Anders blev årets trygghetsambassadör 2015

Han är en stark profil och förebild med ett djupt engagemang för ungdomarna i sin hemkommun Staffanstorp. På Guldkvällen utnämndes Anders Nordlund till trygghetsambassadör i Staffanstorp.

Anders är född och uppvuxen i Staffanstorp och har i många år gjort stora insatser för sin hemkommun. Hans fritidsintressen och val av jobb hittills genom livet visar bredden i ett stort samhällsengagemang.

– Jag kommer gärna med mina infallsvinklar, jag brukar ha förslag när det gäller, säger han.

På fritiden är han sedan början av 90-talet engagerad i Staffanstorps Taekwondo-förening. Han har varit både aktiv, ordförande , instruktör och domare.

Det var i början av 90-talet som Anders engagerade sig i taekwondon.

– När den dåvarande ledaren Pouya flyttade till Göteborg för att doktorera, var vi två nyblivna svartbältare som drev klubben vidare. Efter ett tag blev jag ensam som instruktör och hade som mest 16 träningspass i veckan. Men nu har jag bara tre pass, två barngruppen och en vuxengrupp tillsammans med en annan instruktör. Alla instruktörer idag är mina gamla elever, konstaterar han. Vi har ett 80-tal medlemmar idag och vi växer hela tiden.

Deltidsbrandman och polis

Hans val av jobb hittills i livet vittnar om hans starka samhällsengagemang. Anders har arbetat på flera förskolor, varit fältassistent inom Fältgruppen och fritidsledare på Skåningen.
Han är deltidsbrandman i Staffanstorp sedan 1999. Under ett par år utbildade han kommunens mellanstadieelever i vad man gör om det börjar brinna.

Han var med och skapade brandmännens kalender under fem år i rad i början av 2000-talet.

– Vi brukade dra in cirka 40 000 kronor och hälften av pengarna gick till barnsjukhuset i Lund, berättar han.

För två år sedan uppmärksammades Anders i media efter ett annorlunda ingripande. Mitt i vinternatten, endast klädd i kalsonger, grep han en inbrottstjuv i sin trädgård sedan tjuven försökt bryta sig in i familjens villa medan de låg och sov.

Tjuven avgörande misstag var att han inte visste att det bodde en polis i huset. Anders är nämligen polis sedan 2006, stationerad i Lund där han kombinerar ingripandeverksamhet med uppdraget som närpolis på Norra Fäladen. Han jobbar idag även med polisrekrytering och är handledare av nya polisaspiranter.

– Jag läste till polis i Växjö från 2004 och sökte mig sedan tillbaka hit ner, främst eftersom jag hade taekwondon och min tjänst som deltidsbrandman. Det känns bra att arbeta i Lund, särskilt som Staffanstorp ingår i samma polisområde.

– Genom arbetet inom idrotten, räddningstjänsten och polisen kan jag arbeta mot brottslighet och bidra till att skapa större trygghet i samhället. Det är på ungdomssidan mitt starkaste engagemang finns, säger han.

Grannsamverkan

Just när är Anders även engagerad i uppstarten av ett nätverk för grannsamverkan i området där han själv bor.

– I samband med ett samfällighetsmöte togs idén om grannsamverkan upp, för att skapa ett kontaktnät mellan de boende i området. Enkelt uttryckt går det ut på att man tipsar varandra om brottsförebyggande åtgärder och hjälper varandra genom att vara uppmärksamma på mer än vårt eget.

Han har även arbetat ideellt i styrelsen i civilförsvaret ett par år.

– Min främsta uppgift då var att utbilda kommunanställda, till exempel lärare och förskolepersonal, inom hjärt-lungräddning.

Har du några andra fritidsintressen?

– Fritid, skrattar Anders, det har jag ingen kvar… Men tidigare var jag mycket ute i naturen, fotografering intresserar mig och det hände förr att jag målade akvareller, gärna av fåglar. Jag tecknar fortfarande gärna, men numera blir det mest grafisk design på datorn.

Slutligen, Anders, vad är det bästa med Staffanstorp:

– Det bästa med Staffanstorp är att det är lagom stort och ligger bra i förhållande till Malmö och Lund  och om man ska ta bron över till Danmark. Staffanstorp känns som en trygg kommun utifrån mina erfarenheter, en kommun där man prioriterar trygghet.

Om Anders

Namn: Anders Nordlund

Ålder: 39 år

Uppvuxen: I Staffanstorp

Bor: Villa i Staffanstorp

Familj: Hustru och två små barn, 6 och 2 år gamla

Aktuellt: Utnämnd till Trygghetsambassadör i Staffanstorp

Ur motiveringen: ”Anders förmåga att lyssna, förstå och skapa trygghet, både inom den ideella, kommunala sektorn, gör honom till den perfekte Trygghetsambassadören”.

 

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt