Tre ungdomar fick chansen till jobb

Tack vare Blinkfyrar AB och Staffanstorps kommun har tre arbetssökande ungdomar från Staffanstorp fått traineejobb i elva månader.

– Vi är jätteglada över den här chansen. Man kommer in mer i arbetslivet, får arbetsvanor, vänjer sig vid att stiga upp tidigt. Vi lär oss också hur man söker jobb eftersom vi ska vara aktivt arbetssökande under tiden vi är här. Vi söker jobb hela tiden. Cajsa-Stina Olsson, Caroline Grönvall och Jennie Arvidsson är alla mellan 20 och 22 år gamla och jobbar sedan i november på Blinkfyrar i Staffanstorp.

Cajsa-Stina är på rit- och offertavdelningen:

– Just nu ritar jag mest skyltar och lokaliseringsmärken, berättar hon.

Caroline är på lagret:

– Jag packar ordrar. Idag skickar vi skyltar till Finland, säger hon.

Jennie är på produktionsavdelningen:

– Mitt jobb är varierat, kan sitta vid datorn ena dagen och vara ute i produktionen andra dagen.

Hjälper ungdomar

Blinkfyrar ingår i koncernen Söderbergföretagen med fyra stora företag varav det största är Nordic Plastics Group i Trelleborg. Koncernens ägare Jan Söderberg har ett personligt socialt engagemang och vill gärna hjälpa arbetslösa ungdomar in på arbetsmarknaden.

– Det startade i Trelleborg, berättar Petra Zaar på arbetsmarknadsenheten vid Staffanstorps kommun. Man tog in fem traineer och det slog så väl ut att tre av dem fick fast jobb. Därefter knöt man till sig Blinkfyrar som kontaktade oss och berättade att de var villiga att göra något i Staffanstorp med tre ungdomar som ville något, och som gått ut gymnasiet.

VD på Blinkfyrar i Staffanstorp, Jonas Forsvall, berättar:

– Detta är något Söderbergföretagen gjort under något år och initiativet kommer direkt från vår ägare Jan Söderberg. Han kom på idén att med egna medel och genom bolagen i koncernen ge några ungdomar per år möjligheten att få in en fot på arbetsmarknaden och skaffa den kompetens de behöver för att få och behålla ett jobb, för att vara flygfärdiga att ta sig vidare, eller eventuellt stanna kvar om behov finns. När erbjudandet kom till Blinkfyrar om att få ta emot tre traineer gick VD Jonas Forsvall ut i verksamheten och frågade om någon avdelning kunde erbjuda ett meningsfullt arbete under elva månader.

Lär sig söka jobb

– Skillnaden är stor mellan skola och arbetsplats och den skillnaden är kanske inte given för alla. En skola kan man komma försent till ibland, men kommer man försent till sin arbetsplats ett antal gånger finns inte jobbet kvar. De tre traineerna fanns med i en grupp om tio arbetssökande ungdomar som fick erbjudande att söka de tre jobben. De tio valdes ut av arbetsmarknadsenheten.

– Blinkfyrar går in och gör detta för tre Staffanstorpsungdomar som har arbetsförmåga men som aldrig fått chansen. Vår önskan var att det skulle vara ungdomar som ville något, säger Petra Zaar. Vi kände till dem, men alla har inte varit föremål för insatser från vår sida. Det handlar inte bara om att erbjuda jobb, utan även om att ge kunskap i hur man söker ett jobb, hur man förbereder sig och genomför en intervju.

– De tio fick regelrätt söka jobben, de kallades till intervjuer och fick sedan feedback på intervjuerna, på hur de förberett sig och hur intervjun genomförts. Det blir en träning i att söka jobb.

Stortrivs

– Vi tycker att fler företag borde göra så här, säger Cajsa-Stina, Caroline och Jennie. Det är ju inte bara vi tre som haft svårt att få jobb. Fler unga måste få känna på att arbeta på riktigt. De tre ungdomarna stortrivs och skulle gärna stanna på Blinkfyrar:

– Skulle det bli ett erbjudande så tackar vi ja, säger alla tre. Vi frågar VD Jonas Forsvall om deras tre unga traineer har chans till fast anställning efter de elva månaderna.

– Vi växer så smått från år till år, så det kan mycket väl bli så att någon av dem får chans att bli anställda efter den här tiden, svarar han.

Foto & Text:Ivar Sjögren