgårdarna idag än förut. Båda fritidsgårdarna Skåningen
och Forum Hjärup sorterar under Förebyggandeenheten på Staffanstorps kommun.

– Det är bra att coacher, fältgrupp och vi från fritid ingår i samma enhet, det innebär att vi kan göra saker tillsammans på ett enklare sätt, säger Andreas som har ett förflutet både som fritidsledare och i Fältgruppen.
Varje måndag är Skåningen och Forum Hjärup stängda. Då är fritidspersonalen och ungdomscoacherna ute och möter barn och ungdomar i skolorna.

Fångar upp idéer

– Vi samarbetar även med föreningslivet och bjuder in dem till oss och besöker dem. Vi bokar idrottshallar och har till exempel hela Bråhögsbadet öppet regelbundet för alla barn och ungdomar i vår verksamhet.

– När vi är ute riktar vi oss till dem som inte är inskrivna i fritidsklubbarna
och vårt budskap är: kom till fritidsgårdarna, ta kontakt om du har en egen idé eller vill delta i våra planerade aktiviteter.

– Vårt uppdrag är att vara lyhörda och fånga upp ungdomar och barn och deras idéer och anpassa verksamheten efter behov och stötta i genomförandet, samtidigt som vi även vill kunna erbjuda ”det de inte vet att de vill ha”. Nytt efter önskemål är att det är lördagsverksamhet
i Hjärup från och med denna termin.

– Håll utkik på ungistaffanstorp.se och anslagstavlor på skolan. Där lägger vi ut allt som händer, uppmanar Andreas.

Öppettider

Fritidsgårdarna Skåningen och Forum Hjärup är öppna för årskurs 4-6 på eftermiddagarna och för ungdomar från årskurs 6 och uppåt kvällar och helger.

Öppettider på både Forum Hjärup och Skåningen just nu är:
Måndagar stängt.
Tisdag och torsdag kl 14-17.
Onsdag kl. 14-21. Årskurs 6 och uppåt får vara kvar efter kl. 17.
Fredagar kl. 14-23.
Lördagar kl. 17-23 för årskurs 6 och uppåt.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt