Högsta miljöklassning för nya Mellanvångsskolan

Nya Mellanvångsskolan Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

På julavslutningen vandrar 330 elever och 52 pedagoger och skolpersonal iväg från sina provisoriska lokaler i gamla Bråhögsskolan för sitt första möte med nybyggda Mellanvångsskolan.

– Vi har hela tiden strävat efter att ha årets julavslutning i den
nya skolan och nu blir det så, säger rektor Alma Salcinovic
och biträdande rektor Kim Liddell.

– Det känns mycket bra och vi vill att alla barn ska veta var vi ska vara första dagen på vårterminen och inte behöva vara oroliga under juluppehållet över hur det ser ut och var man går in.

– Vi har haft det bra på Bråhögsskolan och som även många föräldrar uttryckt det, vi är tacksamma för att vi fått vara här och inte i paviljonger under byggtiden.

Nyfikna på resultatet

Hemkänsla, trygghet, lugn och harmoni var de fyra ledorden när nya Mellanvångsskolan tog form på ritbordet. Andra viktiga nyckelord är mobilitet och stabilitet i kombination med flöde och energi, kreativitet och
rörelsefrihet.

– Både pedagoger, skolledning och andra aktörer har lagt ner mycket arbete kring den nya skolan och nu ska vi få se resultatet. Det blir en del utmaningar men vi är så nyfikna på att få komma in och bo in oss,
säger Alma.

– Vi har varit vana, både från den gamla skolan och här på Bråhög, att vi är utspridda i många olika byggnader och lokaler. Nu får vi allt under samma tak, det blir spännande, säger Kim.

Guldklassning för miljön

Den 27 november överlämnades byggnaderna från byggentreprenören NCC och Staffanstorps Kommunfastigheter AB till beställaren Staffanstorps kommun.
Uppförandet av den nya skolan har präglats av ett starkt miljötänk.
Målet har varit att med genomgående sunda byggmaterial utan farliga ämnen skapa en tyst och ljus inomhusmiljö med god isolering, god ventilation, bra inomhusluft och temperatur samt hög fuktsäkerhet.

– Vi är mycket stolta över att skolbyggnaden blivit certifierad
med högsta klassningen av Miljöbyggnad Guld, en nivå som bara
cirka 15 procent av alla certifierade byggnader i landet når upp
till, berättar byggprojektledare Anna Russell från Staffanstorps
Kommunfastigheter och platschef Bo Silfverberg från NCC.

Modern utformning

Mitt i byggnaden finns en atriumgård. På första plan finns musiksal,
slöjdsalar, matsal och kansli samt ett stort nav i mitten som kan kopplas samman med antingen musiksal eller matsal.

– Vi har tidigare saknat en plats där alla kan vistas samtidigt, det var en av sakerna vi önskat. Det får vi nu när vi öppnar upp mellan navet och matsalen, säger Alma Salcinovic.

Alla elever kan kunna röra sig fritt innanför skolväggarna utan att behöva ta på sig skorna, som tas av i kapprummet redan på morgonen. Det är fritt fram att gå på sockar eller att ha inneskor.
Alla klasser får egna klassrum i den nya skolan. Ettorna och tvåorna på bottenplanet, treor, fyror, femmor och sexor på andra våningen. Eftersom sexorna är äldst på skolan får de en egen liten avdelning med egna skåp
med elkontakter för att kunna ladda mobiler och datorer i låsta utrymmen.
På andra våningen skapas ett helt nytt skolbibliotek, personalrum och utrymme för hemkunskap. Skolan har också fått en ny idrottshall.

Stor delaktighet

Pedagoger och skolpersonal har fått vara delaktiga från start och har påverkat utformningen av byggnaderna även rent fysiskt. Även eleverna har fått vara delaktiga och komma med förslag.

– Projektledarna har varit lyhörda och lyssnat in behoven och gjort förslag utifrån pedagogernas perspektiv, berättar Alma Salcinovic och Kim Liddell.

I mellandagarna går flyttlasset från gamla Bråhög. Vårterminen inleds den 7 januari för personalen med en studiedag och den 8 januari är det skolstart
i den nya fina miljöklassade skolan.

Text:Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt