Det våras för 30 nya kolonilotter

– Tänk att kunna visa sina barn hur grönsakerna växer fram ur jorden, säger Bodil Kiaer, ordförande i koloniföreningen Hagalid.

– Att ha en koloni ger livskvalitet. Det är en stor glädje att kunna äta det man själv odlat, att veta varifrån det kommer.

Koloniområdet Hagalid ser ut som en liten bullerby med små mysiga röda, gula och gröna stugor på ungefär hälften av de små lotterna. Än har inte vårbruket riktigt startat, men snart grönskar åter äppelträden och hallonbuskarna och snart prunkar solrosor och andra blommor i rabatterna, medan potatisen, rödbetorna, rädisorna, gräslöken och salladshuvudena börjar sticka upp ur grönsaksbäddarna.

Här finns idag 29 kolonilotter. Ungefär hälften har stugor som små sommarvisten, medan andra används som rena odlingslotter. Här finns kolonister i alla åldrar, från unga barnfamiljer till seniorer.

– Det är så rofyllt att vara här ute och påta i jorden. För mig är det så skönt att komma hit efter en lång dag på jobbet, säger Bodil Kiaer som vill uppmana nya intressenter att anmäla sig.

På andra sidan staketet är ännu ett område förberett för ett 30-tal kolonier. Det finns en intresselista med fyra till fem personer, men de grundläggande kostnaderna måste täckas in före byggstart. Vatten och el behöver dras in och belysning sättas upp så det behövs fler intressenter innan det nya koloniområdet kan göras klart.

– Man kan själv välja om man vill sätta en stuga på sin kolonilott eller använda den som en odlingslott. Man kan slå sig samman med vänner och dela på en kolonilott.

– Ett grundintresse är bra då odling kräver tid, säger Bodil.

Intresserade av en koloni?

Kolonierna finns i olika storlekar från 100 till 300 kvm. Priset för ett arrende är 4:50 kronor/ kvadratmeter och år. El- och vattenkostnaderna fördelas solidariskt mellan kolonisterna. Du som vill arrendera eller veta mer är välkommen att kontakta ordförande Bodil Kiaer via epost eller på 070-427 67 53.

Foto & Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt