Uppåkra blir frimärke

Uppåkra på frimärke. Bild:PostNord

Nyligen porträtterades Zlatan på frimärke. Nu hamnar arkeologiska fynd från Uppåkra järnåldersbosättning i Staffanstorps kommun på de nya frimärken.

PostNord ger den 26 mars ut frimärken med arkeologiska fynd i guld, silver och brons från yngre järnåldern och vikingatiden, från flera platser som stod i fokus under vikingatiden och den yngre delen av järnåldern – däribland Uppåkra!

– Uppåkra är en av norra Europas mest intressanta fyndplatser från denna tid och att de unika fynden nu gestaltas på frimärke är ett tecken på det stora intresset som finns kring platsen, säger Karin Nilsson, verkställande ledamot i Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center.

– Vi har märkt att platsen ökat i intresse, besökarantalet har ökat markant de senaste två åren. Att Uppåkra nu dessutom blir frimärke känns otroligt stort och väldigt roligt och hedrande. Det är ytterligare ett tecken på att platsen och tidsepoken är intressant och efterfrågas av väldigt många.

Uppåkra är Skandinaviens största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning. Endast 200 kvadratmeter av det 44 hektar stora området är utgrävt. Nu kommer platsen att hamna i fokus genom lanseringen av de nya frimärkena.

PostNord, som står bakom den svenska frimärkesutgivningen, har valt att lägga fokus på tiden från 550 e.Kr. till omkring år 1050, en period då Uppåkra spelade en central roll i norra Europa. Flera unika fynd från denna tid har hittats.

Vissa av dessa, till exempel det förgyllda beslaget som kan föreställa mästersmeden Völund, det lilla fyrfota djuret ”Helge” i silver, hänget med två ormar som slingrar sig och flera guldgubbar, gestaltas i frimärkena.
På de nya frimärkena avbildas fynd från flera svenska fyndplatser från yngre delen av järnåldern.

– Givetvis kommer frimärkena att finnas till försäljning hos oss i Uppåkra, där du även kan köpa förstadagsbrevet och motivbladet, säger Karin Nilsson.

De finns även att köpa hos auktoriserade återförsäljare av frimärken. Sista försäljningsdagen är den 26 september 2015.